Hlavní obsah

Bez burzy. Tykač elektřinu nabídne firmám napřímo přes vlastního obchodníka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miliardář Pavel Tykač.

Reklama

Druhý největší výrobce elektřiny v Česku Pavel Tykač obchází burzu. V jeho skupině vznikl obchodník, který bude prodávat energii z Tykačových elektráren přímo firemním odběratelům.

Článek

V Česku vznikl nový obchodník s elektřinou zvaný Sev.en Industry Supply. Firma je součástí skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače a teď čerstvě získala licenci k obchodování.

„Zaměří se výhradně na segment B2B, především na velké průmyslové zákazníky s roční spotřebou elektřiny nad pět gigawatthodin. Na trh dodá elektřinu přímo z výrobního portfolia skupiny Sev.en Energy,“ oznámila mluvčí Tykačova impéria Gabriela Sáričková Benešová.

Holding Sev.en Energy v Česku vyrábí proud v uhelných elektrárnách Chvaletice a Počerady či v teplárnách Kladno a Zlín. Podle informací SZ Byznys se přes jeho novou obchodní firmu mají obchodovat zhruba tři terawatthodiny elektřiny ročně, tedy zhruba čtvrtina Tykačovy tuzemské produkce. Jde o zlomek z celkové spotřeby podniků v Česku – ta se pohybuje kolem 45 terawatthodin ročně.

Náhrada za státní

„Strategickým partnerem pro realizaci obchodů je společnost Centropol Energy, která má mnohaleté zkušenosti s prodejem elektřiny i zemního plynu podnikům a je špičkou v oboru u nás,“ dodala mluvčí Sáričková.

Centropol pomohl obchodní firmu v Tykačově skupině postavit a poskytl jí své obchodníky, specializované na korporátní zákazníky.

Založení vlastní obchodní firmy v rámci Sev.en následovalo krátce poté, co vláda definitivně odmítla Tykačovu nabídku na prodej zhruba stejného objemu elektřiny za předválečné ceny státu. Podle Ministerstva financí nebyla uhlobaronova nabídka pro stát výhodná, protože ji spojoval s dalšími podmínkami pro svůj byznys, stát měl například hradit náklady na emisní povolenky na výrobu odkupovaného objemu elektřiny.

Pro samotnou Sev.En je přímý prodej elektřiny mimo burzu výhodný: zbaví se tak povinnosti skládat na burze obří záruky na vypořádání budoucích obchodů, takzvané marginy. Burzovní garance jsou kvůli růstu cen z posledních měsíců tak vysoké, že dodavatelé elektřiny nejsou schopni tyto náklady utáhnout a žádají po státech půjčky a podpory, aby vůbec mohli obchodovat.

„V tuhle chvíli máme složeno na burze něco málo pod půl miliardy eur. Ta částka kolísá, běžný denní výkyv je třeba o 50 milionů eur podle toho, jak se přestavují denní ceny,“ popsal Tykač v červnovém rozhovoru pro SZ Byznys.

Přímo, mimo burzu, prodává prostřednictvím vlastní obchodní firmy většinu své energie také největší tuzemský producent ČEZ.

Ceny určuje burza

Firemní odběratelé Tykačovy elektřiny nemají velkou šanci, že jim dvoustranný přímý kontrakt napojený na výrobce zajistí lepší ceny. Výhodou pro ně ale může být lepší dostupnost energie, stabilita a jistější výhled do budoucna.

V posledním roce rapidně ubylo dodavatelů schopných nabízet velkým spotřebitelům nové kontrakty na energie. „Trh pro velkoodběratele je teď extrémně složitý, ani my jsme nebyli schopni poskytovat dodávky tak, jak jsme byli zvyklí. Byly z toho jen dvě cesty: buď přijmout jako fakt, že nemůžeme uspokojit poptávku, nebo se spojit s někým, kdo elektřinu vyrábí,“ říká marketingový šéf Centropolu Jiří Matoušek.

Znalci trhu předpokládají, že krizi z tohoto dodavatelského segmentu přežije jen několik velkých hráčů, jako je ČEZ, innogy, Centropol, případně obchodníci napojení přímo na elektrárny – jako je nový Sev.en Industry Supply.

Kvůli omezenému přístupu ke standardním smlouvám nemají energie nakoupené například ani kraje a velcí odběratelé z veřejného sektoru, pro něž vláda nyní narychlo zřizuje státního obchodníka.

Přímý obchod mimo burzu je podle Matouška logickým trendem, výhodným pro dodavatele i odběratele. Cenu elektřiny ale tento způsob obchodování ovlivní málo.

„Výhodný nákup se spojuje spíš s délkou kontraktu než s cenou. Také Sev.en Industry Supply elektřinu nakupuje z výrobní části mateřské skupiny, obchoduje se stále za tržní ceny. A ty stále definuje burza,“ popsal manažer Centropolu.

Reklama

Doporučované