Hlavní obsah

Pohádkový zisk. Energetická krize vygenerovala v Olomouci miliardovou firmu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fotovoltaika na střeše rodinného domu (ilustrační foto).

Reklama

Její „výkon“ je na první pohled až neuvěřitelný. Firma z Olomouce loni extrémně vyrostla díky enormní poptávce po solárních panelech a dalších zařízeních, které firmám i domácnostem pomáhaly překonávat energetickou krizi.

Článek

Olomoucká velkoobchodní firma GBC Solino zažila extrémně úspěšný rok a pomohl jí k tomu solární boom. Firmy i domácnosti až freneticky stavěly solární elektrárny, aby se vypořádaly s vysokými cenami elektrické energie. Panely na střechách, které byly před několika lety čímsi až unikátním, se totiž staly téměř samozřejmostí a právě firmy, které je prodávají nebo instalují, jsou na roztrhání.

Ukázkou toho, jak velký zlom nastal, jsou tržby společnosti GBC Solino, které se zvýšily z 695,2 milionu korun v roce 2021 na loňské 4,4 miliardy korun. Ještě razantněji pak vyskočil firmě zisk, který se zvedl z 23,8 milionu v roce 2021 na loňských 652,3 milionu, tedy více než 27násobně.

„Devětadevadesát procent hospodářského výsledku ponecháváme ve firmě a neustále náš byznys rozvíjíme. Prožíváme revoluci v energetice a obor se stále vyvíjí. Česká republika si přitom nestojí špatně. Měli jsme tady brzký první boom fotovoltaiky, který zde zanechal spoustu schopných lidí a firem,“ uvedl pro SZ Byznys šéf firmy Petr Grumlík.

Ten rodinnou firmu GBC Solino, která prodává fotovoltaické produkty 20 let, také spoluvlastní. Největším akcionářem je Jarmila Grumlik, která vlastní čtyři šestiny firmy, jednu šestinu vlastní Sandra Grumlíková a poslední šestinu právě Petr Grumlík.

Ruská invaze

V loňském roce se po ruské invazi na Ukrajinu násobně zvedly ceny energetických surovin jako zemní plyn a ropa i samotné elektrické energie. Domácnosti a firmy proto byly nuceny hledat energetické úspory a solární energetika byla nejčastějším řešením.

Výsledky firmy GBC Solino
RokTržby (v Kč)Hospodářský výsledek (v Kč)
20224 393 132 000652 307 000
2021695 222 00023 803 000
2020372 258 0007 672 000
2019213 113 0009 815 000
Zdroj: MagnusWeb

Co do počtu střešních elektráren na rodinných domech byl loňský rok v Česku jednoznačně rekordní. Zprovozněno jich bylo téměř 34 tisíc o výkonu 289 megawattů, což představuje nárůst o 366 procent. Náklady na elektřinu se snažily snižovat také firmy. Data z podpůrných programů dokazují, že segment zažil bezprecedentní růst a z toho právě těžila i velkoobchodní firma GBC Solino, která dodává výrobky světových značek, jako jsou výrobci Suntech, Solax, Fronius, Solaredge či Renusol.

Firma se nyní snaží vysoký zisk reinvestovat do svého rozvoje. „Jsme celou dobu aktivní v okolních zemích a letos jsme například otevírali kancelář v Rakousku. Není to totiž jen český solární boom, ale je to nová éra elektrifikace na celém světě, která rychle přichází,“ dodává Grumlík.

Firma tak nyní investuje do svého zázemí, prostředí pro zaměstnance, kupuje techniku pro lepší servis a spolupracuje s českými firmami na vývoji vlastních produktů. GBC Solino dodává kromě fotovoltaických modulů například hybridní střídače, baterie a další příslušenství. Dodala zařízení na výrobu více než 500 megawattů energie a prodává do poloviny států Evropské unie.

Reklama

Doporučované