Hlavní obsah

Neznámý člověk dal miliardu za největší bezchybný modrý diamant

Podívejte se. Prodal se největší modrý diamant bez vnitřní vady.Video: Jan Marek

 

Reklama

V ženevské dražbě se objevil diamant z kategorie, která představuje pouze jediné procento na světě. A ve své barvě je co do váhy absolutní vítěz. Není tak asi divu, že se prodal v přepočtu za miliardu.

Článek

Aukční síň Christie’s ve Švýcarsku v úterý dražila rekordmana mezi diamanty. Kámen zasazený do prstenu, který si lze prohlédnout v úvodním videu tohoto článku, nese jméno Bleu Royal a váží 17,61 karátu. Jeho cena se v Ženevě odhadovala na 35 milionů, nakonec se ale prodal za 39,5 milionu švýcarských franků, tedy v přepočtu za jednu miliardu korun. A důvod byl jednoduchý – na světě nemá obdoby.

„Je to největší vnitřně bezchybný živě modrý diamant, který se kdy nabízel v aukci. Je ve tvaru hrušky, jde o brilantní hruškový řez, to znamená, že tvar je nezměněný. A živě modrá znamená, že jde o nejsytější odstín barvy, který uděluje Americký gemologický institut,“ uvedl ještě před aukcí Max Fawcett, vedoucí oddělení klenotů v ženevském aukčním domě Christie’s.

Rarita. A co další rekordmani?

Vydražený šperk Bleu Royal patří do kategorie „fancy vivid“ diamantů. Jedná se o ty kusy, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy. Takové nálezy tvoří pouhé jedno procento všech diamantů na světě.

Rekordman ve stejné kategorii, ale v jiné barvě, je diamant Pink Star. Růžový kámen váží 59,6 karátu a v dražbě Sotheby’s jej roku 2017 prodali za 71,2 milionu dolarů čili v přepočtu 1,6 miliardy korun.

Nejdražší prodaný, ale nikoli největší modrý „Fancy vivid“ diamant je Oppenheimer Blue, který v roce 2016 prodal aukční dům Christie’s také v Ženevě za 57,5 milionu dolarů, tedy 1,3 miliardy korun. Váží 14,62 karátu.

Kupci v případě všech těchto aukcí byli a zůstávají anonymní.

Reklama

Doporučované