Hlavní obsah

Video: Karel III. začal razit své mince. Prolomil zavedenou tradici

Nové britské mince jako poslední fáze nástupu krále a změna historie.Video: Jan Marek

 

Reklama

Na jedné straně včely a veverky, na druhé panovník Anglie, Skotska, Severního Irska a Walesu, který poprvé za staletí porušil tradici vyobrazování klasických emblémů na britském platidle – ve jménu planety a dětí.

Článek

Královská mincovna Velké Británie začala tento týden oficiálně razit nové peníze, na jejichž návrhy dohlížel samotný Karel III. Mince rovněž symbolizují poslední fázi nástupu krále, tedy otisknutí jeho podoby do mincí, které budou nosit občané ve svých peněženkách. Tyto jsou ale zároveň jednou věcí zcela jedinečné.

Rub všech šesti „pencovek“ a také dvojice „librovek“ samozřejmě zdobí podobizna letos korunovaného nástupce britské monarchie. Portrét vytvořil tamní sochař Martin Jennings a ten i dodržel staletou tradici anglického mincovnictví, a sice že vladař je natočený opačně než jeho předchůdce. Novátorský prvek, který se tradicím vymyká, je pak na druhé straně.

Co je na mincích jinak

Po vzoru nadšení Karla III. pro životní prostředí a ochranu přírody jsou na líci peněz vyobrazené motivy oslavující floru i faunu (jak už Seznam Zprávy avizovaly v říjnu).

Kromě toho Královská mincovna také zvětšila číslice určující nominální hodnotu, aby právě hodnota peněz byla lépe srozumitelná i dětem, pro které by díky vyrytým zvířatům mohly být mince ještě poutavější.

Mince v hodnotě 1p čili jedné pence, zobrazuje plšíka lískového, 2p veverku obecnou, 5p dubový list, 10p dokonce až kriticky ohroženého lesního tetřeva hlušce, 20p papuchalka (vodní pták) a 50p lososa.

Na jednolibrové minci jsou zobrazeny dvě včely a na dvou librách je růže pro Anglii, narcis pro Wales, bodlák pro Skotsko a trojlístek pro Severní Irsko.

Co se razilo dřív a proč

Nový design peněz postupně nahradí současnou sérii, která zobrazuje symboly domácích národů: Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska – tedy růži, bodlák, pórek a trojlístek. Ta byla představena za královny Alžběty II. v roce 2008. A právě tato heraldika také po dlouhý čas dominovala tomu, jak britské peníze vypadaly.

„Bylo to klíčové téma po staletí, až na pár výjimek. Jedná se o skutečně zlomový okamžik v historii britského ražení mincí, protože to, co vidíme, je výrazná změna, když jsme se zaměřili na flóru a faunu,“ uvedl Chris Barker, manažer v Royal Mint Museum, pro deník Guardian.

„Tyto mince jsou hodny naší doby. Odrážejí éru klimatických změn a také reflektují panovníka, pod kterým jsou vydány. Karel zasvětil velkou část svého života ochraně přírody,“ dodal.

Reklama

Doporučované