Hlavní obsah

USA klepou na brány recese. Ta ale přijít nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Akcie v USA se v úterý musely vzpamatovat z krátkého šoku, který trhům připravila ratingová agentura Moody's. Nakonec ale část ztrát dokázaly odmazat. Pozornost trhů se tak přesouvá k jiným tématům, jako je potenciální recese.

Článek

Akciové trhy ve Spojených státech se během úterního obchodování ocitly pod prodejním tlakem. Indexy v jednu chvíli odepisovaly i více než procento. Reagovaly na oznámení ratingové agentury Moody's, která snížila úvěrové hodnocení několika americkým menším a středně velkým bankám.

Snížení ratingu přišlo zhruba týden poté, co agentura Fitch nečekaně snížila úvěrové hodnocení Spojených států.

Své kroky Moody's odůvodnila tím, že bankovní sektor se pravděpodobně bude potýkat s riziky financování a se slabší ziskovostí. Investoři se tak v reakci zbavovali akcií, protože se zalekli dalších potenciálních bolestí v bankovním sektoru po kolapsu regionálních bank v Kalifornii a New Yorku z počátku letošního roku, ale i širších dopadů na ekonomiku.

Nedávné krachy

Důvěrou trhu v americké banky letos otřásl krach tří věřitelů, Silicon Valley Bank, First Republic a Signature Bank. Negativním důsledkem jejich pádů byl takzvaný run na banky, tedy rychlý výběr vkladů u řady regionálních peněžních institucí, a to přes to, že úřady zavedly mimořádná opatření na posílení důvěry.

Dočasná panika se posléze přelila i do Evropy a vyústila v nouzové převzetí švýcarského gigantu Credit Suisse domácím konkurentem UBS.

Mírné napětí v bankovním sektoru odráží výkon indexu S&P 500 bankovních společností. Ten od počátku letošního roku klesl o tři procenta, zatímco širší index S&P 500 podpořen růstem technologických titulů si připisuje 17 procent.

„Výsledky mnoha bank za druhé čtvrtletí ukázaly rostoucí tlaky na ziskovost, které sníží jejich schopnost generovat vnitřní kapitál,“ zdůvodnila Moody's snížení ratingu některým bankám. Dodala také, že banky se značnými nerealizovanými ztrátami jsou v současném prostředí vysokých sazeb více zranitelné.

Zpráva totiž přichází v čase, kdy americká centrální banka (Fed) zvyšuje úrokové sazby nejrychleji za poslední desetiletí kvůli vysoké inflaci. Ta podle posledních údajů amerického ministerstva práce v červnu meziročně zpomalila na tři procenta, ale stále se nachází nad dvouprocentním cílem amerického Fedu.

Červencový údaj bude zveřejněn ve čtvrtek a konsensus analytiků počítá opět s jejím mírným zrychlením.

Ne nadarmo tak centrální banka USA trhům připomíná, že nad inflací rozhodně vyhráno není. Nevylučuje tudíž další zvýšení sazeb na zasedání konaném v září. Část trhu je přitom přesvědčena, že cyklus zvyšování sazeb je už v blízkosti svého vrcholu.

Hlavní úroková sazba Fedu se aktuálně nachází v rozmezí 5,25 až 5,50 procenta. Vyšší sazby ochladily poptávku po úvěrech, ale zároveň zapříčinily obavy z mírné recese.

Banky mění odhady

Při pohledu na letošní výkon akciových trhů se ale může zdát, že investoři se rozhodli rizika často skloňované recese a zpomalení ekonomiky USA víceméně ignorovat.

Investoři totiž sází na to, že centrální banka USA svými kroky zajistí takzvané „měkké přistání“ tím, že zchladila ekonomický růst a zkrotila inflaci, aniž by vyvolala recesi, což je pro vývoj cen akcií klíčové.

„Od začátku roku se růst akcií nápadně zrychluje. Jedním z důvodů je rostoucí přesvědčení trhu, že v USA nakonec nedojde k recesi. Posledním argumentem například od Goldman Sachs je znatelný pokrok ve snižování inflace v USA, která tak už nebude vyžadovat výrazné nárůsty úrokových sazeb,“ poznamenal analytik Pavel Ryska z J&T Banky.

Výhled pro ekonomiku USA ve své nejnovější prognóze ze začátku měsíce aktualizovala Bank of America. Ta jako první velká banka z Wall Street předpokládá, že se tamní ekonomika recesi vyhne. Zdůvodňuje to lepšími ekonomickými čísly za poslední tři měsíce včetně nízké nezaměstnanosti a uvolňovaní inflačních tlaků.

„Nedávná příchozí data nás přiměla přehodnotit náš dřívější pohled, že mírná recese v roce 2024 je nejpravděpodobnější scénář pro ekonomiku USA,“ uvedla banka v komentáři pro klienty.

Letošní odolnost americké ekonomiky USA, navzdory agresivnímu cyklu zpřísňování měnové politiky, donutila mnohé banky na Wall Street opakovaně aktualizovat své odhady, kdy, a případně jestli vůbec USA do recese vstoupí. Jednou z nich je i investiční banka JPMorgan Chase. Ta alespoň pro letošní rok proti dřívějším prognózám recesi nečeká.

Jak popisovala zpravodajská CNBC, důvodem pro změnu názoru má být vyřešení problémů kolem dluhového limitu a také napětí v bankovním sektoru poté, co Fed poskytl záchranný program financování. Pravděpodobnost recese v příštím roce je dle banky ale stále zvýšená.

Výkonný ředitel investiční společnosti TIAA Niladri Mukherjee pak přichází s názorem, že pokud by ekonomiku USA přeci jen mírná recese postihla, trhy jsou připraveny to vstřebat. „Dokazuje to i rychlé zotavení trhů po krátkodobé ‚bankovní krizi‘ a následný vstup akcií do rostoucího trendu,“ řekl pro finanční portál InvestmentNews.

„Pokud ekonomika do mělké recese vstoupí, můžeme očekávat obvyklý postup. Tedy že Fed sníží sazby, trhy se stabilizují, zatímco investoři období patrně přečkají a budou se těšit na druhou polovinu příštího roku,“ odhaduje Mukherjee.

Reklama

Související témata:

Doporučované