Hlavní obsah

Danění akcií a kryptoměn: Jak se liší a co byste měli vědět?

Foto: Seznam Zprávy

Jak se daní akcie a kryptoměny?

Reklama

Danění akcií a kryptoměn může být pro mnoho lidí matoucí a složité téma. Zatímco u akcií můžete například uplatnit tříletý časový test, kryptoměn se to netýká.

Článek

Zájem Čechů o investování a zhodnocení úspor se v posledních letech zvyšuje. S investicemi je však obvykle spojena povinnost platit daně, což může být pro běžného investora tou méně příjemnou záležitostí.

Je proto důležité vědět, jak se vypořádat s daňovými povinnostmi při investování.

V souladu se zákonem o daních z příjmů jsou všechny příjmy z investování zdanitelné. Tento článek se zaměří na popis pravidel danění akcií a kryptoměn, která se vztahují na fyzické osoby. Začneme nejprve akciemi.

Stotisícová hranice

Pokud vaše příjmy z prodeje všech akcií v daném kalendářním roce nepřesáhly 100 tisíc korun, můžete využít první osvobození od daně. Doba držení akcií není podstatná – platí to i v případě, že jste je vlastnili pouze měsíc, nebo dokonce tři dny.

Stotisícový limit pro osvobození od daně zahrnuje celkové příjmy z prodeje akcií bez ohledu na to, zda jste peníze vydělali, nebo prodělali. Je důležité mít na paměti, že jde o celou částku, kterou jste získali jejich prodejem.

Pokud jste tedy akciové tituly nakoupili za 100 tisíc korun a prodali je jen například o 100 korun dráže, stotisícový limit pro osvobození od daně bude překročen. Všechny vaše prodeje těchto cenných papírů v daném roce se sčítají dohromady. Uveďme na úvod hned několik příkladů.

Pokud jste v daném roce prodali akcie (vlastněné méně než tři roky) za celkovou sumu 80 tisíc korun, váš celkový příjem z prodeje činí 80 tisíc korun a nemusíte podávat daňové přiznání.

Klíčové termíny

  • Pro podání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2022 je potřeba ho odevzdat finančnímu úřadu do 3. dubna 2023.
  • Pokud se rozhodnete podat přiznání elektronicky, máte o jeden měsíc delší lhůtu a můžete ho odevzdat až do 2. května 2023.
  • Rozhodnete-li se využít služeb daňového poradce, pak můžete přiznání odevzdat až do šesti měsíců po skončení zdaňovacího období, tedy do 3. července 2023.

Pokud prodáte akcie za celkovou sumu 108 tisíc korun, váš celkový příjem z prodeje činí 108 tisíc korun a budete muset podat daňové přiznání. V přiznání budete uvádět celou částku příjmu (108 tisíc korun), i když daň budete platit pouze z výdělku, tedy z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou.

Musíte podat daňové přiznání i v případě, že akcie prodáváte se ztrátou, pokud celková částka prodejů v daném roce přesáhne 100 tisíc korun. I když nedosáhnete zisku a nebudete muset platit žádné daně, administrativní povinnosti se nevyhnete.

Časový test: tři roky

Kromě stotisícového limitu existuje i další situace, která vás může osvobodit od daňového přiznání – takzvaný časový test. Pokud jste drželi své investice po dobu nejméně tří let, nebudete muset uvádět zisky z prodeje těchto investic ve svém daňovém přiznání. Jinými slovy, pokud jste koupili akcie před více než třemi lety, nemusíte platit daň, přestože se hodnota akcií mohla za tu dobu zvýšit.

V některých případech je pak důležité obojí – jak hranice 100 tisíc korun, tak i časový test. Pro příklad uvedeme, že po dvou letech prodáváte akcie X v hodnotě 70 tisíc korun a akcie Y v hodnotě 60 tisíc po pěti letech.

Pokud překročíte hranici 100 tisíc korun, musíte podat daňové přiznání, ale daň budete platit pouze z prodeje akcií X, které jste vlastnili méně než tři roky. Samozřejmě budete platit daň pouze v případě, že z prodeje akcií máte zisk.

„Daňovko“

A co když jste se nevešli do limitu 100 tisíc korun a zároveň jste akcie prodali dříve než po třech letech? V takovém případě vás čeká vyplnění daňového přiznání. Je třeba uvést neosvobozený příjem z prodeje cenných papírů v daňovém přiznání. A to i v případě, že byly prodány se ztrátou, ačkoli výsledná daň bude nulová.

Daň se platí pouze z čistého zisku, nikoliv z celkového příjmu. Můžete si odečíst náklady ze zisku, což znamená, že základ daně lze snížit o výdaje, které jsou prokazatelně spojené s jeho dosažením.

Po odečtení nákladů se zisk zdaní sazbou 15 procent. Pokud přesáhne 48krát měsíční průměrnou mzdu v Česku, pak se na část převyšující tento limit nově vztahuje zvýšená sazba daně ve výši 23 procent. Zisk do výše zmíněného 48násobku se tedy daní sazbou 15 procent, zbytek převyšující tento limit pak sazbou 23 procent.

Je možné vzájemně započítat zisky a ztráty z různých akciových titulů. Pokud například dosáhnete zisku ve výši 30 tisíc korun z akcií společnosti X a ztráty ve výši pěti tisíc korun z prodeje akcií společnosti Y, sníží se váš daňový základ na 25 tisíc korun.

A co dividendy?

Platba daní se týká také dividend. Pokud jde o firmy, které mají sídlo v Česku, je to poměrně jednoduché. V takovém případě jsou dividendy automaticky zdaněny 15 procenty. Daň přímo odvede akciová společnost, která dividendy vyplatila. Vy obdržíte již částku po zdanění a nemusíte uvádět tyto příjmy v růžovém formuláři.

U dividend ze zahraničí je ale situace komplikovanější. Drobní investoři tyto příjmy zahrnují do kategorie příjmu z kapitálového majetku a jsou na ně uplatňovány sazby 15 procent. Co ovšem dělat, když hrozí dvojí zdanění, kdy příjmy mohou být zdaněny jak v zahraničí, tak v Česku?

Nejprve je nutné zjistit, v jaké zemi má sídlo společnost, která vám vyplatila dividendy. Poté zkontrolujte, zda máme s touto zemí uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění, kterou najdete na stránkách ministerstva financí ČR. Pokud je smlouva uzavřena, je důležité zjistit, kde bude příjem z dividend zdaněn a také prozkoumat článek týkající se zamezení dvojímu zdanění.

U krypta časový test neplatí

Nyní se posuňme k problematice kryptoměn. Hned na úvod můžeme zmínit jeden podstatný rozdíl. Oproti akciím investor nemá možnost využít zmíněný tříletý časový test. Zisk z prodeje kryptoměn se tedy musí zdanit, i když jste kryptoměnu drželi déle než tři roky, nebo pokud vaše roční příjmy z prodeje kryptoměn nepřesáhly hranici 100 tisíc korun.

Kryptoměny totiž nejsou pohledem české legislativy cenným papírem, na který by se vztahovalo osvobození od daně jako v případě akcií. Finanční správa je považuje za věc nehmotnou, movitou a zastupitelnou, jak vyplývá z informací Generálního finančního ředitelství.

Pokud neobchodujete s kryptoměnami v rámci soustavné podnikatelské činnosti, je zisk z prodeje kryptoměn zdaněn jako ostatní příjem podle zákona o daních z příjmů. Můžeme opět uvést příklad.

Jestli jste koupili kryptoměnu například v roce 2017 za pět tisíc dolarů a prodali ji loni za 44 000 dolarů, musíte zaplatit 15procentní daň z příjmů z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Pokud by váš celkový daňový základ (příjmy minus výdaje a odečitatelné položky od základu daně) překročil 48násobek měsíční průměrné mzdy v Česku, bude se na část příjmů nad touto hranicí aplikovat zvýšená sazba daně ve výši 23 procent.

Otázky a odpovědi k danění kryptoměn

Kdy daníte?

Kdykoliv jste za kryptoměnu koupili jinou kryptoměnu nebo fiat měnu a vznikl vám při tom zisk. Týká se to i těch situací, kdy například koupená kryptoměna následně klesla a vy jste ve výsledku ve ztrátě.

Kdy nedaníte?

Koupili jste kryptoměnu a držíte ji, aniž byste udělali nějakou transakci? Pak se na vás daňová povinnost nevztahuje. V Česku ale neplatí časový test, který by vás po určité době od daní osvobodil. Jakmile tedy provedete s kryptoměnou nějakou transakci, už máte povinnost podávat daňové přiznání.

Jak připravit podklady pro daňové přiznání?

Pro daňové přiznání je potřeba nachystat veškeré transakce s kryptoměnami. Protože jsou důležité i převody mezi jednotlivými kryptoměnami, musíte být opravdu pečliví. Je potřeba nachystat tabulku s jednotlivými transakcemi u jednotlivých kryptoměn a zjistit ceny za nákup a za prodej. Doporučujeme vám spíše metodu FIFO, která je jednodušší pro evidenci a výpočet cen. Do přiznání pak uvedete vaše příjmy z kryptoměn a vaše výdaje z kryptoměn, zůstane vám zisk ke zdanění nebo ztráta.

Jak počítat správný kurz směny?

U subjektů, které vedou účetnictví, lze používat denní kurzy nebo pevné kurzy. U poplatníků, kteří nevedou účetnictví, lze použít výše zmíněné kurzy nebo jednotné kurzy, které zveřejňuje Generální finanční ředitelství na začátku roku.

Co když to nepřiznám?

V takovém případě vám hrozí pokuty, penále z prodlení a při vyšších sazbách i vězení. Krácení daně je trestný čin a při krácení daně nad 100 tisíc korun hrozí odnětí svobody v délce dvou až osmi let.

Co když jsem kryptoměnou zaplatil například za elektroniku nebo knihu?

Jakmile kryptoměnu použijete k nákupu služeb nebo zboží, jde o její prodej a musíte to zaznamenat do transakcí.

Má obchodování s kryptoměnami vliv na moji účast v paušálním režimu?

Ano, jde o ostatní příjmy a platí zde limit pro příjmy v §8 – kapitálové příjmy, §9 – nájmy a §10 – ostatní příjmy 50 tisíc korun za rok. Pozor, jde o příjmy, ne o zisk. Pokud tedy nakoupím na 40 tisíc a prodám za 60 tisíc, tak platí pro splnění podmínky udržení v paušálním režimu příjem – tedy 60 tisíc korun, ne zisk 20 tisíc korun.

Co když chci kryptoměny někomu věnovat?

Kryptoměny darovat můžete. Platí zde stejná pravidla jako pro dary v tradičních měnách. To znamená, že pokud je příjemcem například váš přímý příbuzný, tak je dar o daně osvobozený. Ostatní jej ale musí danit 15 procenty.

Zdroj: Barbora Černohlávková, B & Tax

Je povinností zdanit zisk z kryptoměn nejen při prodeji za běžné měny, jako jsou koruny či dolary, ale i v případě, kdy jednu kryptoměnu vyměníte za jinou nebo když za kryptoměny něco přímo nakoupíte. To znamená, že například při nákupu zboží za bitcoiny musíte tyto bitcoiny zdanit stejně, jako byste je prodali na burze za koruny.

Pro ilustraci, pokud jste před pěti lety koupili bitcoiny v hodnotě 30 tisíc korun a nyní si za toto stejné množství bitcoinů koupíte auto v hodnotě 150 tisíc korun, musíte zdanit rozdíl mezi příjmy a výdaji, což je 15 procent ze 120 tisíc korun.

I přesto, že vaše příjmy z obchodování s kryptoměnami byly v průběhu roku pouze několik tisíc korun, musíte je podle finanční správy zdanit. Finanční úředníci totiž v případě kryptoměn neuznávají osvobození pro příležitostné příjmy do ročního limitu 30 tisíc korun.

Reklama

Doporučované