Hlavní obsah

Sasové staví „železnou oponu“. Chtějí zastavit prasata

Foto: Beekeepx, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sasko kvůli boji s nákazou afrického moru prasat (AMP) vybudovalo přes 780 kilometrů plotů a dalších více než 160 kilometrů připravuje a staví.

Článek

Vedle plotů sází tato německá spolková země i na odstřel divočáků, na což chce do konce příštího roku vynaložit až 1,3 milionu eur (asi 30 milionů Kč). Uvedlo to saské ministerstvo sociálních věcí, které má na starosti i zdravotnické a hygienické otázky.

„Nyní, když jsme velmi pokročili v budování plotů, je důležité, abychom rychle snížili populaci divočáků,“ řekl Sebastian Vogel, který je šéfem krizového štábu boje proti AMP při saském ministerstvu sociálních věcí.

Situace má vliv i na běžné Němce. Veřejnost je vyzývána k respektování nařízení. Při procházce v lese musejí mít lidé své psy stále na vodítku a mají hlásit uhynulá zvířata či díry v plotě. Myslivci využívají k hledání mrtvých prasat speciálně vycvičené psy, ale i drony.

Sasko už loni zintenzivnilo odlov divočáků na východě u hranic s Polskem a Českem, nyní ho rozšiřuje i do dalších okresů včetně Saského Švýcarska / Východního Krušnohoří sousedícího s Českem. Wilhelm Bernstein z vedení saského mysliveckého svazu řekl, že díky zvýšenému odstřelu se v některých oblastech na východě Saska divoká prasata prakticky nevyskytují. V lovu je ale podle něj potřeba pokračovat, protože i přes snižování stavu divočáků se stále objevují nová ohniska nákazy. „Jak nám ukazují události v Braniborsku a Česku,“ řekl.

Nynější infekce se do Německa dostala v září 2020, kdy se první případ potvrdil v Braniborsku. Mor se pak rozšířil také do sousedních spolkových zemí Meklenburska-Předního Pomořanska a Saska. V Sasku bylo prozatím do poloviny letošního dubna potvrzeno 2137 případů AMP, v Braniborsku 3066 případů a zhruba pět desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Všechny tři tyto spolkové země sousedí s Polskem, odkud se nákaza do Německa dostala.

S africkým morem prasat se od roku 2017 potýkalo i Česko. Díky intenzivnímu odlovu a dalším opatřením se tehdy chorobu podařilo udržet pouze na Zlínsku a nakonec vymýtit. Od března 2019 pak byla Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat, což se ale změnilo loni v prosinci, kdy byl ve Frýdlantském výběžku u Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku nedaleko hranic s Polskem nalezen infikovaný uhynulý divočák. Následně byly na Frýdlantsku potvrzeny další případy nákazy.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Proti této chorobě neexistuje vakcína, infikovaná zvířata se neléčí a musejí se usmrtit, mor je tak velkou hrozbou pro hospodářské chovy prasat. Na člověka se choroba nepřenáší.

Reklama

Doporučované