Hlavní obsah

Vklady ze Sberbank jsou téměř všechny vyplacené. Náhradu dostalo i batole

Foto: Karolína Štuková

Lidé vzali Sberbank útokem hned po vpádu Ruska na Ukrajinu 24. února.

Reklama

Půl roku po zahájení výplat pojištěných vkladů ze zkrachovalé Sberbank si pro náhradu přišlo 84 tisíc klientů, kterým se vrátilo 25 miliard korun. To je podle Garančního systému finančního trhu 97 procent pojištěných vkladů.

Článek

Garanční systém finančního trhu hlásí ohledně výplaty pojištěných vkladů z padlé banky Sberbank CZ téměř splněno. Na pobočky Komerční banky, která výplaty zprostředkovává, přišlo za šest měsíců od startu vyplácení náhrad, více než 84 tisíc klientů.

Státní Garanční systém jim vrátil přes 25 miliard korun. Vyplývá to z informací, které GSFT poskytl redakci SZ Byznys. Klienti s vklady nad 2,5 milionu korun však stejně musejí počkat na výsledek insolvenčního řízení.

„Co do celkové výše pojištěných vkladů je výplata Sberbank tou největší. Co se týče počtu vyplácených klientů, tak největší výplatou v historii byla výplata klientů zkrachovalé Union banky v roce 2003.Tehdy šlo o 130 tisíc klientů. Sberbank je ale se svými více než 121 tisíci klienty hned na druhém místě,“ uvedla výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová.

Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině 24. února začali lidé v Česku houfně ze Sberbank vybírat peníze. Sberbank je totiž největší ruskou bankou, kterou navíc ovládá ruský stát. Den poté banka v tuzemsku uzavřela pobočky a už je neotevřela. Následně peněžní dům přišel o bankovní licenci. Na ruskou Sberbank se vztahují mezinárodní sankce.

K výplatě ze Sberbank zbývá z pojištěných vkladů ještě zhruba 700 milionů korun. Na ně má nárok 37 tisíc klientů peněžního ústavu.

„Mezi klienty banky, kteří mají nárok na výplatu náhrady vkladů, je velké množství těch, kteří měli ve Sberbank zůstatky v malé výši. Není výjimkou, že si takoví klienti pro náhradu ani nepřijdou. Jednoduše se jim nevyplatí kvůli náhradě v rámci jednotek korun jet na pobočku vyplácející banky,“ vysvětlila Kadlecová z Garančního systému finančního trhu.

Nejvíc v Brně

Nevyzvednuté peníze zůstanou Garančnímu systému. Budou určené k dalším výplatám náhrad vkladů.

Z hlediska výplat pojištěných vkladů ze Sberbank, poskytl Garanční systém také několik zajímavých čísel. Nejvíce klientů dorazilo do konce srpna na vyplácející pobočku Komerční banky v Brně. Celkem to bylo 4894 osob. Na druhém místě byla Jihlava s 2103 klienty. Pražská pobočka Komerční banky na Václavském náměstí byla podle počtu vyplacených osob až na třetí pozici.

Nejvíce klientů dorazilo hned v březnu, tedy v měsíci, kdy se náhrady vkladů začaly vyplácet. Tehdy si na přepážky přišlo pro peníze 68 procent klientů.

„Zpravidla nejvíce klientů si pro náhradu přijde v prvních dnech po zahájení výplat. Hned ve středu 9. března to bylo 13 348 klientů, následující den 7 971, v pátek 11. března pak 6 301 klientů. Od konce března se počty klientů za den pohybují v rámci středních a nižších stovek,“ poznamenala ředitelka Garančního systému.

Mezi další zveřejněné zajímavosti patří nejmladší a nejstarší vyplacený klient. Nejmladší klient se narodil v roce 2021. V tomto případě dostal náhradu jeho zákonný zástupce. Nejstarším vyplaceným klientem byl člověk narozený v roce 1923.

Co do celkové výše pojištěných vkladů je výplata Sberbank tou největší.
Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Garanční systém finančního trhu vyplácí v případě bankrotu bank nebo záložen sto procent vkladů. Maximálně však do výše ekvivalentu 100 tisíc eur. To je podle aktuálního kurzu 2,5 milionu korun. Ve výjimečných případech stanovených zákonem to mohl být dvojnásobek. O výplatu náhrad v této mimořádné výši se přihlásilo 309 klientů. Podmínky po vyplacení splnilo 124 z nich.

Výplata náhrad ze Sberbank potrvá tři roky od jejího zahájení, tedy do 10. března 2025. Klienti s vyššími vklady, než je ekvivalent zmíněných 100 tisíc eur, musejí čekat až na výsledek insolvenčního řízení s bankou. Peníze pro klienty s většími vklady má zajistit prodej úvěrového portfolia Sberbank.

Největší věřitel

Největší pohledávku v insolvenčním řízení má podle dostupných informací právě Garanční systém finančního trhu. Kromě vyplacených 25 miliard korun si GSFT nárokuje ještě další dvě miliardy jako úrok.

„Od insolvenční správkyně jsme obdrželi informaci, že z účetnictví Sberbank CZ vyplývají, a považují se proto za automaticky přihlášené do insolvenčního řízení pohledávky za Sberbank CZ ve výši 27,3 miliardy korun vyplývající z výplaty náhrad oprávněným osobám ze strany Garančního systému finančního trhu,“ sdělila šéfka systému Kadlecová.

Výše pohledávky vůči Sberbank dělá z GSFT největšího věřitele zkrachovalé banky. Garanční systém bude mít díky tomu nejsilnější pozici na schůzi věřitelů banky naplánované na 6. října. Tam se totiž nebude hlasovat podle systému jeden věřitel jeden hlas, ale podle výše pohledávek. V případě Garančního systému to tedy znamená, že bude mít 27 miliard hlasů.

Sberbank má desítky tisíc věřitelů, kterým dluží 61,8 miliardy korun. Mezi věřiteli je mimo jiné řada obcí. Nominální hodnota majetku banky je přibližně 61,6 miliardy. Reálná hodnota portfolia zatím zveřejněná nebyla.

Reklama

Doporučované