Hlavní obsah

Vytvořeno strojem. EU je na dohled regulace umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační vizualizace.

Reklama

Evropská unie je blízko dosažení dohody o regulaci umělé inteligence. Soubor pravidel má za cíl sjednotit označování děl, která vytvořil stroj, ale také zpřehlednit systém nakládání s daty.

Článek

Zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a 27 členských států se po měsících jednání na schůzce přiblížili dohodě o právním předpisu známém jako „Akt o umělé inteligenci“. Ten má za cíl přimět tvůrce generativní umělé inteligence, jako je například známý ChatGPT od firmy OpenAI, sbírat data o tom, jak jsou jejich jazykové modely trénovány.

Vedle toho by měl podle webu Bloomberg, který přináší informace z neveřejných jednání, vzniknout systém na označování děl, která vytvořila právě umělá inteligence. U projektů, které by mohly představovat „systémová rizika“, bude o jejich použití v EU rozhodovat komise na základě předem schváleného kodexu. Agentura Reuters jako příklad rizikového využití tohoto systému uvádí sledování pomocí biometrických údajů.

Pokud bude připravovaný návrh schválen, může se stát prvním platným souborem pravidel rámujícím umělou inteligenci mimo Asii. Výhrady k jeho znění měli zejména zástupci Francie, Německa a Itálie. Státy totiž chtějí ochránit vlastní podnikání a namísto přísných regulací hlasovaly pro to, aby si firmy, které mají vlastní projekty umělé inteligence, stanovovaly pravidla samy. Argumentují přitom obavami, aby začínající tvůrci podobných systémů vůbec dokázali splňovat náročná pravidla určená pro giganty, jako je zmíněná OpenAI či Google.

V současnosti umí umělá inteligence odpovídat na otázky, překládat, generovat text či psát počítačový kód. Novější verze již umí podle pokynů tvořit obrázky, videa, ale i hudbu, upravila například poslední píseň od Beatles Now and Then. ChatGPT rychle roste na popularitě, přitom ale není zřejmé, do jaké míry se dá na výsledky jeho tvorby spoléhat.

Reklama

Doporučované