Hlavní obsah

Bylinek i sběračů ubývá. I tradiční šípek se teď musí dovážet

Z Děčína do světa. Kde v roce 1990 začínal bylinkář Valdemar Grešík?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přízemní krámek v činžovním domě v odlehlé části Děčína býval první adresou firmy bylinkáře Valdemara Grešíka. SZ Byznys přináší seriál z nečekaných míst, na nichž začínali ti nejúspěšnější.

Článek

První sídlo bylinného impéria ze severu Čech teď už připomíná jen stará reklama na boční zdi v Děčíně - Bělé, nechybí ani tehdy ještě pětimístné telefonní číslo. „Tady jsme si v roce 1990 pronajali nebytové prostory po bývalé prodejně zdravotnických potřeb,“ ukazuje Valdemar Grešík na činžovní dům u rušné silnice.

Tak jako mnoho tehdejších podnikatelů začínal ve skromných podmínkách a do dvou místností se musela vejít výrobna, sklad i prodejna.

„Tady jsem bylinky sám míchal, začínali jsme ve velmi stísněných prostorech a z ničeho,“ usmívá se muž, který získal vztah k léčivým vlastnostem rostlin v genech a už v dětství si přál stát u pultu v bílém plášti a radit lidem, která bylina jim může pomoci se zdravotními potížemi.

Garáž, kravín, sklep. Kde začínaly hvězdy byznysu

Nejen globální velikáni, jako Apple nebo Amazon, začínali v garáži. Také historie českého byznysu má své překvapivé příběhy.

SZ Byznys mapuje místa, kde před lety začínaly firmy, jejichž loga zná v zemi každý, nebo každodenně používá to, co vyrábějí.

Třicet let podnikání v samostatné republice oslaví Česko v lednu 2023.

Už vyšlo:

„Můj praděda byl světoznámý botanik, můj tatínek pracoval u léčitele Mikoláška, kde taky míchal byliny, takže něco jsem se naučil v rodině a něco studiem na škole,“ vypráví rodinnou historii.

Jako vzpomínku na toto období ukazuje starou řezačku na kopřivy, která připomíná začátky jeho podnikání. A přidává i fotografie, na nichž coby o třicet let mladší muž právě tenhle nástroj používá obklopený hromádkami zelených stvolů.

„Neměl jsem na jinou techniku peníze, ani jiná technika nebyla, takže byliny jsem si první rok opravdu sbíral a zpracovával sám,“ vzpomíná. Pak ale jeho firma začala byliny vykupovat a nabízet i velkoobchodně například lékárnám.

A to už byl jen krok k sériové výrobě. Prvním sériovým výrobkem však nebyl překvapivě čaj, ale bylinné kapky, kterých vyráběli několik tisíc lahviček týdně a dodnes je nabízejí.

Valdemar Grešík

  • Firmu založil v roce 1990 v malém krámku v činžovním domě v okrajové části Děčína.
  • Nejprve prodával samostatné bylinky, které sám sbíral a sušil, později vymyslel první směsi a kapky.
  • Současný areál firmy buduje od roku 2000. Kromě výrobních hal jej tvoří i velkokapacitní sklad bylin, moštárna a palírna. Obhospodařuje i vlastní ovocné sady.
  • Firma má nyní stovku zaměstnanců a obrat okolo 170 mil. korun.
  • Valdemar Grešík je autorem 800 receptur bylinných směsí. Ve firmě nyní působí jako technický manažer i jeho syn Waldemar Grešík mladší.

Postupně se v rámci Děčína – Bělé stěhovali na další místa. A před lety přidali další provozy, velkou skladovou halu a také moštárnu a palírnu. Ročně zpracují stovky tun produktů.

„Máme zásadu, že co se dá koupit v Čechách, koupíme v Čechách. Ve skladu máme ale byliny z celého světa,“ provází nás velkým skladem. „Hodně se dováží ibišek súdánský, který se používá do ovocných čajů, bohužel musíme dovážet už i šípek, protože české kapacity šípku už nestačí, a pak věci, které jsou dnes moderní, jako jsou rooibos, lemongras nebo zelené čaje.“

A rada, jak udržet prosperující firmu? „Nevzdávat to a vydělané peníze investovat. Chyba začínajících podnikatelů je, že první, co udělají, je, že si koupí drahé auto. Důležité je investovat vydělané prostředky do firmy, ono se to vyplatí,“ je přesvědčen Valdemar Grešík.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované