Hlavní obsah

ČEZ oznámil další cenový skok a tentokrát pořádný

Foto: Shutterstock.com/Lisa-S

Ilustrační foto.

Reklama

Cena elektřiny a plynu dál letí nahoru. Podle odhadů společnosti Centropol zaplatí domácnosti a firmy za elektřinu v příštím roce o 300 miliard víc než loni, u plynu jde o 173 miliard korun.

Článek

Společnost ČEZ Prodej oznámila nové ceny platné od 1. července. Jsou určeny pro stálé zákazníky, kteří po vypršení dosavadních kontraktů budou chtít uzavřít nové smlouvy s fixovanou cenou na dvou- či tříleté období.

Zdražování těchto produktů přichází po pouhých třech měsících od posledního zvýšení jejich cen. Naposledy ČEZ přepisoval ceníky fixačních nabídek pro stálé zákazníky v dubnu, před tím je zdražoval na přelomu roku. Jde tak o třetí cenový skok za šest měsíců. A tentokrát pořádný.

Zrádná fixace

Například u produktu zvaného „Elektřina na dva roky“ nabídne ČEZ od začátku prázdnin megawatthodinu silové elektřiny (tj. bez poplatků za distribuci a další služby) v základní sazbě D02d za 6 992,59 koruny – znamená to zvýšení o 59 procent.

Zatím si mohli klienti s nejnižší spotřebou typickou třeba pro panelákové byty sjednat megawatthodinu za necelé 4,4 tisíce.

Jsou však ještě křiklavější příklady. Sazba D57d určená pro domácnosti s elektrickým topením, se v produktu „Elektřina na dva roky“ zvedá ze 4 222,90 koruny za MWh na 7 113,59 koruny. Tedy o 68,5 procenta. Podobně sazba D45d zvaná „Přímotop“ stoupne ze 4 319,70 Kč na 7 198,29 za MWh, což znamená více než 66procentní růst. A tak dále…

Minulý týden ČEZ Prodej zvedl také ceny svých akčních produktů pro nové zákazníky na elektřinu s fixací na rok, dva či tři roky.

Zdražení se na celkových zákaznických platbách nepromítá v plné výši, růst silové elektřiny na fakturách zmírňují stagnující ceny poplatků a daně. I tak je růst bolestný.

„To, co jsme teď upravili, jsou ceny fixovaných produktů po konci fixace. To znamená, že jsou pro zákazníky, kteří si chtějí zajistit fixovanou smlouvu na dobu určitou. Pro ně musíme nakoupit elektřinu dopředu za stávající aktuální ceny. Že musíme ceníky fixů zvyšovat, nám radost nedělá,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Červencový náraz zasáhne jen malou část klientů ČEZ. Podle Gazdíka vyprší do konce roku fixované smlouvy asi jen pěti procentům zákazníků, kteří si budou muset sjednat nové kontrakty.

„Naprosté většině našich zákazníků končí fixace až v příštím a přespříštím roce. I vzhledem k tomu, že klienti měli v posledních měsících kvůli zvyšujícím se cenám energií o fixace velký zájem,“ říká Gazdík.

Většina zákazníků ČEZ má podle něj dnes smlouvy na dobu neurčitou nebo fixace, které ale ještě nejsou na konci svých lhůt. Tam se základní ceník pro stálé klienty neměnil a – jak mluvčí ujišťuje – „v dohledné době“ skupina jeho změnu neplánuje.

Gazdík slibuje, že pokud velkoobchodní ceny klesnou, sníží ČEZ odpovídajícím způsobem i ceny fixovaných produktů. „Koneckonců jsme to u některých na začátku roku udělali. Podobně jsme zlevňovali i během covidu veškeré produkty, protože velkoobchodní ceny elektřiny a plynu klesly,“ říká.

ČEZ není výjimkou

Důvod zdražování je zřejmý – růst velkoobchodní ceny energií, který předhání i černé výhledy největších škarohlídů. „Situace je kvůli válce na Ukrajině bezprecedentní. Ceny energií vyrostly na nové rekordy a jsou vysoké dlouhodobě. To se bohužel promítá se zpožděním i do koncových ceníků,“ vysvětluje Gazdík.

„V současné době se například velkoobchodní kontrakt na příští rok obchoduje za 224 eur, loni to bylo za 67 eur za megawatthodinu. Velkoobchodní cena meziročně stoupla zhruba 3,5krát,“ dodává.

Růst velkoobchodních cen elektřiny či plynu se na zákaznických fakturách zatím promítá různě, záleží na podobě i datování smlouvy, na spotřebě a typu tarifu. Energie však zdražují už téměř rok a zákazníci, jimž končí dlouhodobý fixovaný produkt, se musí přizpůsobit současným cenám. Ty jsou dnes často dvojnásobné proti tomu, co dřív platili.

Pokud například klienti skupiny Innogy chtěli letos v květnu obnovit dosavadní smlouvu na produkt Optimal, nabízený na 30 měsíců, stoupla jim cena z necelých 1600 Kč za MWh na víc než čtyři tisíce. „Zákazníkovi tak meziročně naroste obchodní část ceny o 116 procent,“ říká mluvčí Pavel Grochál.

Řada obchodníků zvedá ceny opakovaně, podobně jako to dělá ČEZ u své nabídky fixací. Například Pražská plynárenská zdražovala elektřinu v únoru, v březnu a teď hlásí další zdražení od července. Podobně opakovaně zdražovala plyn – k Nového roku, k 1. dubnu a k 1. červnu.

Centropol zvedal letos třikrát cenu produktu „Mini na tři roky“ určeného pro domácnosti s nízkou spotřebou elektřiny. Podle mluvčí Moniky Bartošové jde však o netypický příklad kontraktu, který využívá malá část klientů, většinu sazeb podle ní letos Centropol zdražil jen jednou. Jen jednou zvedaly cenu elektřiny u většiny produktů od konce loňského roku také E.ON, Innogy nebo Pražská energetika (PRE).

Zdražení standardních dodávek bez fixací není zatím tak patrné, protože pro stálé zákazníky mají velcí dodavatelé stále zajištěnou podstatnou část energií ještě z lepších časů.

„Naše standardní ceníky se od ledna 2022 v průměru zvýšily u elektřiny o 17 procent, u plynu o 16 procent z celkové ceny, kterou zákazníci platí. Například rodina, která bydlí v bytě a elektřinu má pro běžnou spotřebu, od ledna měsíčně zaplatí zhruba o 50 korun měsíčně víc než dosud. Domácnosti s vyšší spotřebou, které elektřinou svítí a zároveň ohřívají vodu, si připlatí asi 300 korun měsíčně,“ uvádí mluvčí E.ON Roman Šperňák. Změna se samozřejmě netýká zákazníků se zafixovanou cenou, jichž je u jeho firmy asi třetina.

„Cenu jsme upravili jednou, právě nyní ve druhém čtvrtletí. U elektřiny se navyšovala v průměru o 25 procent na celkové měsíční platbě (nikoli na silové elektřině), u plynu průměrně o 30 procent na celkové měsíční platbě,“ uvádí například Karel Hanzelka z PRE. Základní nefixovaný ceník ČEZu Prodej pro stálé zákazníky je podle mluvčího Gazdíka na faktuře (na nejčastější sazbě D02d) vyšší letos o zhruba 30 procent oproti loňsku.

Většina velkých obchodníků na rozdíl od ČEZ dnes produkty s fixovanou cenou raději vůbec nenabízí. Pro klienty to ostatně není žádné terno, ceny jsou extrémní, a pokud by trh klesl, konzervovala by jim fixace současnou drahotu.

Na příští rok se ale obrat na trzích zatím nerýsuje a zákazníci, jimž budou končit dosavadní dlouhodobé kontrakty, se musí připravit na cenový náraz podobný, jaký nyní oznamuje ČEZ. Růst ceny nakonec zákonitě dohoní všechny spotřebitele.

300 miliard navíc jen za elektřinu

Skupina Centropol pravidelně analyzuje ceníky obchodníků i nákupní ceny na komoditních burzách a zpřesňuje podle toho svou předpověď průměrného zdražení, jež dopadne na české domácnosti i firmy v příštím roce.

Podle těchto výhledů stoupne napřesrok průměrná cena megawatthodiny pro drobné spotřebitele v základním tarifu D02d (u nefixovaných smluv na dobu neurčitou) z loňských 1600 na 5100 korun. Při započtení stabilních poplatků za služby, distribuci, na podporu obnovitelných zdrojů a po zaplacení daně se klientům zvedne celková roční fakturace v průměru o 90,44 procenta, tedy téměř na dvojnásobek.

Co to znamená konkrétně? Průměrná rodina v bytě se spotřebou 2,5 MWh ročně tak zaplatí podle odhadů Centropolu v příštím roce za elektřinu o 15 až 20 tisíc víc než loni. V domku, kde se elektřinou také ohřívá voda (tarif D25d se spotřebou kolem 5 MWh) se bude nárůst roční platby blížit 30 tisícům. A v domě s elektrickým topením se už příplatek proti loňsku bude pohybovat mezi 60 až 74 tisíci korun.

Ještě hůř se v modelech Centropolu rýsují zákaznické ceny plynu: megawatthodina pro klienty s nízkou spotřebou podle nich podraží podle dnes dostupných dat o 139 procent, pro středně velké a velké spotřebitele z řad domácností o 174 až 187 procent. Průměrná domácnost s nízkou spotřebou tak podle marketingového šéfa Centropolu Jiřího Matouška zaplatí v příštím roce za plyn o 21 tisíc korun víc.

„České domácnosti a firmy zaplatí podle našich propočtů v příštím roce za dražší elektřinu navíc asi 300 miliard korun, což odpovídá pětině příjmů našeho státního rozpočtu pro rok 2022. A dražší zemní plyn od spotřebitelů odčerpá dodatečných 173,5 miliardy,“ upozorňuje Matoušek.

Celkově tak zdražení energií podle něj připraví spotřebitele – ve srovnání s loňským rokem – o 465 miliard, tedy téměř půl bilionu korun.

Reklama

Doporučované