Hlavní obsah

Další velcí dodavatelé energií přestávají přebírat nové klienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Dodavatelé stále poskytují energie stávajícím odběratelům i těm, kteří spadnou do režimu poslední instance, nebo v případě stěhování. Ilustrační foto.

Reklama

Dodavatelé omezují nabídku pro nově příchozí zákazníky. Pokud by odběratelé elektřiny či plynu chtěli svého současného obchodníka změnit, tak nepochodí u tří dodavatelů z „velké pětky“. Ti teď čekají na uklidnění situace na burze.

Článek

Nebývalý růst cen energií donutil obchodníky s elektřinou a plynem uzavřít přístup k novým smlouvám určité skupině domácností. V pondělí dodavatel energií ČEZ oznámil, že přestává nabírat ty zákazníky, kteří svého dodavatele stále mají, ale rádi by ho vyměnili.

Není ale sám. Ke stejnému kroku se odhodlala také společnost E.ON. „Vzhledem k situaci, která aktuálně panuje na energetických trzích, kdy jsou ceny elektřiny nestabilní a na extrémně vysokých hodnotách, musíme bohužel dočasně pozastavit příjem nových zákazníků, kteří by k nám chtěli přejít od jiného dodavatele,“ sdělila mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Už delší dobu radíme těm, kteří mají svého stabilního dodavatele elektrické energie, že v současnosti se u něj vyplatí zůstat.
Martina Slavíková, mluvčí E.ON

Příjem nových zákazníků rovněž omezila Pražská plynárenská. „U domácností je nabídka k dispozici v rámci rozšíření odběrů, tedy další odběrné místo stávajícího zákazníka a pro zákazníky, kteří k dodávce zemního plynu od Pražské plynárenské poptávají i elektřinu a opačně,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Energie pro tyto zákazníky totiž dodavatelé musí nakupovat za aktuální, rekordní ceny. V pondělí cena elektřiny na pražské burze s dodávkou na příští rok přesáhla nové maximum 1 000 eur za MWh (zhruba 24 600 Kč).

„Nabídka, kterou bychom mohli dát, by pro nové zákazníky nebyla výhodná. Už delší dobu radíme těm, kteří mají svého stabilního dodavatele elektrické energie, že v současnosti se u něj vyplatí zůstat a k jinému dodavateli nepřecházet,“ doporučuje Slavíková.

Někteří dodavatelé se však rozhodli jít ještě dál a ze svého portfolia dočasně vypustili i fixace cen. „V tuto chvíli jsme omezili příjem zákazníků, kteří chtějí garantovanou cenu. A i příjem ostatních zákazníků je omezen co do množství a objemu spotřeby,“ říká Michal Kulig, ředitel dodavatele Yello.

ČEZ pozastavil příjem těchto klientů v pondělí, již od minulé středy nové zákazníky vůbec nenabírají Moravské naftové doly (MND). „S ohledem na mimořádný růst cen energií pozastavují MND od 24. srpna 2022 příjem nových zákazníků. Všechny stávající zákazníky ujišťujeme, že své závazky z uzavřených smluv, včetně fixace cen, dodržíme,“ oznámil dodavatel na webu. Pro stávající zákazníky se tak nic nemění.

Jak ČEZ deklaroval, příjem nových zákazníků obnoví po uklidnění situace na burze.
Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu

Například Pražská energetika (PRE) nebo innogy ale žádná omezení zatím nechystají. „Omezení příchodu nových zákazníků nechystáme, určitě není na pořadu dne, nicméně vzhledem k turbulentní situaci na trhu nelze nic zcela vyloučit,“ popisuje mluvčí PRE Karel Hanzelka.

V nabídce pro domácnosti se zatím nic nemění ani u innogy. „Nadále nabízíme a uzavíráme smlouvy s novými zákazníky, tedy i při přechodu od jiného dodavatele,“ potvrzuje mluvčí společnosti Pavel Grochál.

Nabídku však museli pozastavit jinde, a to u velkých zákazníků z řad firem. „Dynamika vývoje cen je taková, že nám neumožňuje dávat zodpovědné nabídky. Toto aktuální opatření platí pro elektřinu i zemní plyn,“ říká Grochál.

Dodavatelé však slibují, že jakmile se situace stabilizuje, nabídku pro nově příchozí zákazníky obnoví. „Jak ČEZ deklaroval, příjem nových zákazníků obnoví po uklidnění situace na burze, ke kterému v posledních dvou dnech již dochází. V opačném případě by Energetický regulační úřad musel reagovat ve spolupráci s vládou,“ sdělil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Po pondělním rekordu začala velkoobchodní cena elektřiny opět klesat. „V úterý v 10:45 je na lipské burze cena 590 eur za MWh. Předpokládáme v následujících dnech opětovné spuštění příjmu zákazníků s novými cenami,“ říká Kulig. Cena se v úterý zastavila na 609 eurech za MWh.

Nikdo by ale za současné situace neměl zůstat bez energií. Dodavatelé stále poskytují energie stávajícím odběratelům i těm, kteří spadnou do režimu poslední instance, nebo v případě stěhování odběratelů.

„Pozastavení nabídek pro nové zákazníky se netýká připojení nových odběrných míst a také případů, kdy dochází k přepisu odběrného místa – tedy nejčastěji v situacích, kdy se lidé stěhují,“ uklidňuje Slavíková z E.ON.

Reklama

Doporučované