Hlavní obsah

Dva roky od pádu Bohemia Energy: Písařík uklízí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík naposledy veřejně vystoupil v listopadu 2021.

Reklama

Dva roky od konce skupiny Bohemia Energy přežívá z energetického byznysu Jiřího Písaříka jen firma Amper Market. Odešla však většina jejích zákazníků a na konci roku jí navíc končí kontrakt na dodávky elektřiny.

Článek

Až symbolicky právě v pátek 13. října uplynou přesně dva roky ode dne, který otřásl energetickým trhem. Bohemia Energy, někdejší největší konkurent velkých hráčů v dodávce energií, v roce 2021 oznámil téměř milionu klientům, že jim od následujícího dne nebude dodávat elektřinu a od 17. října ani plyn. Lidé tak poprvé narazili na rychle rostoucí ceny energií, které byly do té doby relativně stabilní.

Podle samotné společnosti byl důvodem krachu extrémní růst cen elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích. Podle některých kritiků byla ale důvodem riskantní strategie společnosti, která sázela na klesající ceny energií.

Bohemia Energy se snažila situaci zachránit tím, že zákazníky převede na spotové ceny (tedy okamžité ceny na trhu), které však byly už v té době velmi vysoko a dále rostly.

Téměř 600 tisíc odběrných míst elektřiny a 300 tisíc plynu muselo přejít pod takzvané dodavatele poslední instance a začít platit zásadně vyšší zálohy za energie.

Z dnešního pohledu už se situace zákazníků Bohemia Energy nejeví tak černě jako před dvěma lety. Konec společnosti nyní spíš vypadá jen jako předehra k tomu, co se dělo s cenami energií po napadení Ukrajiny Ruskem, kdy křivky na komoditní burze vyskočily do rekordních výšek jak u plynu, tak u elektřiny.

Většina bývalých klientů Bohemia Energy si stihla zajistit nižší ceny, než jaké dodavatelé nabízeli po začátku války na Ukrajině. Podle společnosti Kalkulátor.cz, která srovnává ceny energií, si zhruba 400 000 bývalých zákazníků společnosti zafixovalo cenu na dva roky, třetina z téměř milionu si částky zasmluvnila na tři roky a desetina na rok.

Většinou šlo o fixaci ceny kolem 3500 Kč za MWh elektřiny a 1200 Kč za MWh plynu bez DPH. To je oproti současnému cenovému stropu (5000 Kč u elektřiny a 2500 Kč u plynu bez DPH) o cca 40 procent méně.

Aktuálně jsou ceny na nejnižší úrovni od začátku války. Bývalí klienti Bohemia Energy si sice cenový šok prožili „pádem“ k dodavatelům poslední instance, ale zároveň byla část z nich následnými fixacemi chráněna před cenovými výkyvy v loňském roce. Většině však bude v průběhu roku fixace končit a cena jim opět vzroste, stejně jako řadě dalších odběratelů, kteří zkušenost s Bohemia Energy nemají.

Z Bohemia Energy mnoho nezbylo

Společnost Bohemia Energy založil podnikatel Jiří Písařík s manželkou Hanou v roce 2005. Postupně firma skupovala menší dodavatele energií na trhu, až se stala největším alternativním dodavatelem energií v Česku, který lákal na nízké ceny energií. Na svou strategii nakonec doplatil.

Na Bohemia Energy se po pádu snesla vlna kritiky nejen ze strany zákazníků, ale i politiků a lidí z oboru. Písařík se naposledy ukázal na tiskové konferenci v listopadu 2021 a následně se stáhl z veřejného života. Ačkoli Seznam Zprávy majitele několikrát kontaktovaly s žádostí o vyjádření k dalšímu fungování jeho byznysu, odmítl se k věci vyjadřovat.

Někdejší 32. nejbohatší Čech s majetkem v hodnotě 7,3 miliardy korun nejenže už v říjnu 2021 vypadl z žebříčku nejmovitějších lidí Česka, ale po dvou letech od pádu jeho nejznámější firmy zbyly z Bohemia Energy jen „zbytky“.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma skupiny Bohemia Energy, vlastněné Jiřím a Hanou Písaříkovými.

Většina společností ze skupiny je nyní v likvidaci. Letos v dubnu se navíc Písařík zbavil technologické společnosti Utilities Systems, kterou prodal německé skupině Ookam Software. Výše transakce však nebyla zveřejněna.

Jedinou firmou, která pokračovala v dodávkách energií i po říjnu 2021, byl Amper Market, který Písařík před lety koupil od podnikatele Jana Palaščáka. Písařík měl v plánu v průběhu roku 2022 ukončit činnost i této firmy, protože podle něj byla ztrátová. Společnost však zůstala zachována a energie dodává dál.

Její konec je ale podle všeho otázkou času. Firma má uzavřenou smlouvu na dodávku elektřiny s Teplárnami Brno pouze do konce roku 2023. Amper Marketu navíc podstatně ubyli zákazníci. Podle statistik Operátora trhu s energiemi měla firma loni v lednu 4369 odběratelů elektřiny, na konci roku už to bylo jen 3336. V lednu klesl počet odběrných míst na 899 a v srpnu jich měl Amper Market ještě o 84 měně.

Přestože energetický byznys Písaříkových postupně mizí, manželé stále vlastní například jezdecký areál Horse Park Kamenný dvůr, který před lety koupili od podnikatele Tomáše Krska. Nachází se nedaleko Příbrami a podle poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2021 zde mají ustájena zvířata v účetní hodnotě přes 132,6 milionu korun.

Lekce pro trh i zákazníky

Konec Bohemia Energy poukázal na nedostatky trhu a mnozí politici i experti proto volali po jeho větší regulaci. Téměř dva roky nato se ale v energetické legislativě, která by upravovala chování dodavatelů vůči zákazníkům, příliš nezměnilo.

V září 2023 však Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu energetického zákona, která má zajistit větší ochranu spotřebitele a částečně tak reaguje na situaci, která nastala na podzim 2021.

Bohemia Energy totiž doplatila na spekulativní krátkodobé nákupy energií za nízké ceny, ze kterých sice zákazníci nějakou dobu profitovali, ale nakonec na ně doplatili. Firma totiž pro své zákazníky neměla zajištěný dostatek elektřiny a plynu za ceny, které jim garantovala ve smlouvách na roky dopředu.

„Jela dlouhodobou strategii na tom, že se jí vyplácelo nakupovat na kratší dobu. Měli mnohem větší otevřenou pozici, riziko bylo mnohem větší a léta se to vyplácelo a těžili z toho jejich zákazníci. Ti měli první roky po sjednání smlouvy nižší cenu. Zároveň je tam i opačné riziko, že ve chvíli, kdy trh zareagoval velice rychle, nebyli to schopni ustát,“ vysvětluje ředitel dodavatele Yello Michal Kulig.

A právě těmto situacím by se mělo do budoucna předcházet. Podle chystané změny zákona budou obchodníci mít nově povinnost zveřejňovat, kolik elektřiny a plynu mají nakoupeno dopředu. Pokud to bude měně než 70 procent nasmlouvaného objemu, bude mít zákazník právo odstoupit od smlouvy.

Jde o situaci, kdy si obchodník nezajistil dostatek elektřiny nebo plynu dopředu na stanovené období. Jedná se o reakci na krachy alternativních dodavatelů na podzim roku 2021, které způsobily řadě zákazníkům problémy. Tímto opatřením chceme zabránit opakování kauzy Bohemia Energy,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Souhrou konce obchodníků s energiemi včetně Bohemia Energy a enormního růstu cen začali zákazníci věnovat větší pozornost tomu, jak se jejich dodavatel energií chová a kolik a proč za energie platí.

„Z pravidelných průzkumů zákaznické spokojenosti vyplývá, že i přesto, že cena je stále hlavním kritériem pro doporučení dodavatele jiným lidem, významnou roli hraje i jeho spolehlivost, férovost a právě stabilita,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zákazníci jsou tak podle dodavatelů vzdělanější než dříve. „Setkáváme se s tím, že se prodlužují hovory a se zákazníky jsou delší diskuze. To je svým způsobem výhoda, protože z průzkumů kdysi vycházelo, že 75 procent zákazníků nerozumí své faktuře za energie,“ popisuje Kulig.

V tom se situace liší od roku 2021. „Zákazníci jsou v oblasti energetiky daleko znalejší než dříve. Zajímají se a jdou při svých dotazech více do hloubky a do detailů. Je to patrné například u hovorů na naší zákaznické lince. Také pozorujeme, že zákazníci jsou nyní opatrnější a drží se osvědčených a stabilních dodavatelů,“ uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Od předloňského podzimu ukončila činnost řada dalších tuzemských dodavatelů energií, kteří dál nedokázali čelit vysokým cenám energií. Obchodníci však krachovali i v zahraničí, například ve Velké Británii nebo Německu.

Reklama

Doporučované