Hlavní obsah

Firmy čekají potíže. Ukrajinští zaměstnanci dostávají povolávací rozkazy

Foto: ČTK

Zničené stanoviště ukrajinské protivzdušné obrany u Mariupolu 24. února 2022.

Reklama

Do potíží se mohou dostat české firmy, u kterých velkou část zaměstnanců tvoří lidé z Ukrajiny. „Dostávají povolávací rozkazy a neuposlechnutí je trestný čin, to bude problém,“ řekl SZ Byznys Kamil Chalupa, mluvčí Zásilkovny.

Článek

Přední logisticko-technologická firma Zásilkovna zaměstnává pracovníky z Ukrajiny například v depech. Od rána ale řeší majitelka firmy Simona Kijonková problém, několik z nich už dostalo povolávací rozkazy kvůli vpádu ruských vojsk na ukrajinské území.

„Týká se to zatím několika lidí, jeden z nich se okamžitě rozhodl na Ukrajinu odjet. Zjišťovali jsme stanovisko cizinecké policie a bylo nám řečeno, že pokud má tady ten člověk platná víza a rozhodne se neodjet, tak ho nikdo nemůže nutit,“ vysvětluje zcela novou situaci ve firmě Kamil Chalupa, mluvčí Zásilkovny.

Jedním dechem ale dodává, že jejich právník tvrdí, že podle obecných právních předpisů platných třeba i v České republice neuposlechnutí povolávacího rozkazu je trestný čin.

„Hodně prý záleží na formě povolávacího rozkazu, zda ho dostane písemně, a tak dále. Hodně bude záležet na tom, jaké stanovisko k tomu zaujme samotná země, samotná Ukrajina, zda hodlá postupovat tvrdě, to se ještě neví. Čekáme na vyjádření české vlády,“ říká pro SZ Byznys mluvčí Chalupa.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Spolumajitelka a generální ředitelka skupiny Packeta, která Zásilkovnu vlastní, Simona Kijonková vyzývá přes sociální sítě vládu, aby dala jasné stanovisko, jak se mají firmy v takových případech chovat a jak postupovat v případě branné povinnosti.

„Již před více než měsícem jsem zástupce vlády upozorňovala na skutečnost, že mužští zástupci ukrajinské menšiny žijící v ČR mají brannou povinnost v případě válečného konfliktu a vyhlášení mobilizace. Odpovědi jsem tehdy nedostala. Dnes je nám na depech smutno. Loučíme se s těmi, kteří povolávací rozkazy již obdrželi. Musí zřejmě odjet s okamžitou platností,“ uvádí v prohlášení Simona Kijonková.

„My jsme tušili, že se situace může vyhrotit, máme krizové scénáře, ale s tímto jsme nepočítali. Pozitivní pro nás je, že to nepřišlo ve vánoční sezóně, to by pro nás byly dopady vážnější,“ uvádí mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

Čekání na informace

Stejně tak řeší situaci svých ukrajinských zaměstnanců společnost Rohlík. „Aktuálně hledáme smysluplné možnosti, jak materiálně pomoci. Až budeme mít od vlády a relevantních organizací požadavky na konkrétní pomoc, urychleně zareagujeme. Vše je ale velice čerstvé a bylo by předčasné vysílat nějaká konkrétní stanoviska,“ uvedla pro Byznys Seznam Zpráv Lucia Volfová, mluvčí společnosti Rohlik.cz.

Ukrajinců je na pracovním trhu nedostatek i bez konfliktu

Už měsíce přitom eviduje Hospodářská komora historicky největší zájem o zahraniční pracovníky od roku 2016. Největší nouze je právě o Ukrajince ve výrobě.

Podle firem se problém s nedostatkem cizinců týká hlavně podniků v automobilovém průmyslu, stavebnictví, logistice a zemědělství. Většinou jde o manuální práci, kterou se podle firem Čechům dělat nechce.

„Dostat Ukrajince do firmy dnes trvá dva až tři měsíce, před pandemií to bylo tři až pět měsíců. Oproti Slovensku a Polsku je proces stále moc dlouhý,“ uvedl už před časem pro SZ Byznys Martin Jánský, ředitel divize agenturního zaměstnávání a klíčových zákazníků agentury Randstad.

Většina českých podnikatelů se z Ukrajiny vrátila

Naopak čeští podnikatelé se z Ukrajiny stáhli. „Většina podnikatelů působících na ukrajinském trhu osobně se nyní vrátila na doporučení Ministerstva zahraničních věcí do Česka. Zatím neregistrujeme případy uzavření nebo omezení provozu v pobočkách a společných podnicích působící na zdejším trhu. Ve východních regionech jsme se setkali s případy odložení montáže zařízení, které již bylo zaplaceno a dodáno ukrajinské straně,“ uvedl pro SZ Byznys Radomil Doležal z CzechTrade.

Reklama

Doporučované