Hlavní obsah

Fond Arca Capital CEE je v rozvalu, ČNB mu sebrala licenci

Foto: Shutterstock.com

Státní regulátor zasáhl do dění ve fondu Arca Capital CEE.

Reklama

Rozvrat v investičním fondu Arca Capital CEE vyústil do odebrání licence ze strany České národní banky. Fond půjčoval firmám ze skupiny Arca a společnostem, které patřily do okruhu investora Pavola Krúpy.

Článek

Česká národní banka odebrala licenci fondu Arca Capital CEE. Fond totiž přestal splňovat podmínky pro povolení činnosti. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí regulátora. Verdikt potvrdila i bankovní rada. Rozhodnutí je tedy pravomocné. Mezi akcionáře fondu patřily v minulých letech kromě několika desítek menších investorů rovněž firmy ze skupiny Arca Capital a společnost finančníka Pavola Krúpy.

„Česká národní banka jako orgán dohledu nemůže tolerovat, aby subjekty, které dlouhodobě nevykonávají svoji činnost a nesplňují podmínky pro udělení povolení k činnosti, nadále působily na finančním trhu,“ uvedl regulátor v rozhodnutí o odebrání licence s tím, že fond nevykonává činnost už od září 2020.

Fond je už dva roky v rozvalu a jeho bývalí představitelé si vzájemně předhazují, kdo za situaci může. Na jedné straně stojí byznysmen Krúpa. Na druhé straně Peter Janiga, který má ve zkrachovalé společnosti Arca Investments na starosti její restrukturalizaci.

„Otázku k odebrání licence směřujte na člena představenstva fondu Janigu, který svou účelovou činností poškodil fond a zapříčinil odebrání licence. Já nemám důvod se k fondu vyjadřovat,“ uvedl Pavol Krúpa, který je v obchodním rejstříku stále zapsaný jako předseda dozorčí rady fondu.

Krúpa mimo jiné poukazuje na údajně nevýhodné obchody s pohledávkami fondu, které měl Janiga učinit krátce před svým odstoupením v létě 2020. Janiga odstoupil z čela představenstva Arca Capital CEE v srpnu 2020 kvůli sporům o jeho střet zájmů právě v souvislosti s pohledávkami fondu. Jenže k výmazu Janigy z orgánů fondu navzdory urgencím nedošlo. Celá věc dospěla až k soudu. Nedávno Městský soud v Praze rozhodl v Janigův prospěch s tím, že je odstoupení platné. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Ve fondu Arca Capital CEE jsem se řádně vzdal členství v představenstvu a tuto skutečnost jsem oznámil příslušným orgánům ještě v roce 2020. Jednání fondu ohledně mého vzdání se funkce označila ČNB za obstrukční a účelové,“ reagoval Janiga.

Centrální banka následně v červenci 2021 spustila správní řízení ohledně odebrání licence fondu. „A to na základě skutečnosti, že dozorčí rada, jejímž předsedou byl v tom čase Pavol Krúpa, nebyla schopna řádně jmenovat neobsazená místa členů představenstva fondu,“ dodal Janiga.

Hlásí se datová schránka

Přestože fond nemá funkční představenstvo, tak se jeho jménem někdo ještě letos v březnu vyjadřoval v insolvenčním rejstříku k vývoji insolvenčního řízení s fondem. Stalo se to v době, kdy za fond neměl oficiálně kdo jednat.

Stejně tak se někdo z datové schránky fondu odvolával proti výsledkům výše zmíněných soudních stání s Janigou ohledně jeho odstoupení z představenstva. Také v těchto případech se to stalo v situaci, kdy za fond už neměl kdo jednat. Soud proto v červnu určil opatrovníka fondu. Stal se jím advokát Daniel Tobola.

„Soud přistoupil k jmenování opatrovníka z důvodu, že považuje za sporné, zda osoby, které jednají v řízení za dlužníka, jsou osobami, které tak mohou činit. Jinými slovy z hlediska probíhající insolvenčního řízení se jeví jako méně podstatné, zda Arca Capital CEE tuto licenci má či nikoli, když nemá funkční statutární orgán,“ sdělil Tobola.

Jednou z činností fondu byly investice do akcií na burzách. Zároveň ale Arca Capital CEE vydatně financovala další společnosti ze skupiny Arca, respektive firmy z okruhu Pavola Krúpy. Fond poskytl firmám z těchto uskupení ve formě půjček přes 326 milionů korun, vyplývá z poslední zveřejněné zprávy Arca Capital CEE za první pololetí 2020.

Ze strany menších akcionářů vyvolávala silná expozice fondu vůči firmám ze skupiny Arca pochybnosti. Už v roce 2020 se proto z jejich strany objevovaly návrhy na likvidaci fondu, rozprodej jeho majetku a vypořádání podílů.

Výnosná minerálka

Fond měl mimo jiné 36procentní podíl ve společnosti Ondrášovka Holding, později přejmenované na OH Investment Holding. Holding ovládal stejnojmenného výrobce minerálních vod, který byl spolu s Karlovarskou Korunní na jaře 2020 prodán společnosti Kofola, a to za 1,1 miliardy korun.

V poslední zveřejněné zprávě fondu o hospodaření za první pololetí 2020 vyčíslila Arca Capital CEE hodnotu podílu v holdingu Ondrášovka na 217 milionů korun. To byla téměř čtvrtina z aktiv fondu. Zda peníze z prodeje producentů minerálních vod do fondu doputovaly a co se s nimi pak stalo, ale není z veřejných zdrojů zřejmé.

Z pololetní zprávy fondu za rok 2020 pouze vyplývá, že se v tomto období výrazně zvýšila investice Arca Capital CEE do fondů spravovaných společností Redside, která měla opět vazby na skupinu Arca. Investice Arca Capital CEE do těchto fondů narostla v první polovině roku 2020 o 123 milionů korun na 268 milionů.

Skupina Arca Capital se dlouhodobě vyznačovala dravým přístupem k investování i k obstarávání financování. Dlouholetým šéfem skupiny byl Pavol Krúpa. V roce 2018 ale ze skupiny odešel a založil si nový byznys. Mezi Arcou a jeho firmami ale nadále přetrvávaly finanční vazby. V roce 2020 začala mít finanční problémy matka celé skupiny Arca Capital společnost Arca Investments. Přibližně v té době vypukl ostrý konflikt mezi Arcou a Krúpou.

Reklama

Doporučované