Hlavní obsah

Heineken chce zavřít 153 let starý pivovar v Edinburghu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Velké pivovary soustřeďují výrobu a z původních závodů se stávají muzea.

Reklama

Ve skotském Edinburghu přestane po 153 letech vařit poslední významný pivovar ve městě – Caledonian. Odboráři se kvůli konci legendárního podniku bouří.

Článek

Pivovar Calendonian vyrábí pivo pro obyvatele hlavního města Skotska již od roku 1869. Po 153 letech v provozu oznámil jeho majitel, pivní gigant Heineken, že s výrobou v edinburském závodě hodlá skončit. Důvodem je podle něj zastaralá infrastruktura.

Viktoriánská infrastruktura z doby, ve které pivovar vznikl, není podle majitele při klesající produkci v posledním desetiletí ekonomicky životaschopná. O práci by v případě zavření přišlo 30 lidí.

Velké pivovary versus lokální pivo

Heineken, třetí největší pivovarnická společnost na světě pocházející z Nizozemska, koupila edinburský pivovar v roce 2008. Výrobu piv Deuchars, Coast to Coast a Maltsmiths chce z Edinburghu přesunout do 42 kilometrů vzdáleného pivovaru Belhaven v Dunbaru.

Podle ředitele britského dodavatelského řetězce Heineken Matta Callana šlo o těžké rozhodování. Společnost si podle jeho vyjádření „byla vědoma toho, co pivovar pro Edinburgh znamená a uvědomovala si jeho roli v dědictví skotského pivovarnictví.“

„Je to něco, čeho si velice vážíme,“ řekl Callan britské BBC. „Naší hlavní prioritou je teď 30 zaměstnanců zdejší pobočky. Vstupujeme teď do fáze konzultací.“ Podle něj není modernizace zdejšího závodu finančně proveditelná.

„Smutnou pravdou je, že viktoriánská infrastruktura znamená výraznou neefektivitu a náklady navíc,“ řekl Callan. „Abychom zmodernizovali pivovar a zároveň naplnili naše požadavky na udržitelnost, vyžadovalo by to dlouhodobou investici, která by udělala pivovar ekonomicky neperspektivní.“

Jednotné odbory popsaly konec produkce jako „devastující zprávu pro caledonský pivovar, který má za sebou 150letou tradici a historii v Edinburghu.“ Mluvčí odborů Joe Clarke řekl, že budou se zástupci Heinekenu jednat. Dodal, že „odbory nenechají kámen na kameni ve snaze udržet výrobu a práci v Edinburghu. Na stole jsou všechny možnosti, dokonce i státní podpora.“

U nás končí mnohem starší pivovary

V Česku nejde o nic neobvyklého. Velké pivovary mají dlouhou tradici s uzavíráním a přesouváním výroby ve snaze zefektivnit produkci. V minulosti byly zavřeny pivovary například v pražských Holešovicích nebo Braníku, které fungovaly již od 90. let 19. století. Výroba se přesunula do pivovaru Staropramen na Smíchov. Zmíněný Heineken ukončil výrobu piva v Kutné Hoře, když v roce 2010 přesunul výrobu z pivovaru z 16. století.

Pivovary končily i během pandemie, velká část z nich přesunula výrobu do větších pivovarů. Ve Vysokém Chlumci skončila výroba piva, kterou provozoval rod Lobkowiczů od roku 1474. Stejný osud potkal i pivovar Klášter a Uherský Brod, které také spadaly do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Pivovar v Karlových Varech z roku 1878, jen o pár let mladší než ten v Edinburghu, skončil s výrobou v roce 1999 poté, co mateřská společnost Plzeňský prazdroj přesunula výrobu do Plzně.

Reklama

Související témata:

Doporučované