Hlavní obsah

Šéfka tabákové jedničky: Kuřáci zahřívaného tabáku si zaslouží výhody

Hostem Agendy SZ Byznys byla Andrea Gontkovičová, generální ředitelka Philip Morris pro ČR, SR a Maďarsko.Video: Silvie Fridmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když stát nebude lidi motivovat i cenou, vrátí se k cigaretám, říká k návrhům na vyšší zdanění nahřívaného tabáku šéfka Philip Morris Andrea Gontkovičová. Tabák v minulosti podražil výrazně víc než například alkohol.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Jedna z cest, kterou chce vládní koalice snížit schodek rozpočtu o 70 miliard korun, vede přes peněženky kuřáků. Přesněji těch, kteří kupují nahřívaný tabák jako alternativu klasických cigaret.

Nahřívaný tabák je na trhu od roku 2017 a dosud je daněn méně než cigarety. Spotřební daň je přibližně na čtvrtině daně běžné krabičky cigaret. „Víme všichni, že nejhorší konzumace nikotinu je z tabáku, který hoří, a potom tu máme prokazatelně lepší výrobky, které nehoří a vzniká u nich podle odborných studií o 95 procent méně škodlivých látek,“ argumentuje Andrea Gontkovičová, generální ředitelka společnosti Philip Morris pro český, slovenský a maďarský trh.

„Spotřební daň je účinný nástroj, kterým se dá regulovat spotřeba obyvatelstva, a když máme výrobky, které jsou prokazatelně méně škodlivé, je dobré motivovat zákazníky, aby k nim přešli,“ říká šéfka tabákové jedničky s tím, že podle ní si „rozdíl zasluhuje být výrazný“. Upozorňuje také, že při hledání úspor jsou tabákové výrobky vždy mezi prvními.

Andrea Gontkovičová a Philip Morris

Generální ředitelka společnosti Philip Morris pro ČR, SR a Maďarsko.

 Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě.

V roce 1997 začala pracovat ve Philip Morris Slovakia. V roce 2004 přešla do centrály Philip Morris International ve Švýcarsku. V dalších letech pracovala pro firmu v několika zemích, v roce 2016 pak přešla do Prahy jako ředitelka pro inovace a rozvoj.

Je členkou představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Philip Morris v Česku ovládá zhruba 40 % trhu s cigaretami. Mezi jeho nejznámější značky patří Marlboro, L&M či Chesterfield a vyrábí i zahřívaný tabák Iqos

Dalším výrobcem na českém trhu je například British American Tobacco, který v tuzemsku ovládá zhruba pětinu trhu. Produkuje cigarety Rothmans či Lucky Strike a náplně tabáku pro zařízení Glo.

„Když se podíváme například na alkohol, tak mezi lety 2010 až 2020 vzrostla spotřební daň na alkohol o 13 procent, zatímco za roky 2010 až 2023 na tabáku vzrostla až o 74 procent, takže toto je první věc, kterou je potřeba zvážit, zda po ní nesaháme příliš automaticky,“ zmínila v Agendě SZ Byznys.

Na nahřívaný tabák přešlo během pěti let v Česku 570 tisíc kuřáků, uvedla společnost Philip Morris ve výroční zprávě za rok 2022. To je přibližně čtvrtina všech dospělých kuřáků.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, koalice plánuje příští rok zvýšit daně na tabákové výrobky o 10 procent, v následujících třech letech by daň každý rok stoupla o pět procent.

Nově se má také zavést spotřební daň i na elektronické cigarety a nikotinové sáčky, které momentálně této dani nepodléhají. To by mělo ročně vynést 800 milionů korun. Celkově si vláda od opatření (bez započtení případného vyššího zdanění zahřívaného tabáku) jen příští rok slibuje kolem tří miliard.

„Lidé by zvažovali, zda se jim stále vyplatí alternativy, mohli by se vrátit k podstatně škodlivějším klasickým cigaretám, přechod k alternativám by se celkově zpomalil,“ vyjmenovává protiargumenty tabákového průmyslu Gontkovičová. „Může to mít vliv i na černý trh, ale máme tu čísla, která jsou z legálního trhu.“

Trh ovlivňují také nákupy za hranicemi. „Nejen zvyšováním spotřební daně, ale i následkem covidu se výrazně snížila německá nákupní turistika, ta je pod úrovní 50 procent oproti tomu, co bylo před covidem, roste naopak turistika do Polska, kde jsou ceny přibližně na dvou třetinách těch českých.“

Celý rozhovor s Andreou Gontkovičovou najdete ve videu nahoře nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Philip Morris ČR
Andrea Gontkovičová

Doporučované