Hlavní obsah

Kvůli neshodám v akvaponické skupině odešel jeden z majitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: archiv Martina Luňáka

Podnikatel Martin Luňák

Reklama

Z holdingu GFF zastřešujícího mimo jiné stavitele akvaponických farem Future Farming odešel jeden ze tří podílníků, Martin Luňák. Překvapivý krok zdůvodnil kromě dalšího absencí údajů o finanční situaci skupiny.

Článek

Brněnská skupina GFF, do níž patří mimo jiné společnost Future Farming stavící akvaponické farmy a technologie, má novou sestavu majitelů. Z holdingu odešel podnikatel Martin Luňák, který měl přitom hlavní zásluhu na tom, že se skupina pustila do akvaponického byznysu.

Skupina GFF a Future Farming vydaly dluhopisy zhruba za jednu miliardu korun. Ale jak již redakce SZ Byznys upozornila, holding se současně potýká s problémy.

Projekty firmy se zpožďují a řada firem v holdingu je podle posledních zveřejněných údajů ztrátová. K tomu se nyní přidružila zmíněná neschopnost vyplatit všechny investory u splatné dluhopisové emise. Firma to odůvodňuje investicemi a slibuje brzy zjednat nápravu.

K odchodu se však Luňák podle svých slov rozhodl již v první polovině letošního roku. Tedy dříve, než se objevily aktuální dluhopisové problémy.

GFF funguje od roku 2018. V prvních letech se Luňák podle svých slov o hospodaření skupiny moc nezajímal. Měl na starosti marketing a obchod a důvěřoval kolegům, že vše funguje a roste, jak má. Postupně se prý ale Luňáka zmocnily pochybnosti.

Přeskupení podílů ve skupině GFF

Luňák většinu svého dosavadního 25procentního podílu ve společnosti GFF přenechal zbývajícím dvěma partnerům. Většinovým majitelem s aktuálním podílem 66,5 procenta je podnikatel Ondřej Bartoš (nemá nic společného s Ondřejem Bartošem, investorem do startupů ze společnosti Credo Ventures).

Třetí dosavadní spoluvlastník GFF Martin Podoba drží nyní v GFF 31,5 procenta. Zbývající dvě procenta si ponechal Luňák. Cenu, za kterou k přeskupení podílů došlo, žádná ze stran nekomentovala.

Motivů k odchodu měl vícero. Kromě potřeby být více s rodinou přiměl Luňáka k rozluce také fakt, že si přestal rozumět se společníky ohledně dalšího směřování GFF. Zároveň si stěžuje, že měl v holdingu jen omezený „akční rádius“. Nebyl například jednatelem ani jedné z desítek firem v holdingu.

„Řada lidí se mě ptala na čísla o skupině GFF. Nemohl jsem jim však odpovědět, protože jsem data sám neměl. Když jsem se ve firmě ptal na konkrétní věci, nedostal jsem odpovědi,“ řekl nyní Luňák pro SZ Byznys. Stejně tak podnikatel neměl přístup ani k firemním účtům.

Skupina GFF ale toto tvrzení popírá. „O hospodaření společnost GFF své spoluvlastníky pravidelně informuje. Přístup k bankovním účtům mají pouze pověřené osoby, tak jak je ve standardních firmách zvykem, a nikoliv spoluvlastníci,“ reagoval Ondřej Bartoš.

„Pan Luňák měl možnost ovlivňovat řízení GFF do výše svého podílu. Žádné zásadní neshody podle dalších spolumajitelů nevznikaly, ale samozřejmě že mohl Martin Luňák po pěti letech společné práce nabýt jiného názoru,“ dodal Bartoš.

Co je akvaponie

  • Akvaponie je inovativní zemědělský systém kombinující chov ryb a pěstování zeleniny a bylinek. Biologický odpad z chovu ryb na maso se využívá jako hnojivo pro pěstování rostlin. Kořenová síť rostlin následně pročistí vodu tak dobře, že se může vrátit zpět k rybám. Tento cirkulární model má v kombinaci s nízkou energetickou náročností sloužit jako ukázka udržitelné produkce potravin.
  • Budování akvaponických farem je však investičně náročný podnik. Future Farming je v Česku nejviditelnějším propagátorem tohoto inovativního zemědělského oboru. Z domácí konkurence byla nejvíce vidět rovněž Rybí zahrada z Lážovic na Berounsku. V létě 2023 vstoupila do tohoto projektu kapitálově i Future Farming. V únoru 2024 ale Future Farming zase z projektu zmizela.
  • Dlouho funguje na trhu akvaponická firma v Přáslavicích u Olomouce, kterou tam provozuje společnost Flenexa plus podnikatelů Aleše Horáka a Michala Netolického.

Faktem však je, že Luňák měl například větší podíl než Martin Podoba. Zatímco ale Podoba je jednatelem alespoň v některých z desítek firem ve skupině, Luňák tuto pozici nezastával v rámci holdingu nikde. Většinu jednatelských postů v holdingu GFF obsadil Bartoš.

Na druhou stranu to byl právě Luňák, kdo do skupiny přivedl ostravského nadšence do akvaponie Michala Fojtíka. Ten je nyní hlavní tváří projektů Future Farming.

„Přeji si, aby se GFF dařilo maximálně dobře. V zájmu všech investorů a partnerů si přeji, aby ambiciózní plány GFF a Future Farming dopadly co nejlépe. Akvaponii nadále věřím, protože má potenciál změnit svět,“ uzavřel podnikatel Luňák.

Reklama

Související témata:
Martin Luňák (podnikatel)

Doporučované