Hlavní obsah

Farmy budoucnosti si napůjčovaly miliardu a chtějí ještě víc

Foto: Future Farming

Pěstování salátů na farmě vybudované společností Future Farming.

Reklama

Firma Future Farming, promotér akvaponických farem kombinujících chov ryb a pěstování rostlin, nabízí na trhu víc a víc dluhopisů. Řada firem ve skupině je vysoce zadlužená a prodělává. Společnost však sází na další růst byznysu.

Článek

Byl červen 2022 a premiér Petr Fiala se procházel po akvaponické farmě v Brně-Heršpicích. Za doprovodu představitelů firmy Future Farming si prohlížel inovativní zemědělský podnik kombinující chov ryb s pěstováním zeleniny.

Skupina GFF, která Future Farming zastřešuje, následně návštěvu předsedy vlády náležitě marketingově využila při budování mediálního obrazu svého klíčového projektu. Šikovný marketing a klíčová slova, jako jsou udržitelné zemědělství, zdravé stravování, ekologie či chov ryb spojený s pěstováním zeleniny, pomáhají firmě udávat na trhu množství dluhopisů.

Jak redakce SZ byznys zjistila, obchodníci skupiny je neváhají nabízet ani lidem, kteří s investováním nemají žádné zkušenosti.

Dohromady již skupina získala z obligací jednu miliardu korun. Dluhopisový program umožňující vybrat dalších 750 milionů korun společnost spustila letos.

Jenže kromě lákavých příslibů na rozvoj udržitelných farem a zemědělských technologií skýtá byznys Future Farming i celé GFF také řadu rizik. Jak zjistila redakce SZ Byznys při zjišťování informací o podnikání holdingu, tak k některým podstatným údajům o finanční kondici skupiny se téměř nelze dostat.

Peníze od investorů navíc může GFF použít na cokoliv, přestože říká, že je bude směřovat jen do farem. Řada z firem holdingu vykazuje vysoké zadlužení a prodělky. Projekty farem od Future Farming navíc nabírají zpoždění.

Mladý byznys

Skupinu GFF vlastní trojice mladých podnikatelů Ondřej Bartoš (jde o jiného podnikatele, než je investor do startupů Ondřej Bartoš ze skupiny Credo Ventures), Martin Podoba a Martin Luňák. Firmu Future Farming s nimi spoluvlastní ještě Michal Fojtík, který je zároveň hlavní tváří zemědělského startupu.

Podstatou podnikání Future Farming jsou technologie a farmy založené na takzvané akvaponii. Tak se nazývá systém, v němž je biologický odpad z chovu ryb na maso využívaný jako hnojivo pro pěstování rostlin, například salátů a bylinek.

Kořenová síť rostlin následně pročistí vodu tak dobře, že se může vrátit zpět k rybám. Tento cirkulární model má v kombinaci s nízkou energetickou náročností sloužit jako ukázka udržitelné produkce potravin.

Foto: Future Farming

Spolumajitel skupiny GFF a jednatel Future Farming Martin Podoba.

„Přestože je Future Farming již dva roky v zisku, mnohem podstatnější pro nás je, že firma je skutečným lídrem na poli moderního zemědělství, a to nejlepší má stále před sebou,“ uvádí Martin Podoba, jednatel Future Farming a spolumajitel celé GFF.

Akvaponie je však zároveň investičně náročný byznys s nejistým výsledkem. „Metody akvaponie, hydroponie nebo aeroponie jsou velmi náročná odvětví, v nichž je návratnost investice běh na dlouhou a nejistou trať. Zemědělec proto musí pečlivě zvažovat, zda se mu to vyplatí,“ komentoval prezident Agrární komory Jan Doležal.

Dluhopisová jízda

Celá věc je důležitá kvůli tomu, že firmy z holdingu GFF od roku 2018 lákají investory na své dluhopisy. A to včetně drobných investorů, kteří nemusejí mít s investováním žádné zkušenosti. Holding se obrací i na zájemce v zahraničí, například v Polsku.

„Za pět let jsme se dostali na hodnotu přes jednu miliardu korun, což mimochodem považujeme za velký úspěch. V příštích pěti letech bychom se chtěli dostat na čtyři miliardy korun,“ popsal Martin Podoba z GFF celkový dluh skupiny pocházející z dluhopisů.

Foto: Seznam Zprávy

Základní schéma firem napojených na Future Farming

Letos jedna z firem ze skupiny spustila dluhopisový program, v němž může vybrat až 750 milionů korun. Další dluhopisový prospekt skupiny letos neprošel přes Českou národní banku. To se stává jen výjimečně, firma to následně vysvětlila tak, že kvůli jiným kapitálovým zdrojům prospekt sama stáhla.

Future Farming je součástí velkého konglomerátu přibližně šesti desítek společností zastřešených mateřskou firmou GFF. Jen pod Future Farming je zavěšených dalších 21 společností. Řada z firem v koncernu vznikla speciálně kvůli vydávání dluhopisů včetně neregulovaných malých emisí do 25 milionů korun. V rámci košatého koncernu se pak kapitál získaný od investorů dále přelévá z jedné firmy do druhé.

Bez ochrany

Na rizika dluhopisů ze skupiny GFF upozornil odborný web Dluhopisář.cz.

„Dluhopisy skupiny GFF naplňují vše, co je na trhu špatně. Nulová či záporná ekonomika drtivé většiny ovládaných firem, kam míří peníze investorů. Žádná ochrana investorů, výnos zcela nereflektující podstupované riziko i vysoké provize pro zprostředkovatele,“ komentoval bondy GFF specialista na firemní dluhopisy Martin Dočekal z Dluhopisáře.

Skupina však tuto kritiku odmítá s tím, že je to jen výraz konkurenčního boje. „Chápu, že subjekty, které na dluhopisovém trhu působí, by se rády zbavily GFF a snaží se využít všech prostředků, jak toho dosáhnout. Včetně toho, že se snaží znevěrohodňovat náš byznys a na veřejnosti vyprávějí o údajně špatném hospodaření GFF,“ reagoval Podoba z GFF.

Aktuální dluhopisy holdingu nesou název „GFF Future Farming“. V podtitulu nesou ještě název konkrétní farmy. To kontrastuje se skutečností, že peníze z dluhopisů může emitent GFF Invest použít podle emisních podmínek na cokoliv. Bondy navíc nejsou nijak zajištěné.

„Konkrétní podmínky úvěrové smlouvy a/nebo smlouvy o zápůjčce, na základě které bude emitent poskytovat prostředky z této emise jedinému společníkovi, nejsou emitentovi známy. Stejně tak nedokáže emitent uvést účel, ke kterému budou finanční prostředky mateřskou společností využity,“ uvádí firma GFF Invest v konečných podmínkách dluhopisových emisí.

V odpovědích na otázky SZ Byznys ale společnost ujišťuje, že peníze z obligací nasměruje jen do farem a akvaponických technologií.

„Když řekneme, že kapitál z dluhopisů půjde do akvaponie, tak se našeho příslibu držíme. Právě kvůli ještě větší transparentnosti jsme naše nejnovější dluhopisové emise nazvali tak, aby už z jejich názvu bylo patrné, kam peníze máme v plánu směřovat,“ uvedl Podoba.

Pomoc dcerám a sestrám

Přesto firma Future Farming připouští, že její kapitál, který zatím leží ladem, může na čas skončit i v jiných částech skupiny. V přehledu dlouhodobých pohledávek, kterých má Future Farming za 283 milionů korun, společnost výslovně uvádí, že to jsou úročené půjčky do dceřiných a sesterských firem. V holdingu GFF je například i firma Future Mining těžící kryptoměny.

Samotná Future Farming s.r.o. se za loňský rok chlubí tržbami 217 milionů korun a čistým ziskem 14,8 milionu korun. Souhrnná čísla za celou skupinu však z veřejných zdrojů zjistit nelze. Přestože skupina nepopřela, že je má, zatím je veřejnosti neukázala. Publikovala jen hodnotu aktiv ve výši 1,8 miliardy korun a obrat převyšující 400 milionů korun.

„Konsolidovaná data GFF v tuto chvíli nejsou veřejně k dispozici, ale budou zveřejněna v řádném termínu do konce roku 2023. To, že GFF jako matka zatím nezveřejňovala konsolidovanou závěrku, je dáno jednoduše tím, že jsme dosud neměli povinnost tato data zveřejňovat,“ vysvětluje spolumajitel GFF Podoba.

V jiné odpovědi však Podoba připustil, že na konsolidované úrovni skupina stále ještě prodělává.

„Předpokládáme, že GFF i v roce 2023 skončí ve ztrátě. Je to tím, že do růstu našich společností stále investujeme peníze a nestahujeme si z nich předčasně zisky, které tyto firmy generují, abychom nebrzdili jejich rozvoj,“ dodal představitel skupiny.

Klíčová je však podle představitele holdingu kondice jednotlivých společností. „Obrázek o skutečné síle a zdraví skupiny si ale lze udělat podle toho, jak se daří našim klíčovým firmám ve skupině,“ poznamenal Podoba.

Tři šampioni

O zisku samotné Future Farming s.r.o. ve výši 14,8 milionu korun za minulý rok již byla řeč. Za letošní rok očekává příjmy 300 milionů a zisk před zdaněním 40 milionů korun.

Zdaleka nejziskovější ve skupině GFF je společnost Commercial Trade. Ta má pod sebou retailovou a e-commerce část skupiny. V roce 2022 měla tato firma čistý výdělek 29,7 milionu korun. O rok dříve byla ještě v červených číslech.

Třetím šampionem skupiny GFF má být IT firma nazvaná Nastav.it. Také té se loni podařilo s čistým ziskem 19,2 milionu korun vymanit z předchozích ztrát. V součtu tato společnost prodělala za předešlé roky 168 milionů korun.

Dohromady tedy tři nejziskovější firmy skupiny GFF vydělaly za loňský rok kolem 64 milionů korun.

„Očekáváme, že tržní hodnota našich podílů v těchto třech konkrétních firmách (Future Farming, Commerce Trade a Nastav.it – pozn. red.) dosáhne podle našich odhadů na konci roku 2023 jedné miliardy korun,“ odhaduje Podoba.

Ocenění podílů ve třech klíčových firmách si udělala GFF sama. „Při stanovení tržní hodnoty našich podílů vycházíme ze dvou standardních ukazatelů. Prvním je tržní hodnota odvozená od skutečně provedených obchodů. Druhým způsobem je pět klasických a na trhu běžně používaných metod,“ popsal Martin Podoba. Mezi zmíněnými klasickými metodami ocenění zmínil například násobek roční výkonnosti nebo hodnotu aktiv po odečtení závazků.

Problémem řady firem ze skupiny GFF byl v minulých letech záporný vlastní kapitál vyplývající mimo jiné z předchozích ztrát.

Záporný kapitál

Výše vlastního kapitálu je jedním z klíčových ukazatelů hospodaření podniků, který posuzují banky. Pokud se vlastní kapitál firmy dostal například kvůli prodělkům do minusu, představuje to pro úvěrující instituce vykřičník varující před vyšším rizikem. V krajním případě může být záporný vlastní kapitál výrazem bankrotu firmy.

Ve skupině GFF vykazovala podle posledních zveřejněných výsledků minusový vlastní kapitál například mateřská firma GFF, prodejce potravin Farmia Food i šampion skupiny, firma Nastav.it.

Redakce SZ Byznys zkontrolovala rozvahy tří desítek firem ze skupiny GFF, které data o majetku zveřejnily. Z těchto 30 společností jich 21 mělo k datu sestavení rozvahy záporný vlastní kapitál. Dvaadvacet firem ze stejného vzorku bylo za dané období ve ztrátě.

GFF to zdůvodňuje tím, že většina zveřejněných rozvah pochází z roku 2021 a skutečnost se mezitím změnila.

„Osmdesát procent našich klíčových projektů již má kladný vlastní kapitál, který v souhrnné výši činí několik desítek milionů korun. Záporný kapitál měly tyto firmy v raných fázích projektu, což ale není nic neobvyklého,“ řekl jednatel GFF Podoba.

Skupina připouští, že na některé své projekty používá větší „páku“, jak se v byznysové hantýrce říká míře využití cizích zdrojů při investicích. Stejně jako konsolidované výsledky ani v případě celkového zadlužení skupina žádná čísla nepublikovala.

Jen v příštích dvou letech bude mít holding splatné dluhopisy zhruba za 200 milionů korun. To je výrazně více, než kolik podle známých čísel vydělaly všechny firmy ze skupiny dohromady.

Z dluhopisů dluhopisy

GFF však sází na to, že si všichni investoři nenechají vyplatit jistinu, ale místo toho investují s firmou znovu. Původní emise se tak jen překlopí do nových dluhopisů. Tento model používají na trhu i další dluhopisové společnosti.

„Už teď víme, že dojde z velké části k prodloužení úpisu našich investorů formou zakoupení další emise. Zájem je v této oblasti ze strany našich investorů značný,“ sdělil Podoba.

Kromě toho GFF vyhlíží rostoucí příjmy z byznysu. Samotná Future Farming se má letos dostat v tržbách na 250 milionů, a příští rok dokonce na 400 milionů korun. Odkud budou peníze pocházet, není zcela jasné. Projekty firmy totiž často nabírají zpoždění.

Například již nyní se ví, že společnost proti původním předpokladům příští rok nezprovozní svou plánovanou první farmu na zelené louce v Letonicích na Vyškovsku. Akvaponici to zdůvodňují průtahy vynucenými přísnou legislativou.

Faktem však rovněž je, že spíše než na budování farem začala Future Farming klást v posledním roce větší důraz na prodej akvaponických technologií.

„Jsme světový výrobce a dodavatel technologických hi-tech celků v oblasti moderního zemědělství,“ popisuje firma sama sebe v propagačních materiálech.

Ochrana soukromí

Kromě účasti na mezinárodních veletrzích však není zřejmé, kam ve světě společnost své technologie dodává.

„Future Farming chrání soukromí svých zákazníků. Naše technologie jim dávají konkurenční výhodu, a proto žádné informace o svých klientech bez jejich souhlasu nezveřejňujeme,“ podotkl spolumajitel firmy Podoba.

V neposlední řadě si Future Farming slibuje posílení od nedávného vstupu do konkurenčního projektu Rybí zahrada. Ta provozuje akvaponickou farmu v Lážovicích na Berounsku.

„Díky kapitálovému vstupu do Rybí zahrady navýší Future Farming skokově produkci,“ slibuje si Podoba z Future Farming. Podle informací SZ Byznys jde však o vstup do projektu, který je stále ještě ztrátový.

Faktem je, že Future Farming to ze všech pokusů o vybudování akvaponických farem dotáhla v Česku z hlediska počtu provozů nejdále. Jednu fungující farmu má společnost v Kalech u Brna, druhou v brněnských Dolních Heršpicích. Třetí farmu, zatím určenou jen na chov ryb, postavila Future Farming s partnery ve slovenské Senici. Ta však zatím v provozu není.

Z domácí konkurence byla nejvíce vidět zmíněná Rybí zahrada. Do tohoto projektu investovala rovněž firma Meriton navázaná na investiční skupinu Miton. Ještě déle funguje na trhu akvaponická farma v Přáslavicích u Olomouce, kterou tam provozuje společnost Flenexa plus podnikatelů Aleše Horáka a Michala Netolického.

Reklama

Doporučované