Hlavní obsah

Na benzinkách zatím klid, i když ropa prudce zdražuje

Foto: Shutterstock.com/Keith G Webb

Ropa na světových trzích zdražuje. Cena roste s eskalací konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, motoristé by se měli připravit na zdražení.

Reklama

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou může pro Česko znamenat problémy s dodávkami ropy a plynu. Pokud Rusko utáhne kohouty, pohonné hmoty se na čerpacích stanicích budou prodávat za násobky dnešních cen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Může to být nejen boj o východ Ukrajiny, ale také přetahovaná o dodávky ropy a plynu, na jejímž konci budou tankovat jen ti nejrychlejší.

„Více než čtvrtina dovozu ropy pochází z Ruska a v případě zemního plynu je podíl na importu více než 40 procent. I pouhé snížení dovozu o 10 procent by už znamenalo evropskou energetickou krizi a prudký růst cen,“ vypočítává pro SZ Byznys analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Ruskou ropu a zemní plyn nelze aktuálně nahradit dovozem z jiných zemí, jelikož nejsou vybudované přepravní kapacity. I plánované sankce ze strany EU budou směřovat k tomu, aby nebyly dodávky energetických surovin či průmyslových kovů ovlivněné,“ dodává s přesvědčením, že si lidé budou muset za jízdu autem připlatit.

„Ceny pohonných hmot budou v Česku nadále stoupat. V nejbližších dvou týdnech nastane zdražení o 50 haléřů na litr a růst cen bude pokračovat pravděpodobně až do konce března,“ říká analytik Boris Tomčiak.

Rafinerie v běžném provozu, na benzinkách je klid

Redakce SZ Byznys o komentář k možným dopadům a aktuálním plánům, jak bude řešit kritické scénáře kolem dodávek pohonných hmot, oslovila státní společnost Čepro. Ta však s odvoláním na strategickou bezpečnost a obchodní tajemství nechce plány na další dny detailněji komentovat.

„Můžeme ubezpečit, že jsme připraveni plnit úkoly Správy státních hmotných rezerv,“ uklidňuje ale Marek Roll, specialista komunikace a marketingu Čepro.

Ropa do rafinérií momentálně proudí v normálním režimu. Také na čerpacích stanicích je podle provozovatele sítě Benzina klid.

„Obě naše rafinérie jsou zásobovány ropou v dostatečném objemu a kontinuita dodávek pohonných hmot pro český trh je zajištěna. Situaci bedlivě sledujeme a jsme ve spojení se Správou státních hmotných rezerv,“ uvedl Pavel Kaidl, mluvčí Orlen Unipetrol RPA.

Ropa v mezinárodním obchodování zdražila už o dva dolary a dostala se na sedmileté maximum. Cena barelu se blíží 100 dolarům. Jde o bezprostřední reakci na přesuny ruských vojsk na východní území Ukrajiny a jednostranné uznání samostatnosti dvou separatistických regionů.

Reklama

Doporučované