Hlavní obsah

Nové ruské vytáčky: Turbínu pro Nord Stream nemůžeme kvůli sankcím převzít

Foto: Stefan Dinse, Shutterstock.com

Moskva popírá, že vydírá Evropu nižšími dodávkami plynu. Za vše prý může turbína. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný. Uvedl to dnes ruský plynárenský podnik Gazprom, který chybějící turbínou zdůvodňuje omezení dodávek.

Článek

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Turbína byla kvůli servisu v Kanadě, ale teď už je v Německu. Kancléř Olaf Scholz dnes řekl, že turbína je plně funkční a může být kdykoliv odeslána zpět do Ruska za předpokladu, že ji Moskva bude ochotna převzít.

Rusko už dřív ale oznámilo, že opravy jsou nedostatečné. Výpadek jedné turbíny navíc neměl chod plynovodu narušit, v zásobě jsou další tři.

Osud 12 metrů dlouhé turbíny bedlivě sleduje celá Evropa. Vlády totiž Rusko obvinily, že pod falešnou záminkou snižuje dodávky plynu, aby se tak mstilo za západní sankce uvalené po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva to popírá a jako důvod nižšího průtoku plynu potrubím Nord Stream 1 uvádí problémy s turbínou.

O Scholzově prohlášení jsme psali zde:

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na Scholzova slova dnes odpoledne reagoval sdělením, že Gazprom nyní čeká na dokumenty, které umožní návrat turbíny z Německa. Podle Moskvy je potřeba předložit dokumenty, které prokážou, že na zařízení se nevztahují západní sankce. Mluvčí německé vlády uvedl, že na turbínu se v současnosti sankce nevztahují, a proto dokumenty požadované Ruskem nejsou nutné.

Německá společnost Siemens Energy, která má na starosti servis turbín pro plynovod, zařízení odeslala do Kanady na opravu a kvůli protiruským sankcím pak měla problémy s jeho vrácením. Koncem července Gazprom oznámil technické problémy s další turbínou a dodávky Nord Streamem 1 snížil až na 20 procent kapacity.

Hlavní spor kvůli dodávkám plynu se vede o turbínu Siemens Energy SGT-A65, která je 12 metrů dlouhá a váží 20 tun. Po údržbě musí být zařízení přepraveno zpět do ruské kompresorové stanice Portovaja společnosti Gazprom, při tranzitu však zůstala v Německu. Rusko poukazuje na nevyřešené problémy kolem přepravy turbíny a také na západní sankce. Berlín obviňuje Moskvu, že proces záměrně zdržuje.

Informovaný zdroj podle agentury Reuters tvrdí, že ve stanici Portovaja jsou čtyři náhradní turbíny, které mají zajistit fungování i v případě, že by některé ze zařízení muselo opustit stanici kvůli údržbě. Navíc podle zdroje mohou dvě turbíny zůstat v nečinnosti, aniž by se snížila kapacita stanice.

Reklama

Doporučované