Hlavní obsah

O osudu padlé Arcy se rozhodne na Slovensku, miliardy dluží i v Česku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bankrot společnosti Arca Investments ze skupiny Arca Capital je po Sberbank druhým největším krachem posledních dekád.

Reklama

Na Slovensku se rozhodne o směřování obřího krachu investiční společnosti Arca Investments, která dluží v Česku miliardy. Lidé svěřili Arce peníze s vidinou vysokého zhodnocení a většina pohledávek je právě z České republiky.

Článek

Obří krach investiční společnosti Arca Investments čeká v pondělí významná událost. Věřitelé budou na Slovensku rozhodovat o přijetí či zamítnutí reorganizačního plánu firmy. Pokud reorganizaci řeknou ne, hrozí zhroucení reorganizačního plánu také v Česku.

V kauze jde o 19 miliard korun a většinu pohledávek drží věřitelé z České republiky. Kromě množství fyzických osob jsou mezi nimi také například bytová družstva a odbory. Většina majetku spadajícího do reorganizace je pro změnu ze Slovenska. Arca Investments zastřešovala skupinu Arca Capital. Lidé do Arcy vkládali peníze hlavně prostřednictvím směnek s příslibem vysokého zhodnocení.

„Restrukturalizační plán je připraven tak, aby splňoval veškeré zákonné požadavky podle slovenského insolvenčního zákona. Vzhledem ke komplementárnosti a významné provázanosti obou plánů by změna v podobě hlasování proti plánu ve slovenském řízení byla výrazně iracionální a popřela by a ohrozila předchozí české hlasování, ve kterém věřitelé přijali reorganizační plán,“ uvedl manažer Arcy Peter Janiga.

Hlasování o reorganizačním plánu Arcy se na Slovensku uskuteční za situace, kdy tam zbankrotoval poskytovatel spotřebitelských úvěrů Silverside a ocitl se v konkurzu. Jak již redakce SZ Byznys informovala, tato firma ze skupiny Arca Capital přitom měla být jedním z hlavních pilířů reorganizace Arcy. Na Slovensku se nachází také další majetek, který se má stát základem reorganizace Arcy.

„V konečném důsledku by tak slovenský konkurz mohl vést až k přeměně české reorganizace rovněž v konkurz,“ shrnuli právníci Arcy v dokumentu zveřejněném v českém insolvenčním rejstříku. Restrukturalizace Arcy na Slovensku měla také uvolnit peníze pro financování nákladů české reorganizace. „V případě konkurzu dlužníka v rámci slovenského insolvenčního řízení by k takovémuto uvolnění dojít nemohlo, a financování české reorganizace by tak mohlo být ohroženo,“ doplnil advokát Arcy v publikovaném dokumentu.

Arca by se v takovém případě ještě mohla obrátit na soud. „Pokud by pondělní schvalovací schůze věřitelů na Slovensku v některé ze skupin věřitelů nepřijala restrukturalizační plán, může se předkladatel plánu, tedy dlužník Arca Investments, následně domáhat u soudu, aby nahradil souhlas skupiny s restrukturalizačním plánem svým usnesením,“ popsal insolvenční správce Arcy Lee Louda.

Na rozdíl od právníků Arcy navíc insolvenční správce považuje reorganizaci firmy v Česku i bez Slovenska za možnou. „Ani tento scénář však neohrožuje pokračování reorganizace dlužníka zde v Česku a celém hlavním insolvenčním řízení, když toto řízení je na tom slovenském nezávislé, nikoliv však naopak,“ dodal Louda.

Hlasování proti

Někteří věřitelé se již nechali slyšet, že na schůzi v Bratislavě budou hlasovat proti reorganizačnímu plánu.

„Hlasovat budeme proti schválení reorganizačního plánu, zejména s ohledem na úpadek některých dceřiných společností, například Silverside. Podle nás tím jen sledují další nepoctivý záměr,“ sdělila Kamila Svobodová, mluvčí fondu Ifis, který drží část pohledávek vůči Arce.

V Česku schválili věřitelé reorganizační plán společnosti Arca Investments již loni v červenci. Proti reorganizaci Arcy opakovaně vystupovalo v rámci insolvenčního řízení Městské státní zastupitelství v Praze. Vyjadřovalo pochybnosti o poctivosti reorganizačního plánu.

Podstatou reorganizačního plánu je vytvoření nové firmy nazvané Noah. Do této společnosti se přesunou aktiva ze skupiny Arca Capital, o nichž firma tvrdí, že jsou životaschopná. Mezi nejvýznamnější patří právě nebankovní půjčovatel Silverside. V rámci Noahu se má majetek dále zhodnocovat. Do pěti let se pak prodá a peníze si rozdělí věřitelé. Ti se stanou také akcionáři Noahu.

Reklama

Doporučované