Hlavní obsah

Oblast, kde sankce Rusko necítí. Jeho Rosatom se šíří do světa

Foto: Natalia Bratslavsky, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Od ruské invaze na Ukrajinu uběhl skoro rok a západní státy ve snaze oslabit východní zemi uvalily sankce na dovoz ropy, plynu a dalšího nerostného bohatství. Jaderné energetiky se sankce nedotkly a zde ruský export roste.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od začátku invaze na Ukrajinu prudce vzrostl ruský vývoz technologií pro jadernou energetiku, USA, Evropská unie i jejich spojenci se totiž zatím vyhýbají sankcím vůči tomuto odvětví. Situace dokázala nejen zvýšit příjmy Kremlu, ale také zvýšit jeho vliv na generaci nových odběratelů.

Z exkluzivních obchodních údajů, které shromáždil britský Královský institut sjednocených služeb (RUSI), vyplývá, že prodej ruského jaderného paliva a technologií do zahraničí vzrostl v loňském roce o více než 20 procent. Dokonce nákupy ze strany Evropské unie se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za poslední tři roky, uvádí agentura Bloomberg.

Ačkoliv tento obchod přináší Rusku spoustu peněz, nebere Kreml toto kritérium jako hlavní. Pokaždé když jaderný gigant Rosatom dostane zakázku na výstavbou nového reaktoru, zajišťuje si tím Rusko peníze a politický vliv až na desítky let dopředu.

Jaderný obchod totiž vytváří pevné vazby. Zahrnuje velké počáteční vklady, kdy Rusko obvykle poskytuje úvěr, a dlouhodobé dohody o servisu elektráren, školení jejich obsluhy a doplňování paliva. Takový druh finanční a technické podpory a spolupráce se pak následně přenáší také na politicko-diplomatickou úroveň.

„Je to součást velkého energetického soupeření, v němž se právě nacházíme,“ říká Edwin Lyman, ředitel pro bezpečnost jaderné energie v Union of Concerned Scientists. Jde o americkou neziskovou organizaci, která podle svých webových stránek poskytuje nezávislé vědecké analýzy na zásadní problémy dnešního světa.

Ruští představitelé podle Lymana považují obchod s jadernými technologiemi za způsob, jak posílit vzájemná spojenectví s nejrůznějšími státy světa.

Podle Bloombergu Rusko po rozpadu Sovětského svazu pokračovalo v investicích do výroby jaderného paliva a technologií, i když v jiných částech světa tento průmysl upadal – proto mají Rusové na světovém trhu výhodnou pozici.

To je jeden z důvodů, proč se Západ zatím sankcím proti jadernému sektoru vyhýbal a například Maďarsko, kde Rusové staví další bloky v jaderné elektrárně Paks, jasně prohlásilo, že zablokuje jakékoliv sankce proti jadernému sektoru.

Ale to se netýká jen Maďarů, odříznout se od ruských dodávek v oblasti jádra by bylo příliš ekonomicky bolestivé i pro další země včetně Česka. Palivo pro dva bloky Temelína místo společnosti TVEL, dceřiné firmy Rosatomu, dodá od roku 2024 americký Westinghouse a francouzský Framatome, ale do Dukovan Rusové dodávali bez přestávky od spuštění tamních bloků v 80. letech a najít nového dodavatele bude obtížnější.

Kromě toho Rosatom dodává přibližně jednu pětinu obohaceného uranu potřebného pro 92 reaktorů v USA a v Evropě na něj spoléhají energetické společnosti vyrábějící energii pro 100 milionů lidí.

Koupí ruské energie se financuje válka

Údaje RUSI pocházejí od komerčního poskytovatele a vycházejí z ruských celních záznamů, píše Bloomberg. Upozorňuje proto, že jsou prý neúplné a nezachycují obchody se zeměmi, na které se vztahují sankce. Mezi ty patří třeba Írán.

„Rosatom získává každý rok miliardy dolarů ze svých obchodů v zahraničí,“ říká Petro Kotin, prezident ukrajinské jaderné společnosti Energoatom. Také zdůraznil, že peníze, které ruská firma dostává, jsou určeny na financování války.

Ukrajina tento měsíc uvalila na Rosatom sankce a vyzvala další země, aby ji následovaly. K tomuto kroku přistoupila i přesto, že Energoatom provozuje devět reaktorů, které se neobejdou bez uskladněného ruského paliva. Přechod na dodávky ze Západu, například od Westinghouse, by vyžadoval roky plánování za pomoci amerických poradců, míní Kotin. A plná diverzifikace podle něj nebude možná dříve než za tři nebo čtyři roky.

Reklama

Doporučované