Hlavní obsah

Praha už je nasycená, lepší nabídky práce najdou noví uprchlíci v regionech

Cokoli jiného je teď lepší než Praha. Rozhovor s Martinem Jánským, ředitelem divize pro agenturní zaměstnávání společnosti Randstad ČR.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen ubytovací kapacity v hlavním městě téměř nejsou, zaplnily se už i pracovní nabídky. „Cokoli jiného než Praha může být teď pro uprchlíky zajímavou příležitostí,“ radí Martin Jánský z druhé největší personální agentury v zemi.

Článek

„Uprchlíci, kteří teď vystupují na nádražích v tzv. druhé vlně, jsou v daleko horší situaci než ti, kteří přijeli v prvních dnech konfliktu. Nemůžeme od nich čekat, že budou hned stát před branami firem,“ říká Matin Jánský, ředitel divize pro agenturní zaměstnávání ze společnosti Randstad ČR.

„Teď přichází lidé, kteří utíkají ne před válkou, ale z války, z těch měst jako je třeba Mariupol. Přicházejí v jiné situaci a potřebují především bezpečí a více času na to, aby zajistili své základní potřeby. Očekávám, že jim bude trochu déle trvat, než se začnou poohlížet po pracovních nabídkách.“

Druhá největší personální agentura v zemi spustila speciální stránky praceproukrajince.cz, provozuje i telefonní informační linku. V databázi mají aktuálně pětistovku lidí, kteří hledají práci.

„Neřekl bych, že existuje něco jako typická pracovní nabídka, my dneska máme asi 150 pracovních míst otevřeno právě pro lidi z Ukrajiny a jsou to pozice poměrně pestré, od nabídek z výroby po kvalifikované pozice nebo pozice, které vyžadují jazykové vybavení,“ popisuje Martin Jánský s tím, že Praha začíná být značně přetížená.

„Řekl bych, že cokoli jiného než Praha může být pro ty lidi zajímavou příležitostí, protože tam jsou nabídky práce, které ještě nejsou obsazené, typicky Moravskoslezský kraj nebo obecně Morava, tam vidíme, že nabídek je poměrně hodně,“ uvedl.

Firmy se snaží uprchlíkům vyjít vstříc. „Upravují pracoviště, aby mohly pracovat s cizinci, aby si zajistily tlumočení a překlady manuálů, aby měly pracoviště, která jsou vhodná i pro ženy, řeší i případné hlídání dětí,“ popisuje Martin Jánský.

Od tohoto týdne mohou uprchlíci pracovat i bez pracovního povolení, a to díky balíčku norem označovanému jako lex Ukrajina. Stačí jim speciální víza. V českých firmách také mohou zůstat lidé, kteří tu pracovali už před válkou a kterým končí oprávnění k pobytu a museli by se na Ukrajinu vrátit.

„Ukázalo se, že pokud chceme a potřebujeme, tak ten náš přístup jde opravdu výrazně zrychlit a zefektivnit. Doufám, že se naučíme, že ten proces nemusí trvat několik měsíců, že může být mnohem jednodušší,“ dodává Martin Jánský pro SZ Byznys.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované