Hlavní obsah

Pravomoci ERÚ se mají zvýšit. Má znát i reálné ceny dodavatelů energií

Foto: Vlada.cz

Jozef Síkela chce změnu zařadit do aktuálního projednávání energetického zákona.

Reklama

Dodavatelé budou mít nařízeno sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu skutečné ceny. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce tuto povinnost zařadit do novely energetického zákona.

Článek

Politici se hádají o to, jak moc u nás loni vyrostly ceny energií. Zatímco podle dat Eurostatu vyskočily v Česku nejvíc v Evropě, vláda i dodavatelé energií tvrdí opak. To zopakoval v pořadu Otázky Václava Moravce i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s tím, že se jedná o ceníkové ceny, které ale nejsou skutečné. Reálná data totiž nejsou k dispozici a to se má změnit.

„Došlo ke zvýšení cen v cenících, což jsou veřejně dostupné seznamy cen. Musíme říct, co porovnáváme, jestli ceníky, nebo ceny. Je to o tom, jaká data jednotlivé země dodávaly,“ řekl v pořadu Síkela s tím, že jeho průzkum ukazuje, že tyto ceníkové ceny platilo méně než 2, 5 procenta obyvatel. „Některé země dodávají ceny, které byly skutečně zaplaceny, a to je základní rozdíl,“ dodal Síkela.

Zásadní problém je podle něj v tom, že Energetický regulační úřad, který data dodává, tyto reálné ceníky nemá. „Chci proto rozšířit pravomoc ERÚ, máme připravené paragrafové znění a požádáme o pozměňovací návrh v OZE 2,“ říká Síkela s tím, že dodavatelé budou mít povinnost sdělovat ERÚ skutečné ceny.

Podle ekonoma Miroslava Zámečníka je to stejné, dívat se na standardní ceny v maloobchodě a přitom vědět, že Česko má největší podíl prodejů realizovaný ve slevách. „Je dobře, že ten spor existuje - je dobré se podívat na metodiku,“ řekl Zámečník.

Podle premiéra Petra Fialy jsou data zveřejněná Eurostatem matením veřejnosti a příští týden chce proto pozvat na schůzku zástupce českých statistiků i energetiků. Eurostat si za daty stojí a proti kritice se ohradil.

Opozice vládě vyčítá že energetiku nedokáže řídit a že i z těchto dat se dá vyčíst, že Česko je jednou z nejhorších zemí. „Metodika je stále stejná. Vláda neuřídila ceny a zastropování přišlo pozdě,“ řekl Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny a  bývalý ministr resortů průmyslu a obchodu a dopravy.

Reklama

Související témata:

Doporučované