Hlavní obsah

„Restaurace schytávají jednu ránu za druhou.“ Pětině hrozí, že brzy skončí

Foto: Shutterstock.com

Pětině restauratérů hrozí, že další zdražování už neustojí. Ilustrační foto.

Reklama

Jen polovina restauratérů je rozhodnuta pokračovat dál v podnikání. Naopak osm procent plánuje zavřít co nejdříve. Data zveřejnila stravenková společnost Edenred. Nejohroženější jsou hospody na vesnicích a menších městech.

Článek

České gastro čeká těžká zima. Pětině restauratérů hrozí, že další zdražování už neustojí. Vysoký růst nákladů odvádí hosty nejen od stolů, ale i z výčepů. Osm procent podniků se chystá zavřít buď hned, nebo během několika měsíců. Dalších téměř 11 procent podniků tvrdí, že „spíše skončí“ a necelá třetina by to zvažovala, pokud by nastala další omezení kvůli případnému novému šíření covidu.

„Silní hráči v oboru nebo restaurace, které sázejí na kvalitu, budou pokračovat,“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred s tím, že „komplikace mohou nastat v regionech“. Už nyní v chudších oblastech Česka kvůli nižší kupní síle zákazníků přecházejí podniky na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem.

„Vesnickým hospodám podráží nohy i levné balené pivo z obchodu a to, že si lidé za covidu zvykli scházet se komunitně v soukromých prostorách,“ je přesvědčen gastronom a člen Českého gastronomického institutu Luboš Kastner. „Hospodám na vesnicích a menších městech nefouká žádný vítr do zad, jen do obličeje. Ve městech s vyšší kupní silou se gastro drží lépe,“ míní.

Restaurace a hospody to už teď vidí v návštěvnosti. Pro mnoho lidí jsou současné ceny na jídelním lístku hraniční, jak vyplývá z aktuálního průzkumu mezi 221 restauracemi a více než 5760 lidmi.

„Ekonomické problémy státu i občanů se zákonitě musí promítnout do gastrobyznysu. To, kde a jak se to projeví, je ale strašně individuální,“ říká Sylvio Spohr, prezident Asociace restauratérů Apron a majitel Café Louvre. „Rozhoduje lokalita, kvalita a výjimečnost, tyto tři faktory rozdělují podniky na úspěšné a neúspěšné.“

Čtyři z deseti Čechů už nechtějí akceptovat žádné zdražení. Dalších bezmála 28 procent bude jíst v restauracích, pokud oběd nezdraží o více než deset korun.

„Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený a dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. V porovnání s předkoronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu,“ spočítal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované