Hlavní obsah

Skupina s neznámým původem zneužila značku ČNB

Foto: Shutterstock.com

Skupina IC Group nepravdivě označila Českou národní banku za partnera své akce.

Reklama

Neprůhledná skupina se zaštiťovala jménem České národní banky a velkých poradenských společností. ČNB i konzultanti však tvrdí, že s holdingem IC Group nikdy neměli nic společného. IC Group následně odkazy na partnery vymazala.

Článek

Firma z neprůhledné skupiny IC Group si na konci února pronajala Kongresové centrum v prostorách České národní banky v Praze. A na pozvánku uvedla, že partnerem akce je samotná ČNB. Jenže redakce SZ Byznys zjistila, že to nebyla pravda. Stejně tak jako když skupina na svém webu uváděla, že spolupracuje s velkými poradenskými společnostmi.

Pozvánka na akci v prostorách národní banky na Senovážném náměstí v Praze 1 měla název „Investujte s králem“. Odkazovala tím na příběh prezentovaný IC Group, že v Česku pomáhá s investováním kapitálu také malajské královské rodině.

Smyslem akce bylo podle informací redakce uklidnit situaci kolem neregulované investiční firmy Diversity Capital patřící pod IC Group. Kolem 3000 klientů Diversity Capital se již několik měsíců nemůže dostat ke svým penězům. Firma slibuje zahájit úhradu pohledávek od května.

„Česká národní banka využívá prostory svého Kongresového centra přednostně pro pořádání vlastních akcí, mohou si ho však pronajmout i externí subjekty. Ve vámi zmiňovaném případě se jednalo o pronájem prostor Kongresového centra externímu subjektu bez dalšího zapojení ČNB. Informaci o partnerství ČNB uvedla vámi zmiňovaná společnost na svých propagačních materiálech bez vědomí ČNB,“ sdělila mluvčí centrální banky Petra Vlčková.

Podobně jako se jménem České národní banky nakládala IC Group také se jmény velkých poradenských společností. Na svém webu je skupina vyjmenovávala mezi svými partnery.

„V rámci našich systémů jsem nenašel záznam, že bychom s touto společností měli jakýkoliv vztah. Podle stránek se jeví velmi nevěrohodně a odkaz na KPMG je neoprávněný,“ reagoval šéf marketingu tuzemské části poradenské firmy KPMG Štěpán Kačena.

„Nikdy jsme s touto společností neměli žádný obchodní ani partnerský vztah a budeme chtít být z tohoto webu vymazaní,“ připojila se mluvčí společnosti Deloitte Jana Morávková.

Na stránkách IC Group byla mezi partnery jmenována též česká poradenská skupina PKF Apogeo. „Skupina PKF Apogeo ani jako celek, ani na úrovni jednotlivých společností s IC Group nespolupracuje a v minulosti nespolupracovala. IC Group mezi naše klienty nepatří a v minulosti nepatřila. Umístění odkazu na ‚Apogeo Group‘ na webu IC Group neproběhlo s naším vědomím a souhlasem,“ uvedl řídící partner firmy Tomáš Pacovský.

Jakoukoliv spolupráci s IC Group odmítla také skupina RSJ, další subjekt, který byl na webu holdingu zařazený mezi partnerské společnosti. V tomto případě je ale fakt, že IC Group předloni převzala od akcionáře RSJ Karla Janečka firmu Pilot 21, později přejmenovanou na Tesla Union – Technologies.

Redakce položila IC Group otázky, proč byly tyto společnosti na stránkách skupiny vyjmenované mezi partnery, jestliže tyto firmy jakoukoliv spolupráci s IC Group odmítají. Firma na dotazy nereagovala. Avšak krátce poté, co se redakce SZ Byznys začala o celou věc zajímat, odkazy na partnerské firmy ze stránek IC Group zmizely.

Foto: archiv Seznam Zpráv

Takto vypadal odkaz na partnery IC Group ještě 4. dubna 2023

Jedinou z vyjmenovaných firem, která se ke spolupráci s IC Group přihlásila, je poradenská společnost Grant Thornton. „Můžu potvrdit, že jsme v minulosti pro společnost pracovali. Detaily o našich klientech ani o charakteru spolupráce s nimi však zásadně nezveřejňujeme,“ řekl mluvčí firmy Petr Paseka.

Jak již redakce SZ Byznys popsala, za příběhem vyprávěným IC Group o investicích malajské královské rodiny v Česku je mnohem složitější realita.

Většina kapitálu ve firmě je nejasného původu. Skupina navíc tají, kdo koncern řídí. Podle zjištění redakce mají na IC Group nadále vliv lidé z Ruska a Tádžikistánu, kteří holding zakládali.

Kauza IC Group a její pokrytí v Seznam Zprávách

V redakci Seznam Zpráv se věnujeme případu skupiny IC Group a s ní spojeného fondu The Royal Invest Fund of Kelantan z Malajsie. Za příběhem o investicích malajsijské královské rodiny v Česku se skrývá kapitál neznámého původu a stopy do Ruska a Tádžikistánu.

Upřesnili jsme informaci o podílu Karla Janečka ve skupině RSJ.

Reklama

Doporučované