Hlavní obsah

Tajní šéfové „sultánovy“ skupiny z Česka používají mezinárodní krytí

Foto: Daniel Novák

Jediné dohledatelné kanceláře IC Group se nacházejí v Praze na Václavském náměstí.

Reklama

Zakladatel neprůhledné skupiny IC Group působící v Česku používá pro svůj byznys ruskou, tádžickou a italskou identitu. Podobně to dělá i jeho pravá ruka aktuálně šéfující skupině. Ta navíc vystupuje pod dvěma různými jmény.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina IC Group v Česku vypráví příběh o tom, jak pomáhá zhodnocovat kapitál také malajské královské rodině. Koncern ale ve skutečnosti založil ruský podnikatel Khasan Kuchakov. Ten se po ruském vpádu na Ukrajinu z většiny orgánů v koncernu stáhl. Avšak redakce SZ Byznys zjistila, že vliv Kuchakova na skupinu trvá. A používá hned několik mezinárodních identit. Stejně jako jeho pravá ruka z IC Group.

„Má za sebou mnoho let mezinárodních, diplomatických a obchodních úspěchů s prestižními partnery v zemích, jako je Rusko, Bělorusko, Uzbekistán, Ukrajina, Kyrgyzstán, Hongkong, Malajsie, Spojené arabské emiráty, Turecko, Kuvajt a Írán,“ představovala dříve Kuchakova samotná IC Group. Je to zároveň nejucelenější informace, která je o zakladateli skupiny dohledatelná.

Krátce po rozpoutání ruské války na Ukrajině Kuchakov ale oficiálně z většiny pozic ve skupině zmizel. „Pan Kuchakov byl z vedení skupiny odvolán v březnu 2022 a vypořádán dle dohodnutých a zasmluvněných pravidel. Důvody, které k tomu vedly, jsou zřejmé, ale před začátkem roku 2022 je nikdo nemohl předpokládat,“ sdělila IC Group bez uvedení mluvčího.

Kuchakov je však nadále jedním z ředitelů klíčového malajského fondu, o který se celá skupina opírá. Samotný sultán malajského státu Kelantan Muhammad V. drží ve fondu jen devět procent. Komu patří většinový podíl, jasné není. Na konci řetězce firem nad fondem je český správce majetku Pavel Bodlák, který v současnosti čelí exekuci.

„Můžeme dokázat, že v našich strukturách nenajdete žádný kapitál z ruských nebo postsovětských zemí. Veškerý kapitál, který používáme pro naše aktivity, pochází z českých, a tedy regulovaných bankovních subjektů,“ tvrdí IC Group.

Khasan Kuchakov dříve působil jako generální ředitel celé skupiny. Oficiálně nyní v holdingu nikdo na této pozici nevystupuje. Redakci SZ Byznys se ale podařilo zjistit, že reálně v současnosti skupinu řídí člověk jménem John Kuchakov. Zajímavostí je, že má i české jméno Jan Dvořáček. Potvrdilo to několik na sobě nezávislých zdrojů obeznámených s děním v IC Group.

Přestože IC Group tvoří desítky firem, není John Kuchakov (alias Jan Dvořáček) zapsaný v orgánech žádné z nich. Stejně tak není jasné, jaký je přesně vztah mezi Khasanem a Johnem Kuchakovem. Na otázky ohledně Khasana a Johna Kuchakovy firma neodpověděla. Nadále též není jasné, proč Jan Dvořáček neboli John Kuchakov používá dvě různá jména. Podle zjištění redakce ovšem Dvořáček skutečně pochází z Česka.

Rus, Tádžik a Ital

Jisté je, že Khasan i John k sobě mají blízko. Letos v lednu spolu ve Velké Británii založili firmu, kterou nazvali The House of Kuchakov. Oba při založení uvedli jako svou adresu výslovně IC Group a její sídlo v Praze na Václavském náměstí 19, vyplývá ze zveřejněného dokumentu. Později začali oba jako svou adresu uvádět malý hotel v Římě.

Zajímavé je, že John i Khasan Kuchakovovi v případě společné firmy registrované ve Velké Británii uvádějí italskou národnost a jako zemi trvalého pobytu Itálii. Khasan Kuchakov přitom dříve v obchodních rejstřících uváděl, že má ruskou národnost, a za zemi trvalého pobytu označoval Rusko. Učinil tak ještě loni v listopadu na Slovensku při založení firmy RNZ. Stejně tak lze dohledat v rejstřících záznamy, v nichž Khasan Kuchakov uvádí tádžickou národnost a za zemi trvalého pobytu Tádžikistán. Ve všech případech jde podle data narození o stejnou osobu.

Mezinárodní identity klíčových představitelů IC Group

Khasan Kuchakov: Rusko, Tádžikistán, Itálie

Jan Dvořáček (John Kuchakov): Česko, Itálie

Bahriddin Najmudinov: Rusko, Tádžikistán

Zdroj: obchodní rejstříky Velké Británie, Česka a Slovenska

O přetrvávajícím vlivu Khasana Kuchakova na skupinu svědčí také interní komunikace v IC Group, s níž měla redakce možnost se seznámit. Stejně tak má Khasan Kuchakov v sídle společnosti na Václavském náměstí v kanceláři nadále své pracovní místo. A to ve stejné kanceláři, v níž sedí i John Kuchakov neboli Jan Dvořáček.

IC Group se představuje jako velká mezinárodní skupina. Jediné dohledatelné skutečné kanceláře holdingu jsou však jen v Praze. Stejně tak jedny z mála dohledatelných aktiv skupiny jsou v tuzemsku. Je to zámek v Protivíně a dodavatel armády Tesla, akciová společnost.

Do skupiny patří v Česku rovněž investiční firma Diversity Capital. Peníze do ní s vidinou vysokého zhodnocení vložilo kolem 3000 lidí. Nyní má však podnik problémy své závazky vůči investorům splácet. Slibuje, že to dá od května do pořádku. Část věřitelů ale již hledá pomoc u advokátních kanceláří.

Foto: Obchodní rejstříky ČR, Velké Británie a Malajsie, Seznam Zprávy

Základní větev skupiny IC Group

Reklama

Doporučované