Hlavní obsah

V Česku příliv peněz drhne, fondy si pro ně jdou až do Singapuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Fondy ZDR Investments investují hlavně do nákupních parků. Na snímku jsou obchody ZDR ve Frýdku-Místku. Video: Daniel Novák

 

Reklama

Skupina českých realitních fondů ZDR Investments zkouší hledat kapitálové zdroje také na asijských trzích, konkrétně v Singapuru. Děje se to v době, kdy na českém trhu zájem investorů o nemovitostní fondy všeho typu ochladl.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Tuzemská společnost ZDR Investments spravující skupinu realitních fondů usiluje o získání nových zdrojů kapitálů v Asii. V Singapuru založila fond, který se bude ucházet o přízeň místních movitějších investorů. A to v době, kdy je na českém trhu obecně přísun investorských peněz výrazně slabší než v minulých letech.

„Před dvěma roky jsme se začali zajímat i o asijské finanční trhy. A Singapur je centrem financí v Asii. Zjistili jsme, že o středoevropské nemovitosti především v našem nejkonzervativnějším segmentu je zájem i u tamních investorů, ale je tam trochu bariéra mezikontinentální investice,“ řekl v Agendě SZ Byznys Roman Latuske, partner v ZDR Investments.

Na singapurském trhu se ZDR bude snažit oslovit například firmy spravující soukromý majetek místních byznysmenů.

„Letos v září jsme založili náš singapurský feeder fond. To je něco jako fond fondů, který umožní tamním investorům participovat na naší středoevropské investiční strategii, ale přitom budou moci využít všechny místní daňové a další výhody,“ dodal Latuske.

ZDR Investments zatím nechce spekulovat o množství kapitálu, který hodlá v Singapuru získat. „Musíme to vyzkoušet,“ poznamenal šéf skupiny.

Úbytek kapitálu

Na českém trhu v současnosti realitní fondy zažívají výrazně slabší příliv nového kapitálu od investorů, než na jaký byly zvyklé v minulých letech. Mohou za to hlavně vyšší úrokové sazby. Řada investorů se díky nim spokojí například s ponecháním peněz na spořicích účtech.

„Samozřejmě i my jsme zaznamenali určité zpomalení přístupu nových investorů,“ sdělil Latuske. Myslím však, že ve srovnání s jinými fondy jsme na tom ještě relativně dobře. „Rozdíl mezi přílivem a odlivem peněz je u nás stále pozitivní,“ dodal.

Foto: Daniel Novák

Partner v ZDR Investments Roman Latuske.

Fondy sázejí na to, že úrokové sazby již více neporostou, a kapitál se tak do nich začne vracet.

„Pevně věříme, že se v první polovině příštího roku odšpuntují peníze, které dnes leží v bankách, a lidé zase budou hledat příležitosti v rámci různých nemovitostních fondů,“ uvedl Latuske.

„Odšpuntování“ kapitálu bude klíčové pro další rozvoj byznysu nemovitostních fondů.

„Akviziční plány na roky 2024 a 2025 máme hotové. Jejich realizace bude záviset jen na tom, jak se podaří nastavit přísun nových peněz,“ dodal Latuske.

ZDR Investments se specializuje na regionální nákupní parky a prodejny potravin. Kromě Česka podniká také na Slovensku, v Rakousku a Německu. Velkou akvizici udělala firma nedávno rovněž v Chorvatsku.

Peníze ve fondech ZDR Investments má přes 10 tisíc lidí. Hodnota portfolia skupiny převyšuje 13 miliard korun.

Na českém trhu působí také řada dalších realitních fondů. Mezi fondy pro kvalifikované, tedy zkušenější a bohatší investory je známý například fond Accolade zaměřený na průmyslové nemovitosti. Aktivní je na trhu rovněž fond Reico ze skupiny České spořitelny. Mezi další hráče patří kupříkladu nemovitostí fondy obhospodařované investiční skupinou Wood & Company.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Reklama

Související témata:
Roman Latuske

Doporučované