Hlavní obsah

Důsledky energokrize. Průmyslník Otava zavřel svou burzovní firmu

Foto: Liberty Ostrava

Tuzemský průmysl využívá kovy napříč obory (ilustrační foto).

Reklama

Majitel průmyslové MTX Group Petr Otava opustil své plány na obchodování s komoditami na londýnské a chicagské komoditní burze. Obchodníci totiž kvůli prudkým výkyvům cen musí držet obrovské množství kapitálu.

Článek

Před rokem se miliardáři Petru Otavovi podařilo od České národní banky získat licenci obchodníka s cennými papíry. Měl plán stát se postupně členem komoditních burz v Londýně a Chicagu, které jsou centry světového obchodu s průmyslovými kovy.

Letos v polovině roku však firmu MTX Capital Services poslal do likvidace a licence zanikla. Důvodem jsou obrovské požadavky na zajištění obchodů s komoditami na burze.

Petr Otava Jr.

  • Majitel skupiny MTX, do níž patří obchodní firma Metalimex, producent hliníku Al Invest Břidličná, Měď Provrly, dodavatel hliníkových dílů Strojmetal nebo koksovny OKK.
  • Otava Jr. firmu převzal po svém otci Petru Otavovi starším, který ji počátkem 90. let privatizoval. Senior (zemřel v roce 2015) byl také spoluprivatizátorem důlní skupiny OKD, kterou v roce 2004 odkoupil Zdeněk Bakala.
  • Metalimex léta rostl na obchodu s palivy, železnou rudou, ocelí a kovovým odpadem. Dnes velkou část jeho obratu tvoří produkce koksu nebo kovových polotovarů pro automotive a obalový průmysl.
  • Společnost Strojmetal dodává pro prémiové automobilové značky, jako jsou Mercedes, Audi, Daimler nebo Porsche. Podle Otavy mají dodávky lehkých hliníkových dílů pro autoprůmysl perspektivu i při rychlejším odchodu od spalovacích motorů k elektromobilitě.

„Z důvodu extrémní volatility (kolísavosti, pozn. red.) cen komodit, extrémních hodnot margin callu (požadavků na doplnění kapitálu, pozn. red.) s tím spojených a nepřiměřeně zvyšujících se požadavků na kapitálovou přiměřenost pro regulované subjekty na finančním trhu jsme se v dubnu tohoto roku rozhodli soustředit na tradiční obchodní aktivity MTX Group, jako je fyzické obchodování s neželeznými kovy, jejich vývoj a zušlechťování,“ uvedl pro SZ Byznys místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář.

Firma je už vymazána i ze seznamu obchodníků České národní banky. „K zániku licence formálně došlo vstupem do likvidace, jde o specifický postup v tomto zákoně. Rozhodnutí o odnětí licence ČNB v tomto případě nevydávala,“ uvedla ředitelka komunikace ČNB Petra Krmelová.

Firmu poslal Otava do likvidace na začátku června, přičemž z obchodního rejstříku bude vymazána do konce listopadu. Podle Bečváře nemá ukončení činnosti firmy MTX Capital Services „žádný vliv na fungování skupiny“.

To by naopak mohlo být ohroženo, kdyby se skupina MTX do obchodování aktivně pustila. Firmy obchodující s komoditami od elektřiny přes zemní plyn a uhlí až k vzácným kovům v současnosti potřebují obrovské množství hotovosti, aby se udržely při životě. Té se jim často nedostává, takže musí pomoci bankovními úvěry, nebo úvěry přímo od státu.

Právě z tohoto důvodu letos v prvním pololetí žádal o obrovskou půjčku polostátní ČEZ, který si může podle smlouvy s Ministerstvem financí v případě potřeby od státu půjčit až tři miliardy eur (75 miliard korun). S vysokou potřebou hotovosti se potýkají i tuzemští obchodníci, které vlastní Daniel Křetínský či Pavel Tykač. (Princip jsme podrobně popsali zde.)

Velké plány

Otava měl s MTX Capital Services v plánu nabízet firmám zajištění cen surovin prostřednictvím cenných papírů, tak aby mohly počítat s pevnou cenou například na rok dopředu, a lépe plánovat výrobu.

„Chceme obchodovat futures na komodity (kontrakt, ve kterém se dvě strany zavazují směnit v předem stanoveném okamžiku určité množství komodity za předem stanovenou cenu), tento typ obchodování realizují brokeři v Londýně, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme. Naším záměrem je stát se přímo členy komoditních burz v Londýně a Chicagu, abychom mohli obchodním partnerům nabízet komoditní zajištění s ‚přidanou hodnotou‘,“ uvedl loni v prosinci Petr Otava pro Hospodářské noviny.

MTX už nyní obchoduje s průmyslovými kovy pro účely vlastních firem, ale pouze v rámci holdingu. „Když někdo obchoduje například menší množství hliníku, bohužel nemá moc velkou šanci otevřít si pozice v Londýně u velkých investičních bank. Tento typ společností bychom rádi získávali,“ řekl loni Otava, který do získání licence a založení obchodníka s cennými papíry investoval desítky milionů korun.

Otavova MTX Group loni po zdanění vydělala 1,2 miliardy korun při tržbách 26 miliard korun.

Reklama

Doporučované