Hlavní obsah

Macronova vláda se vrací k uhlí, hraje to do karet Křetínského byznysu

Foto: ČTK

Hlavní akcionář Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský.

Reklama

Francouzská vláda spustí uhelnou elektrárnu v Saint-Avold na severovýchodu země, která patří do skupiny EPH Daniela Křetínského. Elektrárna byla zavřena letos na jaře.

Článek

Před čtyřmi lety koupil český byznysmen a miliardář Daniel Křetínský skupinu francouzských elektráren včetně uhelné elektrárny v Saint-Avold od německé skupiny Uniper. Letos v březnu ale francouzská vláda poslední čtyři uhelné elektrárny včetně Saint-Avold uzavřela.

Nyní se ale chystá tuto elektrárnu, která leží u německých hranic, znovu spustit, aby se vypořádala s nedostatkem plynu a elektřiny pro nadcházející zimu. Podle francouzské televize BFM Business bude vyhláška, která povolí opětovné spuštění elektrárny, zveřejněna do poloviny července. Mluvčí EPH Daniel Častvaj na dotazy SZ Byznys ohledně tohoto plánu neodpověděl.

„Elektrárna Saint-Avold bude v roce 2022 zisková,“ potvrdil informaci Camille Jaffrelo, mluvčí společnosti Gazelenergies, která elektrárnu provozuje. Vyrobená elektřina se totiž bude prodávat za tržní ceny, které se stále pohybují přes 200 eur/MWh, namísto dříve obvyklých 60 eur.

Na druhou stranu, výrazně se zvýšily nákupní ceny uhlí, které musí elektrárna dovážet z Austrálie a Jihoafrické republiky.

Uhelná elektrárna Emile Huchet v Saint-Avold už začala povolávat zpět své zaměstnance, kteří byli propuštěni. Firmě to umožňují francouzské zákony a jedná se o zhruba 87 pracovních míst. Dvě třetiny z bývalých pracovníků jsou v současné době v důchodu nebo v předčasném důchodu a jedna třetina je v procesu přeřazování na jinou pozici.

Znovuspuštění 600megawattového uhelného bloku, který byl uveden do provozu v roce 1981, by nemělo být problém. „Máme zkušenosti s tím, jak udržet továrnu pro výrobu elektřiny k dispozici. Potíž je v tom, že minulou zimu jsme prováděli jen nezbytně nutnou údržbu, protože jsme počítali s tím, že na jaře bude elektrárna trvale odstavena,“ upozornil pro francouzský deník Usine Nouvelle Pascal Bernardi, bývalý vedoucí údržby turbín.

Francie se rozhodla od března 2022 uzavřít své poslední čtyři uhelné elektrárny. Kromě Saint-Avold a Gardanne se to týká elektráren v Cordemais v departementu Loire-Atlantique a v Le Havru. První dvě patří do GazelEnergie Daniela Křetínského, druhé dvě do francouzské skupiny EDF.

Evropský návrat k uhlí

Podobný vývoj jako ve Francii lze sledovat i v Německu. Tamní parlament chce dnes večer hlasovat o změně zákona, která by umožnila více využívat uhelné elektrárny k výrobě elektrické energie a odložit jejich plánované uzavření.

Německo totiž hodlá snižovat spotřebu zemního plynu a zvýšit spalování uhlí, aby pomohlo naplnit zásobníky plynu na příští zimu. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka se země musí připravit na případné nižší dodávky ruského plynu. Německo, podobně jako Česko, je závislé takřka výhradně na ruském plynu.

Navzdory plánům Německa opustit výrobu energie z uhlí ministr Habeck, který je politikem strany Zelených ve vládnoucí středolevé koalici, oznámil návrat k „uhelným elektrárnám na přechodnou dobu“, aby se snížila spotřeba plynu na výrobu elektřiny.

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získal francouzské elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper v roce 2019. Holding tehdy přebral od Uniperu všechna aktiva, mimo jiné společnost zabývající se i prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny.

Společnost GazelEnergie je třetím největším francouzským výrobcem energie z flotily uhelných, plynových a biomasových elektráren a větrných a solárních farem o celkovém výkonu 2 263 MW.

Holding EPH miliardáře Daniela Křetínského loni po více než dvojnásobných tržbách dosáhl zisku 2,3 miliardy eur, přes 56 miliard korun. Skupina tak dokázala zvýšit zisk o více než pět procent. EPH těžil zejména z vyšších cen plynu na evropském trhu.

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Majoritní podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

Reklama

Doporučované