Hlavní obsah

Miliardář Šmejc se spálil v kuchyních. Uklízí po zkrachovalé KüchenQuelle

Foto: Profimedia.cz

Jiří Šmejc, který ovládá skupinu Emma Capital.

Reklama

Insolvenční správce nemůže pro německého výrobce kuchyní KüchenQuelle najít investory. Peníze na výplaty poskytla skupina Emma Capital Jiřího Šmejce.

Článek

Investiční skupina Jiřího Šmejce Emma Capital, do které patří například podíl v Air Bank nebo v energetické skupině Premier Energy, nyní hradí ztráty zkrachovalého německého výrobce kuchyní KüchenQuelle.

Firma, která se prezentovala jako technologický pionýr a prodávala kuchyně na míru pomocí 3D brýlí a virtuální reality, spadla v listopadu do insolvenčního řízení. Emma Capital v ní vlastní 46procentní podíl, a je tedy největším akcionářem.

„Platí, že Emma Capital se celého procesu aktivně účastní a dělá pro jeho zdárný průběh daleko víc, než je její povinností. Její vysoce nadstandardní přístup oceňuje i nucený správce společnosti,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí investiční skupiny Pavel Zuna.

Firma KüchenQuelle se dostala do finančních potíží kvůli masivnímu nárůstu režijních nákladů.

„K tomu se přidaly zpožděné dodávky elektrospotřebičů v důsledku přerušení dodavatelského řetězce. Tato obrovská zátěž stejně jako změna nákupního chování v důsledku války na Ukrajině a vysoké inflace v Německu ovlivňují celý nábytkářský a kuchyňský průmysl,“ uvedl pro SZ Byznys Patrick Sutter, mluvčí advokátní kanceláře Pluta Rechtsanwalts, která je předběžným insolvenčním správcem firmy.

Jiří Šmejc

  • Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK.
  • V roce 2003 pomáhal Petru Kellnerovi ovládnout TV Nova, od té doby spolupracovali.
  • Měl výrazný podíl na vybudování PPF Group, do roku 2012 byl pětiprocentním akcionářem.
  • Dnes má investiční skupinu Emma Capital, do které patří například podíl v Home Creditu.
  • Dále vlastní distributory zemního plynu a elektřiny v Rumunsku a Moldavsku Premier Group.
  • Má pětadvacetiprocentní podíl v chorvatské loterijní společnosti SuperSport.
  • Patří mu také tři čtvrtiny luxusního hotelového resortu Velaa Private Island na Maledivách.
  • V červnu 2022 se stal generálním ředitelem skupiny PPF.
Foto: EMMA Capital

Jiří Šmejc

V posledních měsících vedla kancelář řadu jednání s potenciálními investory. Nicméně na počátku týdne advokát Patrick Meyerle informoval zbývající zhruba dvě stovky zaměstnanců firmy, že poslední investoři, s nimiž jeho kancelář jednala, neplánují do společnosti KüchenQuelle investovat.

Nyní se očekává, že norimberský okresní soud zahájí insolvenční řízení koncem února. Insolvenční dávky budou zaměstnancům vypláceny až do konce února, protože předběžný správce rozhodl o prodloužení doby vyplácení insolvenčních dávek. Vzhledem k tomu, že zatím neexistuje žádný investor, musí být zaměstnancům ze zákonných důvodů dána výpověď s maximální tříměsíční výpovědní lhůtou do konce měsíce.

Podle advokátní kanceláře Pluta Rechtsanwalts je „výplata mezd za další tři měsíce zajištěna díky nedávno uzavřené dohodě s akcionářem. Investiční skupina Emma Capital si po jednání s týmem Pluta zajistila odpovídající finanční částku, takže i v zahájeném řízení je možné kromě výplaty mezd dodat další kuchyně.“

Propouštění

V posledních týdnech tak mohla společnost KüchenQuelle i přes probíhající insolvenční řízení instalovat kuchyně u zákazníků podle plánu. Nabídku přijalo více než 800 zákazníků. To znamená, že společnost dodá a nainstaluje kuchyně, avšak zákazníci musí zaplatit doplatek, protože je třeba uspokojit zástavní práva dodavatelů a uhradit náklady na dodání a instalaci.

Co je Emma Capital

  • Emma Capital je soukromý investiční holding založený v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy v Evropské unii, ale působí i na dalších trzích v Evropě a Asii. Obvykle hraje aktivní roli ve společnostech, v nichž získá majetkový podíl, a podílí se na jejich řízení, rozvoji a případné restrukturalizaci. Investiční prioritou společnosti Emma jsou maloobchodní a zákaznicky orientované společnosti.
  • Finanční služby: menšinový podíl ve splátkové firmě Home Credit, dále Air Bank a pojišťovací startup Rixo.
  • Herní průmysl: menšinová část v chorvatské firmě SuperSport a další malé firmy z Rumunska a Německa.
  • Energetické distribuční a prodejní firmy: působí v Rumunsku a Moldavsku a spadají pod Premier Energy.
  • E-commerce: online byznys a související logistika, například MailStep či Favi.

„Rád bych za to poděkoval všem zaměstnancům a obchodním partnerům i společnosti Emma Capital. Bolí to o to víc, že z právních důvodů je propouštění na konci měsíce nevyhnutelné. Přesto se stále snažíme investora najít,“ dodal Meyerle.

Společnost Küchenquelle vznikla v roce 2012 v Berlíně. Její obchodní model je založen na unikátní zákaznické zkušenosti, kdy klienta navštíví u něj doma jeden ze specializovaných konzultantů rozmístěných po celém Německu. Společně pak nakonfigurují kuchyni podle přání zákazníka, který si ji následně může pomocí 3D brýlí a virtuální reality „projít“ a „vyzkoušet“.

Společnost Küchenquelle se za dobu své existence vypracovala do pozice jedné z nejznámějších firem působících v daném oboru na německém trhu. V roce 2020 přesáhl počet prodaných kuchyní 13 tisíc a tržby firmy činily více než 90 milionů eur.

Skupina Emma vstoupila do společnosti Küchenquelle v roce 2021.

Reklama

Doporučované