Hlavní obsah

Komentář: V Číně vám ukradnou nápad a hned s ním vyrazí ovládnout Evropu

Jan Kelča
Technický ředitel firmy OR-CZ, českého obchodníka ve zdravotnických technologiích a e-health
Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Čínský trh je lákadlem, kterému nelze odolat. Nadšený evropský podnikatel ale často přijde o know-how dříve, než ho stihne patentovat, a „čínský“ výrobek zaplaví Evropu, píše v komentáři Jan Kelča, technický ředitel firmy OR-CZ.

Článek

Vývoj čínských firem takřka ve všech oblastech je rychlejší a levnější. Jedním z hlavních důvodů je přitom skutečnost, že nemají tak složité regulace jako v Evropě, kde firmy musí plnit přísné normy a dodržovat nastavená pravidla.

Pro české, ale i západoevropské nebo americké firmy tak východní trhy a zejména Čína sice představují velkou příležitost, ale ještě větší riziko.

V Asii a zejména v Číně se stále častěji opakuje scénář, kdy podnik přijde o vlastní know-how ještě předtím, než jej stihne patentově ochránit. Čínský nebo jiný asijský výrobce pak s vlastním produktem okamžitě vstoupí na evropský trh.

Jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje čínská „špionáž“, je i zdravotnictví, kde je právě vývoj nových produktů a jejich zavádění velmi finančně i časově náročné.

Snadno se může stát, že tuzemskému podniku, který se rozhodne vstoupit na čínský trh, ukradnou know-how, vytvoří si vlastní certifikaci a brzy vstoupí na trh sami. Mají výhodu ve velikosti tamní populace, tedy nasazení lidských zdrojů, které jsou zároveň levné, jejich houževnatosti, jednodušším schvalovacím procesu, pružnosti výroby atd.

Tyto nekalé praktiky bohužel zároveň odhalují nepružnost a pomalost legislativy a certifikačních autorit v Evropě. Například dlouhou dobu v ČR nebyla notifikovaná osoba, která by umožnila certifikaci zdravotnických prostředků dle nařízení EU. To může znamenat problém při zavádění nových technologií na český trh.

Jako určitá mezera se jeví i to, že patentová ochrana se v ČR nevztahuje na software a špatně zde fungují i ochranné známky. Další nástroje, jako různé NDA (dohoda o mlčenlivosti, anglicky non-disclosure agreement) nebo obchodní tajemství, jsou jen složitě uplatnitelné a těžko vymahatelné.

Že nejde o žádné obecné proklamace nebo strašení tuzemských firem, lze doložit několika příklady z nedávné doby. Například v roce 2018 čínský zaměstnanec General Electric Power odcizil důvěrnou dokumentaci týkající se výroby turbín. Nebo další příklad – o tři roky později byla Huawei obviněna z krádeže tajemství od společnosti Cisco Systems.

Nová zpráva bostonské firmy Cybereason, zabývající se kybernetickou bezpečností, odhalila zákeřnou kampaň nazvanou Operation CuckooBees, v rámci které útočníci ze známé státní skupiny APT41 ukradli stovky gigabajtů duševního vlastnictví a citlivých dat, včetně plánů, diagramů, vzorců a proprietárních dat souvisejících s výrobou v mnoha oborech zahrnujících technologické, energetické nebo farmaceutické společnosti v Severní Americe, Evropě a Asii. Mimo jiné šlo o plány na výrobu stíhaček či balistických střel nebo vzorce na léky na cukrovku, obezitu či deprese.

Před zhruba deseti lety se s něčím podobným setkala i naše společnost OR-CZ. V rámci různých ruských operací byly naše softwarové systémy odpojeny od sítě, tedy i od dohledu, a od té doby nemáme celkové povědomí, co se s nimi na tomto trhu děje.

Jednoduché doporučení na závěr zní: Zaměřit se na trhy, na kterých funguje právní ochrana a ctí se duševní vlastnictví. Samozřejmě s vědomím toho, že systém je mnohdy zbytečně zkostnatělý a složitý, nicméně to je možná výzva, proč se snažit o jeho změnu a vylepšení.

Reklama

Související témata:

Doporučované