Hlavní obsah

Ropa za 100 dolarů? Íránský útok nevěstí pro ceny pohonných hmot nic dobrého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny ropy začaly růst už při prvních zprávách, že Írán chce útočit. Eskalace v regionu, odkud proudí do světa velká část dodávek, skoro jistě povede k dalšímu zdražování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hrozba íránského útoku na Izrael a vidina ještě dalšího stupňování napětí na Blízkém východě zvedla už v pátek cenu ropy nejvýš za půl roku. Rozsáhlejší konflikt spojený s ohrožením dodávek by skoro jistě vedl k dalšímu zdražování, podobně jako v podobných situacích v minulosti.

Cena evropské ropy Brent v pátek vyskočila o 2,7 procenta na 92 dolarů za barel. Naposledy byla tak vysoko loni v říjnu po vpádu Hamásu do izraelských osad. V pátek v závěru obchodování mírně zlevnila, ale zůstala nad hranicí 90 dolarů. Ve srovnání se začátkem roku je dražší o 15 dolarů.

Podle agentury Bloomberg bylo už v pátek mezi obchodníky s ropou patrné zvyšování sázek na to, že ropa může v případě přímého zapojení Íránu dál zdražovat. Tento scénář se naplnil v noci ze soboty na neděli. Írán vyslal na Izrael přes dvě stovky dronů a raket, skoro všechny se podařilo včas sestřelit, ale Írán chce v útocích pokračovat a o odvetných opatřeních mluví i Izrael.

Z Blízkého východu do světa proudí třetina dodávek ropy. Její zdražování se už stihlo promítnout i do cen pohonných hmot. V USA jsou koncové ceny benzinu po zimním poklesu zpátky tam, kde byly na podzim. V Česku se v posledních týdnech místy přehouply přes 40 korun.

Sázky na další vývoj lze na surovinových burzách vypozorovat podle toho, za jakou cenu jsou obchodníci ochotni kupovat či prodávat kontrakty s dodávkou suroviny v budoucím období. Válečné konflikty na Blízkém východě v minulosti skoro vždy vyslaly cenu ropy vzhůru. Podle Bloombergu se na trhu s ropou v posledních dnech mohly projevit i zprávy o úspěšných ukrajinských útocích na ruské rafinerie.

Přes víkend jsou surovinové burzy zavřené, další vývoj cen bude bezprostředně záviset na tom, jak se konflikt mezi znepřátelenými zeměmi bude dál vyvíjet. Podle agenturních zpráv byly v íránském hlavním městě Teheránu k vidění od rána dlouhé fronty u čerpacích stanic, v Izraeli lidé v obchodech dělají velké nákupy potravin.

Reklama

Související témata:

Doporučované