Hlavní obsah

Rukavice u pokladny a pauza na čaj. Firmy reagují na nařízení vlády

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokladní, bílé límečky, laborantky, nástrojáři, konstruktéři a řidiči. Profese, kterým hrozí snižování teploty na pracovišti v případě tuhé zimy. Umožní to nařízení, které kritizují největší odbory.

Článek

Vláda v pondělí schválila nařízení Ministerstva zdravotnictví, které snižuje minimální předepsané teploty na pracovišti. Teplota se může snížit o dva stupně, z 20 na 18, případně z 18 na 16 stupňů.

Největší dopad to bude mít na takzvané „bílé límečky“, neboli pracovníky v administrativě a kancelářích, kteří zpravidla u práce sedí a pracují s počítačem. Vládní nařízení umožňuje snížení teploty v kancelářích z 20 °C na 18 °C. Na stejné ochlazení si budou muset zvyknout lidé v dalších sedavých profesích – na velínech, v laboratoři, nebo při kompletování lehkého zboží, například zásilek.

Ještě nižší teplota bude moci být v dopravě. Šoférům nákladních vozidel, autobusů nebo osobních vozů stačí 16 °C namísto 18 °C, rozhodla vláda. Stejnou minimální teplotu nařízení umožňuje v profesích, které vykonávají lehkou manuální práci rukama. Například u skladníků, montážních dělníků, nástrojářů, mechaniků a pokladních.

Foto: Nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

Nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

Největší odborová organizace v zemi Českomoravské konfederace odborových svazů s tím zásadně nesouhlasí.

„Nařízení odmítáme, považujeme je za zcela špatné a nevhodné pro zdejší klimatické podmínky. Kdo v takové teplotě nepracoval, nemůže takto rozhodnout. Povede to k vyšší nemocnosti a náklady státu budou daleko vyšší než jakýkoliv efekt s tím spojený,“ reagoval předák odborů a mimo jiné kandidát na prezidenta Josef Středula.

Vládě vytkl, že nepřipravila seriózní dopadovou studii, ale pouze se inspirovala v zemích, kde jsou zcela jiné klimatické podmínky. „Ať si každý vyzkouší, jaké je to pracovat v 16 stupních,“ dodal.

„Řidiči rozhodně nepočítají s tím, že by si jakkoliv snižovali teplotu v kabině,“ reagoval mluvčí Sdružení automobilových dopravců Martin Felix. Zapochyboval přitom nad tím, jaké úspory by tento krok přinesl.

Svetr, teplý čaj a rukavice

Zástupci obchodníků mají pro podobná opatření větší pochopení. „Je dobře, že to vláda udělala, potřebujeme snižovat spotřebu ve špičce,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Obchod podle něj už dva měsíce o úsporách debatuje s odbory a má recept na to, jak předejít nachlazení zaměstnanců.

Při výrazně nižších teplotách budou bezpečnostní přestávky s možností konzumace teplého čaje.
Renáta Burianová, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu

„Pokladní by se měli častěji střídat, měli by měnit práci po jedné nebo dvou hodinách. Tam, kde bude potřeba, si mohou vzít teplejší oblečení. V některých prodejnách se ke vchodu může dát infrazářič, bude to levnější,“ popsal Prouza.

Zatímco v solitérních prodejnách bude zřejmě kvůli jejich poloze větší zima, lépe na tom budou supermarkety a hypermarkety, které jsou součástí obchodních center. Neexistuje proto univerzální řešení, jak zaměstnancům pomoci.

Unie zaměstnanců obchodu jedná o zmírnění dopadů energetické krize na pracovníky obchodů, distribučních centrech a části sociálních služeb už od léta.

„Řešení budou různá. Odpovídající oblečení pro zaměstnance, upřednostňování osmihodinových nebo kratších směn. Při výrazně nižších teplotách budou bezpečnostní přestávky s možností konzumace teplého čaje,“ popsala prezidentka Unie zaměstnanců obchodu Renáta Burianová.

Některé obchodní řetězce si pro případ tuhé zimy vypracovaly krizové scénáře. Plánují například nakoupit teplejší oblečení pro zaměstnance včetně bezprstových rukavic pro pokladní.

Mnoha profesí, kde už je dnes minimální teplota podstatně nižší, se vládní nařízení Ministerstva zdravotnictví zřejmě vůbec nedotkne. Podmínky se nemění u šesti z osmi pracovních tříd.

Nařízení například už dlouhou dobu stanovuje minimálně 14 °C pro dělníky v potravinářské výrobě, strojaře, lakýrníky a další profese, při nichž se stojí a zapojují se obě ruce. Pro ostatní povolání, jako jsou údržbáři, řezníci na jatkách, malíři, pekaři, montážní dělníci v autoprůmyslu a dělníci ve zpracovatelských závodech stačí na pracovišti teplota 10 °C.

Reklama

Doporučované