Hlavní obsah

Ukrajina chce nabídnout Německu svoji elektrickou energii z jádra

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajina chce Německu nabídnout elektrickou energii vyrobenou ve svých jaderných elektrárnách, a pomoci tak zemi na cestě ze závislosti na dodávkách ruských energetických surovin.

Článek

Ukrajina v současné době dodává elektrickou energii do Moldavska, Rumunska, Polska a na Slovensko. „Ale jsme připraveni vývoz rozšířit i do Německa,“ řekl podle agentury DPA před cestou do Berlína ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Podle něj má jeho země díky svým jaderným elektrárnám dostatečné množství elektrické energie. O této věci bude v neděli jednat s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se tato země a sousední Moldavsko odpojily od ruské elektrické sítě, v polovině března se pak synchronizovaly s evropskou rozvodnou sítí. Od té doby do Moldavska a Evropské unie proudí denně 400 až 700 megawatthodin.

Šmyhal chce ale teď vývoz elektřiny výrazně zvýšit. „Bylo by to dobré pro obě strany. EU by získala více energie a my devizy, které naléhavě potřebujeme,“ řekl.

Ukrajina provozuje jaderné elektrárny sovětského typu s celkovou kapacitou přes 14 gigawattů. Největší jadernou elektrárnou na Ukrajině i v Evropě je Záporožská jaderná elektrárna, kterou ovšem v březnu obsadily ruské invazní jednotky. Mezinárodní společenství si dělá starosti, že boje v jejím okolí by mohly vést k jaderné havárii.

Na Ukrajině se po vpádu ruských sil kvůli bojům, migraci a také kvůli propadu ekonomiky snížila spotřeba elektrické energie. V důsledku toho ji země teď může vyvážet.

Reklama

Doporučované