Hlavní obsah

Evropská komise chce do deseti let zlepšit situaci Romů v Evropě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Komise hodlá výrazně zlepšit situaci evropských Romů, kteří podle ní stále v řadě oblastí čelí diskriminaci. Zapojit se musí i Česko.

Článek

Exekutiva Evropské unie plánuje efektivněji bojovat proti znevýhodňování Romů ve školách, zaměstnání, bydlení i zdravotní péči. Podle dnes zveřejněného plánu by členské země měly do roka přijmout strategii, jak přístup k romské menšině do roku 2030 zlepšit.

„Stručně řečeno, v posledních deseti letech jsme toho pro podporu romské populace v EU nedělali dost. To je neomluvitelné. Mnozí stále čelí diskriminaci a rasismu. To nemůžeme akceptovat,“ řekla dnes novinářům místopředsedkyně komise, Češka Věra Jourová.

Komise proto navrhla řadu cílů, které by do roku 2030 chtěla splnit. Hodlá například snížit nejméně o polovinu procento Romů, kteří se setkávají s diskriminací. Maximálně poloviční proti dnešnímu stavu by měl být také počet dětí, kterým se od začátku povinné školní docházky nedostává standardního vzdělání. V této souvislosti by měl na polovinu klesnout i počet romských dětí navštěvujících speciální školy.

Nejvýše poloviční proti dnešku by měl být i rozdíl v zaměstnanosti většinové populace a Romů. Snížit by se měl i rozdíl v průměrné délce života a v šancích získat bydlení.

V unii žije podle odhadů úřadů až sedm milionů Romů, velká většina z nich v desítce především východoevropských a jihoevropských zemí. Podle statistik jsou přitom více než tři čtvrtiny z nich ohroženy chudobou.

Komise již v minulých letech vyzývala některé členské státy, aby Romy více integrovaly do standardních škol a pomáhaly jim sehnat práci. Zásadní problémy vyčítala EK Bulharsku a Rumunsku, za nedostatečné začleňování romských dětí do běžných škol ale opakovaně kritizovala také Česko či Slovensko.

Dnes přijatá strategie má charakter doporučení a její součástí jsou vodítka pro členské státy, jak by měly ke zmíněným pokrokům dojít. Unijní země by do září příštího roku měly přijít s vlastními plány, jejichž průběžné plnění by poté měla komise každé dva roky kontrolovat.

Reklama

Doporučované