Hlavní obsah

Turecko je vstupu do EU stále vzdálenější, prohlásila Evropská komise

Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Vstup Turecka do EU je zatím v nedohlednu. Evropská komise představila letošní zprávu o pokroku kandidátských zemí na cestě ke členství v EU.

Článek

Turecko se v posledním roce stále více vzdaluje Evropě, především v oblastech jako je ochrana lidských práv, právního státu a základních práv. Novinářům to v úterý ve Štrasburku řekl komisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, když představoval letošní zprávu komise o pokroku kandidátských zemí na cestě ke členství v EU. Evropská unie tak nyní nevidí možnost otevírání nových kapitol přístupových rozhovorů.

Jak ale připomněl Hahn i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, zůstává Turecko pro Unii nadále klíčovým strategickým partnerem v mnoha oblastech, kde bude spolupráce pokračovat.

„Naše vztahy s Tureckem jsou jednoznačně daleko komplexnější než jen agenda související s procesem rozšíření," upozornila Mogheriniová. Hahn ocenil pokračující tureckou podporu více než 3,5 milionu registrovaných uprchlíků ze Sýrie. „Jsme odhodláni dál Turecku pomáhat při řešení této výzvy,“  řekl Hahn.

„Naše analýza ukazuje, že země dál dělá velké kroky směrem pryč od Evropské unie,“ poznamenal ale komisař s tím, že EU opakovaně Ankaru vyzývá, aby tento „negativní trend“ zastavila.

Makedonie a Albánie se EU přiblížily

Zahájení přístupových rozhovorů naopak navrhla EU Albánii a Makedonii. Makedonie, jejíž sbližování s EU kvůli sporu o název země dlouhou dobu blokovalo Řecko, je kandidátskou zemí od roku 2005, Albánie od roku 2014. V jejím případě mají některé velké členské státy EU obavy například z růstu kriminality uvnitř Unie. Evropská unie ale dává v poslední době zemím ze západního Balkánu intenzivně najevo, že jejich budoucnost je evropská. Vstřícný postoj by chtěla ještě zdůraznit na vrcholné schůzi EU a šesti států regionu, která se bude konat v Bulharsku.

Evropská komise představila i nová protiteroristická opatření, která by měla potenciálním útočníkům zabránit v přístupu k prostředkům, které k naplánování, financování i vykonání trestného činu potřebují. Jedná se například o povinné otisky prstů a snímek obličeje na čipu v průkazech totožnosti. Taková opatření by měla znesnadnit padělání dokladů a jejich zneužití pro vstup do EU ze zemí mimo blok.

Reklama

Doporučované