Hlavní obsah

Exekuce způsobené koronavirem se projeví až napřesrok. Letos jich ubylo

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet exekucí letos klesl. Během pandemie však dluhy narůstaly a do problémů se dostávali i lidé, kterých by se za běžných okolností netýkaly. Podle odborníků množství exekucí naroste, ale ukáže se to nejdříve na konci roku.

Článek

Během pandemie bylo vymáhání exekucí pozastaveno. Minulé měsíce byly navíc klidnější kvůli omezenému fungování soudů a nedocházelo tak k pověřování exekutorů. „Počet exekucí proto může během následujících měsíců narůst, až skončí program Antivirus. Podle informací, které z doby pandemie máme, může ke konci roku či začátkem příštího jejich počet vzrůst velmi rapidně,“ říká Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která se zabývá dluhovou problematikou a exekucemi.

Podle údajů Exekutorské komory České republiky je v tuzemsku aktuálně 757 000 lidí v exekuci, což je o 33 000 méně než vloni. Rohanová uvedla, že z důvodu snížení nebo úplné ztráty příjmů nemohlo během pandemie splácet své dluhy asi 300 000 lidí. Pokud se ekonomická situace v Česku nezlepší, bude toto číslo ještě narůstat.

Dopad nebankovních půjček

Hlavní nárůst dlužníků byl způsoben důsledky mimořádných opatření, tedy zavřením provozů, úbytkem zakázek pro živnostníky, propouštěním a snižováním mzdy. „Lidé ztráceli práci, snížil se jim příjem a v souvislosti s tím nemají, jak své výdaje splácet. Půjčují si na běžné věci, jako je nájem a energie. Ti, kteří si půjčují třeba na dárky a dovolenou, to většinou dobře splácí,“ říká ředitel a zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. Dodává, že velmi častou příčinou exekuce jsou nebankovní půjčky, kde jsou vysoké vymáhací náklady a dluh lidí neúměrně naroste.

Dopady pandemie na dlužníky se však začnou projevovat až v říjnu, kdy končí odklad splátek úvěrů. „Nemáme žádné indikátory ohledně dluhů a exekucí kromě toho, že lidé volají na poradenskou linku. Obávám se ale, že situace může být horší než v krizi v roce 2009. Nyní byla opatření plošná a problémy mají i lidé, kteří by se do nich za normálních okolností nikdy nedostali,“ varuje Hábl.

Zatím koronavirus s nárůstem počtu exekucí nezahýbe. „Lze říct, že skončení programu Antivirus se v exekucích v následujících měsících nepromítne, pokud ano, tak s výraznějším zpožděním. Odhadování čísel dopředu by bylo pouhou spekulací,“ říká mediální zástupkyně Exekutorské komory České republiky Lenka Desatová.

Od půjčky k exekuci

Cesta od nesplácené půjčky k exekuci trvá několik měsíců. Proto se podle odborníků počet exekucí, které pandemie způsobila, ukáže až příští rok. „Pokud dojde ve spojitosti s pandemií k nárůstu exekucí, tak předpokládám, že až někdy v průběhu roku 2021, možná až v pololetí,“ vysvětluje analytik a vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

Podle Exekutorské komory ČR je dlouhodobý výhled do budoucna ohledně exekucí takový, že bude nadále docházet k jejich mírnému meziročnímu snižování. „Vzhledem k opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru však nelze s dostatečnou jistotou určit, zda v nadcházejícím období nebude trend opačný. Neočekáváme však výraznější výkyvy,“ dodává Desatová.

Během pandemie také vzrostl zájem o dluhové poradenství. „Volali lidé, kteří neměli moc velké finanční rezervy a ve chvíli, kdy se jim snížil příjem, si nevěděli rady. Do problémů se dostali i lidé, kteří na to nebyli zvyklí a najednou nevěděli, jak se s problémem popasovat. Byli v situaci, kterou nemohli ovlivnit a nevěděli, jak na ni reagovat,“ říká Hábl.

Příprava na krizi

Poradenství se během pandemie přesunulo do virtuálního světa, protože poradny byly zavřené. Jelikož se na dluhové poradce obracelo daleko více lidí než ve stejném období vloni, museli v Člověku v tísni rozšířit počet pracovníků na help lince. Změnil se však nejen počet zájemců o radu, ale také typ lidí, kteří tuto službu využívali. „Během pandemie se na nás obraceli ve velké míře živnostníci, kteří jinak tvoří jen zlomek našich klientů, případně i příslušníci střední třídy, kteří byli postiženi mimořádnými opatřeními,“ popisuje Hůle.

Nyní poptávka oproti květnu klesla a analytici předpokládají její snížení i v následujících měsících. „Klíčové moratorium na odklad splátek skončí až na konci října a očekávám, že bude nějakou dobu trvat, než lidem dojde, že mají pořádný problém,“ říká Hůle.

Odborníci však doporučují, aby lidé své finanční problémy řešili včas a nenechávali je zajít příliš daleko. „Hlavní nápor čekáme na začátku roku 2021, kdy bude možné i vyhazovat dlužníky z bytů,“ uvedl Hůle. Proto se v Člověku v tísni připravují na rozšíření působnosti svých dluhových poradců do dalších 60 českých měst.

Reklama

Doporučované