Hlavní obsah

Češi na léto vyhlásili konec omezování

Foto: Shutterstock.com

Skoro dvě třetiny oslovených obyvatel Česka se letos chystají na zahraniční dovolenou.

Reklama

Nejdřív pandemie, pak ruská invaze a válka na Ukrajině, letos vysoké ceny. Obyvatelé Česka se ale rozhodli, že o dovolenou letos nepřijdou. Třeba i za cenu toho, že na ní budou pracovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dalo by se říct, že toho máme dost a chceme si odpočinout. Čtyři pětiny Čechů a Moravanů letos plánují vyrazit na dovolenou. Jde o největší podíl za poslední roky, a to i navzdory rostoucím cenám. Letos si na dva týdny volna připravují rozpočet 30,5 tisíce – o dva tisíce více než vloni. Vyplývá to z každoročního průzkumu Holiday Barometer společnosti Europ Assistance, jehož se zúčastnila tisícovka respondentů.

Jak ale upozorňuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, trh se stále nedostal na předpandemická čísla. „Celkově se pohybujeme kolem devadesáti procent,“ upřesnil pro Seznam Zprávy.

Zhruba dvě třetiny oslovených plánují vyrazit do zahraničí, polovina k moři. Roste i počet těch, kteří na dovolenou poletí.

Inflace se na plánování letního volna přesto projevuje. Necelá čtvrtina (24 %) respondentů například bude vyhledávat last minute dovolené, o jeden procentní bod méně zvolí levnější dopravu. Téměř každý třetí (32 %) obyvatel Česka chystající se na dovolenou pak hledá lacinější ubytování.

Plná čtvrtina Čechů plánujících volno se letos rozhodla pro takzvaný worktation – dovolenou kombinovanou s prací. Pro pětinu to není poprvé, pracovní povinnosti si s volným časem spojila již v minulosti. Tři čtvrtiny však jsou odhodlány odpočívat naplno.

Před prací na dovolené ale varují odborníci. „Výrazně to snižuje efekt dovolené, dalo by se říct, že ji to přímo zásadním způsobem kazí,“ vysvětlil již dříve pro Seznam Zprávy klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý.

„Odpočinek nemá jen geografickou a fyzickou stránku, tedy že své tělo přenesu na jiné místo na planetě a uložím na lehátko na pláži, ale i mentální. A ta je více než důležitá, protože většina obyvatel naší takzvané vyspělé společnosti pracuje ve službách, tedy převážně duševně,“ dodal.

Právě odpočinek je přitom pro Čechy – spolu s časem stráveným s rodinou či přáteli – nejvyšší prioritou při popisu ideální dovolené. Ve skutečnosti ho pak realizuje ještě více lidí, než plánovalo. Celkově by se z výsledků výzkumu dalo říct, že si užíváme dovolené více, než sami čekáme.

Letadlem k moři

Necelé dvě třetiny (63 %) dovolenkářů vyrazí za hranice. Destinace už se řadu let nemění: mezi nejoblíbenější patří Slovensko (14 %), Chorvatsko (11 %) a Itálie s Řeckem (obě země 10 %).

Zúžil se však výběr cestovních kanceláří, které zájezdy pořádají. Ty, které pandemii přestály, na tom proto letos mohou být lépe. „Kvůli tomu, že během covidu skončilo přes tři sta cestovních kanceláří, mají některé z těch přeživších více klientů než v roce 2019,“ popisuje Papež.

Celkově plánuje téměř polovina respondentů vyrazit k moři. Většinou cestují autem, oproti předchozím sezonám ale vzrostl podíl těch, kteří plánují za volnem letět.

Necelé tři čtvrtiny Čechů si letos plánují na dovolenou zařídit cestovní pojištění.

„Zaznamenali jsme případ, kdy byl klient na dovolené v exotické destinaci. Potřeboval akutní srdeční vyšetření, ale na ostrově, kde se zrovna nacházel, mu ho nebyli schopni provést,“ vzpomíná na konkrétní příklad obchodní a marketingový ředitel Europ Assistance Lukáš Soural. „Náklady na klientův transport včetně zdravotního eskortu a potřebných vyšetření se vyšplhaly na více než 1 100 000 korun,“ vyčísluje.

Podle tiskového mluvčího Generali České pojišťovny Jana Marka vyžadují jiný přístup k pojištění týdenní dovolená v rezortu u moře, aktivní dovolená v Alpách, nebo cestování na vlastní pěst v exotických destinacích.

Zároveň mluvčí doporučuje dobře si pročíst podmínky pojištění. „Před cestou je také vhodné uložit telefonní spojení na asistenční službu a uložit si kartičku cestovního pojištění na snadno dostupné místo,“ připomíná.

Reklama

Doporučované