Hlavní obsah

Festival Ji.hlava nabídne on-line přes 270 dokumentů

Ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka.

Reklama

Letošní 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který se on-line uskuteční 27. října až 8. listopadu, nabídne přes 270 dokumentů. Diváci se mohou těšit na nejnovější české i světové snímky.

Článek

Pořadatelé připravili retrospektivu jihokorejského filmu, přehlídku afroamerického dokumentu i aktuální témata pandemie koronaviru, Číny, Hongkongu nebo klimatické krize. Mnoho snímků reflektuje téma hledání domova.

Festival zahájí celovečerní film Nová šichta Jindřicha Andrše, který navazuje na film Poslední šichta Tomáše Hisema pojednávající o transformaci horníka na IT specialistu. „Ukázalo se, že pro něj není těžké programovat, ale prodat se na trhu práce,“ uvedl režisér Andrš. Do kin film vstoupí 11. února příštího roku.

Diváci festivalu Ji.hlava se mohou těšit také na ukázky z dokumentu o Milanu Kunderovi a retrospektivu Karla Vachka. Festival letos nebude nabízet pouze filmy. „Rádi bychom co nejvíce zprostředkovali jihlavskou atmosféru. Plánujeme několik paralelních živých streamů, celodenní vysílání z Majáku i interaktivní propojení diváků a filmařů,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

V rámci sekce Česká radost letos festival přinese například tři filmové portréty. Surrealistu Jana Švankmajera portrétuje snímek Alchymická pec tvůrčí dvojice Jana Daňhela a Adama Oľhy. Osobnost Jana Jedličky, výtvarníka, fotografa a experimentálního filmaře, který kvůli politickým poměrům v Československu v roce 1968 emigroval do Švýcarska, přibližuje film Jan Jedlička: Stopy krajiny režiséra Petra Záruby. A film Věčný Jožo režiséra Jana Gogoly ml. je pak portrétem zpěváka kapely Elán Joža Ráže.

Napříč letošním programem se line téma vztahu k domovu. Například v sekci První světla, která představuje nejzajímavější dokumentární debuty, bude uveden portugalský snímek Duchové: Dlouhá cesta domů režiséra Tiagy Siopy. Téma domova se odrazí i v sekci Opus Bonum, která nabízí aktuálně nejzajímavější světové dokumenty.

Sekce Mezi moři, která nabízí snímky ze střední a východní Evropy, reflektuje téma hledání domova například snímkem Tomáše Rafa Uprchlíci jsou tu vítáni. Film zachycuje nejistotu běženců v uprchlických táborech v Berlíně. Experimentální soutěžní sekce Fascinace letos nabídne například novinku francouzského experimentálního filmaře Jacquesa Perconteho Před zhroucením Mont Blanku. Ten si klade otázku, zda nejsme náhodou poslední generací, která uvidí na jeho vrcholku sníh. Nesoutěžní sekce Průhledná krajina, která každoročně přibližuje vybranou národní kinematografií, se letos bude věnovat Jižní Koreji. Tematická sekce Black Cinema Matters uvede výhradně filmovou tvorbu afroamerických tvůrců a jejich zkušenosti s rasismem a násilím.

Mezinárodní festival dokumentárních festivalů pravidelně představuje několik set filmů, mnoho z nich v soutěžních sekcích. V sekci světových dokumentů byl loni nejúspěšnější snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru. Více informací k programu se nachází na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Doporučované