Hlavní obsah

Firmy se těší na rozjezd výroby. Nové lidi chce víc podniků než před covidem

Foto: Shutterstock.com

Firmy se dívají do budoucnosti optimisticky. Čekají, že covid-19 přejde a přijmou nové lidi.

Reklama

České firmy jsou poměrně optimistické. Třináct procent hodlá v příštích třech měsících přijímat nové lidi, jen pět procent chce propouštět. Drtivá většina neplánuje žádné větší změny. Velká část očekává konec home office.

Článek

Tuzemské společnosti se nemohou dočkat, až se otevře ekonomika. Podle dat náborové společnosti ManpowerGroup je zřejmé, že očekávají, že to nastane ve druhém čtvrtletí letošního roku. Čistý index práce, který ukazuje rozdíl mezi podílem firem, které hodlají nabrat nové zaměstnance, a těmi, jež hodlají propouštět, skončil pro druhé čtvrtletí roku 2021 velmi optimisticky – ve výši osmi procent.

Třináct procent společností hodlá podle průzkumu v příštích třech měsících přijímat nové lidi a pět procent se s částí zaměstnanců hodlá rozloučit. Téměř osmdesát procent neplánuje žádné změny a zbytek neví. Průzkumu, který vyšel ohledně pohledu firem do budoucnosti o tři procentní body optimističtěji než před rokem, se zúčastnilo 607 společností různých velikostí a zaměření napříč republikou. Náborová firma dělá v Česku průzkum od roku 2008, ve světě už 55 let.

„Firmy ve všech sektorech, s výjimkou ubytování a stravování, plánují s odezníváním epidemie nabírat nové zaměstnance. Dobrá zpráva také je, že největší optimismus vykazují sektory, které zaměstnávají největší počet zaměstnanců, jako je výroba, služby, stavebnictví a veřejný sektor. Otázkou ale je, jak dlouho se bude ještě světlo na konci tunelu vzdalovat,“ podotýká k čerstvým číslům Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Na zaměstnavatelském optimismu se podle ní bude odrážet další pokračování vládní podpory pro zachování zaměstnanosti, jejíž podoba ještě není známa. I přes aktuální nejistotu nejsou firmy podle ní schopné obsadit celou řadu pracovních míst.

„Třetina všech volných pozic na trhu, tedy 107 tisíc, dělá obsluha strojů ve výrobě a tyto pozice se velmi těžko obsazují. Lidé z gastronomie a služeb o ně nemají zájem a nábor zahraničních pracovníků je nyní náročnější a zdlouhavý. Dále se hledá přes 80 tisíc pomocných dělníků především do stavebnictví, 67 tisíc řemeslníků a opravářů nebo 29 tisíc různých specialistů, techniků a odborných pracovníků,“ vypočítává Rezlerová.

Optimistická je z hlediska nabírání nových lidí většina odvětví, konkrétně šest ze sedmi. Nejsilnější náborové plány hlásí odvětví stavebnictví s indexem 25 procent. Věří si také zpracovatelský průmysl (16 %) i oblast financí, pojištění, nemovitostí a dalších služeb podnikům (12 %). Pokles naopak očekává ubytování a stravování (–5 %), kde kvůli covidu-19 skončila každá desátá hospoda. Očekávání restauratéru však už nejsou tak pesimistická jako v předchozím čtvrtletí, kdy byla o 23 procentních bodů horší.

Z hlediska velikosti se dívají na nadcházející čtvrtletí všechny čtyři kategorie. Nejvíce si věří velké organizace, u kterých index dosahuje 20 procent, mikro a střední organizace vykazují index ve výši sedmi procent a malé organizace hlásí stabilní trh práce s indexem ve výši jednoho procenta.

Z regionů očekává nejpříznivější vývoj Morava a Slezsko s indexem 10 procent, v Praze dosahuje index devíti procent a v Čechách sedmi procent. V porovnání s předchozím čtvrtletím posílil index nejvýrazněji na Moravě (18 %) a dále v Praze (11 %).

Náborová firma ManpowerGroup se firem také ptala, jakým způsobem bude pracovat většina jejich zaměstnanců v následujících 6–12 měsících. Téměř dvě třetiny českých zaměstnavatelů plánují, že jejich zaměstnanci budou vykonávat svou práci převážně na svém pracovišti. Čtvrtina předpokládá, že jejich zaměstnanci budou kombinovat práci z domova s prací na pracovišti a pouze dvě procenta firem předpokládají, že jejich zaměstnanci budou pracovat vzdáleně po většinu pracovní doby. Zbytek neví.

Většina společností (57 %) také očekává, že se ohledně svých náborových aktivit vrátí na úroveň před pandemií covidu-19 do konce tohoto roku. Více než desetina firem plánuje návrat do konce roku 2022, tři procenta předpokládají návrat v roce 2023 a osm procent firem návrat k původní úrovni náborů nepředpokládá vůbec.

A jak firmy přistupují k očkování vlastních zaměstnanců v okamžiku, kdy bude veřejně dostupná vakcína? Většina společností (64 %) nemá konkrétní plány na jeho zavedení a toto rozhodnutí ponechá na jednotlivcích. Desetina firem bude na zaměstnance apelovat a zdůrazňovat přínosy očkování, nebudou ho však po zaměstnancích vyžadovat. Jen čtyři procenta budou trvat na očkování všech zaměstnanců a 15 procent podniků na tuto otázku zatím nedokáže odpovědět.

Z hlediska globálního srovnání se Česko ohledně náborových plánů firem zařadilo k optimističtější části zkoumaných zemí. Ze 43 států skončilo s indexem ve výši osmi procent na 12. příčce. Nejsilnější trh práce očekávají v příštím čtvrtletí zaměstnavatelé na Tchaj-wanu (24 %), ve Spojených státech, Austrálii a Singapuru, zatímco nejslabší náborové aktivity hlásí Panama (–8 %), Velká Británie a Jihoafrická republika.

Reklama

Doporučované