Hlavní obsah

Hamáček se snažil o usmíření s predátorem, ale dopadl stejně jako Sobotka a všichni další

Foto: ČTK, ČTK

Šéf ČSSD Jan Hamáček si naivně myslel, že s prezidentem dokáže vyjít.

Reklama

„Proč to všechno vlastně Miloš Zeman dělá?“ zní asi nejčastější otázka kolem současné vládní krize. Kladou si ji sami politici, jak ze sociální demokracie, tak i z ANO. Ale úplně logické vysvětlení nemají.

Článek

Hlavní událostí letošního březnového sjezdu ČSSD přece bylo velké smíření s prezidentem. Nový lídr Jan Hamáček s velkou pompou ukončil dlouhou, 16 let trvající válku mezi sociální demokracií a Milošem Zemanem.

Prezident tehdy přijal pozvání, osobně dorazil a ve svém vstřícném projevu na pódiu pak slíbil, že v evropských volbách dá svůj hlas ČSSD. Dojatí delegáti sjezdu v hradeckém kulturním domě Střelnice mu za to dlouze tleskali.

Byl vytvořen mylný dojem, že Hamáček – jehož prezident familiárně oslovuje „Honzíku“ – jako první předseda ČSSD konečně našel cestu k Zemanovi.

Aby nakonec udělal Hamáčkovi totéž, co všem svým nástupcům v čele sociální demokracie – Špidlovi, Sobotkovi, Grossovi, Paroubkovi nebo Sobotkovi. Tedy začal podkopávat jeho pozici a střílet do ČSSD.

„Sociální demokracie je po debaklu v evropských volbách tak trochu hysterická. Pokud mi chce dávat ultimáta, je to od ní drzost,“ zaútočil Zeman ve svém čtvrtečním pořadu v TV Barrandov.

A pokračoval s konkrétním doporučením, kdo byl měl stranu vést: „Hrozí jí, že ČSSD se ponoří do bažin a na rozdíl od Jožina se už nevynoří. Problém je uvnitř té strany, protože nedokáže najít přitažlivé lídry. Například Foldyna a Zimola jsou na okraji, ale to jsou poctiví sociální demokraté. Kdyby vsadili na tento typ lidí, tak by se z těch bažin mohli vyhrabat.”

Pro ty, kteří by snad ještě nechtěli tento vzkaz predátora pochopit, to vyložil hradní mluvčí Jiří Ovčáček – pověsil na svůj Twitter fotografii tygra, který si pochutnává na rozpárané ovci.

„Nemám na sobě žádné šrámy, jak vidíte,“ reagoval na snímek Jan Hamáček a popsal svůj osobní postřeh: „Mám za sebou zajímavou zkušenost, protože při osobním jednání byl prezident velmi přátelský. Co už ale bylo méně přátelské, byl jeho rozhovor na Barrandově.“

Hamáček tak poznal Zemanovu oblíbenou taktiku – typický postup, jaký zažili lidé mimo politiku, například bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo třeba šéf kontrarozvědky BIS Michal Koudelka.

Na schůzce mezi čtyřma očima Zeman všechny zahrnul komplimenty. Ale už pár dní poté všichni zjistili, že to vůbec nebylo upřímné a z nezištných důvodů. Prezident po nich chtěl nestandardní splnění úkolů. Když odmítli, pomstychtivý prezident jim vyhlásil válku.

Přesně totéž se stalo i teď Hamáčkovi – neuposlechl moudrou radu, koho má ve vládě mít a koho ne. To prezident neodpouští.

Zemanovým plánem jako by bylo vytlačit ČSSD ze Strakovy akademie. Naštvat a vyprovokovat lídry strany natolik, aby sami bouchli dveřmi. A pak je ještě obvinit z hysterie.

„Pokud dojde k hysterické reakci a ČSSD se rozhodne opustit vládu, tak podle mého názoru dojde jen k personální rekonstrukci vlády a vytvoření nové většiny, která by tuto vládu podporovala,“ suverénně oznámil prezident Zeman.

Jinými slovy – sociální demokraty by podle jeho představy ve vládě nahradilo hnutí SPD. Jeho natěšený lídr Tomio Okamura už číhá na svou příležitost, když se v pátek hlásil s ujištěním, že jeho hnutí je připravené vyslat své „odborníky“ do Babišova kabinetu.

Tím by se vytvořila úplně nová vládní většina – 78 poslanců ANO a 15 komunistů by nově doplnily hlasy 19 okamurovců. Touhle svou představou ale Miloš Zeman zaskočil i premiéra Andreje Babiše. „Žádná taková alternativa neexistuje,“ řekl lídr ANO.

Sám Babiš, ale i celá řada poslanců ANO už dlouho opakují, že nechtějí jít do koalice s Okamurou. A to nejen z ideologických důvodů, ale také proto, že ho považují za nespolehlivého a nedůvěryhodného.

Premiér Babiš tak dal docela jasně najevo, že hodně stojí o pokračování koalice s ČSSD. Aby ji udržel, čeká ho v úterý těžký úkol – přesvědčit Miloše Zemana, aby couvl a nechal sociální demokracii vyměnit si svého člověka ve vládě tak, jak sama potřebuje.

Reklama

Doporučované