Hlavní obsah
Online

ČSSD navzdory Zemanovi nominuje Pocheho. Věřím v dohodu, říká Hamáček

Tisková konference po jednání předsednictva ČSSD o vstupu do Babišovy vlády.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Lidovém domě se sešlo grémium strany a poté předsednictvo.

Článek

Tři dny před začátkem referenda, v němž mají členové sociální demokracie rozhodnout o tom, zda vstoupí do koaliční vlády s Andrejem Babišem, vybralo vedení ČSSD jména pěti ministrů, které strana pro koalici vyjednala.

Podle informací Seznamu bylo jednání o ministrech napínavé, protože ústecký region se už postavil otevřeně proti dohodě s Babišem a další kritici se přidali.

Kromě programu jim vadí také - tak jako prezidentovi - nominace europoslance Miroslava Pocheho na Ministerstvo zahraničních věcí. A z druhé strany se nelíbí ani Miroslav Toman na Ministerstvu zemědělství. Je totiž považován za Zemanova muže a byl také především tváří prezidentské strany SPO.

  • SPD: ČSSD buduje neomarxistickou totalitu na základě pozitivní diskriminace menšin

    SPD vznikající vládu nepodpoří nehledě na jména nominovaných ministrů. „ČSSD je politická strana s korupční minulostí, programově podporuje imigraci, diktát EU a budování neomarxistické totality na základě pozitivní diskriminace menšin,” popsal svůj pohled na věc místopředseda SPD Radim Fiala.

  • Kalousek: Je s podivem, že ČSSD nenominovala žádné ženy

    Jména jednotlivých nominantů předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek komentovat nechtěl. „To je autonomní rozhodnutí sociální demokracie pro nominaci do vlády, která nemůže mít naši důvěru, pokud vznikne. Je s podivem, že strana, která tolik zdůrazňuje účast žen v politice, a má dokonce kvóty, nominuje výhradně muže,” řekl Kalousek.

  • Bělobrádek: Na jménech nezáleží. Je nepřijatelné, aby vláda stála na hlasech komunistů

    Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek soudí, že na jménech nezáleží. „Pro KDU-ČSL je nepřijatelné, aby Českou republiku reprezentovala vláda, která bude závislá na hlasech radikální levice, tedy komunistů, strany, jež se neoprostila od minulosti a má ve svých řadách stalinisty,” uvedl Bělobrádek. Podle jeho názoru stále existují možnosti, jak sestavit vládu bez extremistů.

  • Ivan Bartoš: ČSSD se zřejmě vůbec nemíní udržet po volbách ve Sněmovně

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš pokládá za zjevné, že nominací Pocheho si vedení sociální demokracie „kupuje” podporu pražské stranické organizace. „Jinak by totiž nemohl na post ministra zahraničí být jmenován trafikant s takto kontroverzní minulostí,” napsal Bartoš ČTK. Po zveřejnění nominantů má Bartoš pochyby „vůbec o úmyslu sociálních demokratů udržet se do budoucna ve Sněmovně”.

  • Petr Fiala: ČSSD bude mít jen tři vlastní ministry

    Předseda ODS Petr Fiala komentoval na Twitteru nominaci ministrů ČSSD slovy: „Jestli to správně chápu, bude mít ČSSD ve vládě tři ministry, s sebou přivede jednoho Zemanova ministra, za to jim ‚na oplátku' Zeman vetuje jejich kandidáta na ministra zahraničí. Pojistky žádné, ANO si navíc podrží koalici s SPD. To je teda ‚deal' (obchod).” Narážka na „Zemanova ministra“ zjevně míří na Miroslava Tomana, který byl ministrem v Rusnokově úřednické vládě jmenované Zemanem.

  • Je to důležité rozhodnutí, vím, že ne všichni chtějí do vlády s ANO

    Vím, že v sociální demokracii je řada politiků, kteří varují před vstupem do vlády, chci, aby toto složité rozhodnutí učinili všichni členové v referendu. „Ukazuje se, že strana o tom chce diskutovat, to je nadějné,” říká Jan Hamáček. „I senátoři měli plné právo vstoupit do debaty.”

  • Hamáček věří v dohodu se Zemanem

    Hamáček věří, že se podaří s prezidentem vysvětlit jmenování Miroslava Pocheho. Poukázal na to, že v minulosti už se několikrát nominace nesetkala s preferencí hlavy státu a věc se vždy podařilo dohodnout.

  • Zimola: Proč nebudu ve vládě? Mám práci v Lidovém domě

    Místopředseda Jiří Zimola: Vidím svou roli tady v Lidovém domě, proto nejsem mezi nominanty na ministry, není v tom žádný problém, žádné rozpory.

  • Pět ministrů za ČSSD, včetně toho, koho odmítá Miloš Zeman

    Šéf ČSSD oznámil nominace na ministry do Babišovy vlády za ČSSD: Staněk, Poche, Hamáček, Krčál a Toman.

  • Na ženy se nedostalo

    Sociální demokracie má sice nadále - i přes pokusy o zrušení - ve svých stanovách zakotveny kvóty pro zastoupení žen v orgánech strany a na kandidátkách. Ale mezi navrhovanými členy vlády místo na žádnou ženu nezbylo, i když se o některých sociálních demokratkách uvažovalo.

    Nabídku na post do vlády potvrdila Seznamu minulý týden náměstkyně na MPSV Gabriela Nekolová a hovořilo se také o místopředsedkyni Janě Fialové - a to na post ministryně kultury, který nakonec získal poslanec Antonín Staněk.

    Ten Seznamu řekl, že nabídku do vlády dostal a přijal.

  • Vícha: U nás je 80 procent lidí proti

    Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.Video: Redakce Seznam

  • Senátor popsal náladu v regionu

    Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha při příchodu na jednání grémia řekl, že v jeho organizaci v Bohumíně je 80 procent členů ČSSD proti vstupu do koaliční vlády s Babišem. Vícha patří k předním kritikům vstupu do vlády. Spolu s předsedou Senátu Milanem Štěchem napsali straníkům dopis, v němž je před nadcházejícím referendem přesvědčují, aby zvedli hlas proti.

    Proti vládě jsou i senátoři

  • Netolický: Nebudu nikoho ovlivňovat

    Místopředseda ČSSD Martin Netolický.Video: Redakce Seznam

  • Vzpoura v ústeckém regionu

    Proti vládě s Babišem se jen několik hodin před schůzí grémia ČSSD postavili sociální demokraté z Ústí. Nelíbí se jim, že předseda Hamáček navrhuje do vlády Miroslava Pocheho a také to, že budou ve vládě s trestně stíhaným premiérem.

    První vzpoura v regionu

  • Chvojka: Nemáme tu prezidentský systém

    Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.Video: Redakce Seznam

  • Zeman dostal širší seznam

    Jan Hamáček měl na sestavení konečného seznamu necelý týden, jména předložil prezidentovi Miloši Zemanovi ve čtvrtek. Podle informací Seznamu se nejednalo o pět konkrétních jmen, ale o širší seznam, který by se měl do konečné fáze dostat právě během dnešního zasedání.

  • Hamáček mlčel celý týden

    Jan Hamáček po celý týden otázky ohledně pěti jmen nekomentoval - jak mezi novináři, tak při schůzkách se straníky v regionech. Jejich výčet chce dnes jako první představit předsednictvu, které s finální verzí musí před zveřejněním souhlasit.

Reklama