Hlavní obsah

Horské koloběžky? Nový turistický hit, který může být nebezpečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Lidé si myslí, že koloběžky jsou pro malé děti, ale jízda je dost specifická. Nemůžete spustit ruce z řídítek a zvednout telefon nebo si upravit vlasy,“ upozorňuje záchranář horské služby Josef Slovák.Video: Seznam.cz

 

Reklama

O letní sportovní aktivity je stále větší zájem. V minulosti zažila boom lanová centra, dnes jsou to horské koloběžky. Jsou velmi variabilní: milovníci přírody za jízdy poznávají okolí, živelnější povahy na nich sjíždějí kopce až sedmdesátikilometrovou rychlostí. Koloběžky, ač si je většina lidí spojuje s malými dětmi, mohou být i nebezpečné. Časté jsou úrazy hlavy a zlomeniny.

Článek

Pustevny v Beskydech patří mezi oblíbené letní výlety. Na výběr je z několika sportovních aktivit, mezi nejpopulárnější se už čtvrtým rokem řadí koloběžky. „Podle počasí a prázdnin půjčíme od padesáti do dvou set koloběžek denně. Je z toho pěkný zážitek, dobrý adrenalin, ale musí se dodržovat bezpečnost,“ řekl provozní venkovních aktivit na Pustevnách Pavel Kotas. Provozovatelé doporučují se při jízdě neohlížet a dodržovat rozestupy.

Na bezpečnost upozorňuje i Horská služba, která na Pustevnách ošetří v průměru patnáct zranění za týden. „Lidé jezdí rychleji, protože se tady opravila cesta. Nejčastěji ošetřujeme úrazy hlavy a zlomeniny, často také odřeniny. Lidé si myslí, že koloběžky jsou pro malé děti, ale jízda je dost specifická. Nemůžete spustit ruce z řídítek a zvednout telefon nebo si upravit vlasy,“ upozorňuje záchranář horské služby Josef Slovák. Přilba je přitom při takovém sportu nutností, ostatní chrániče jsou dobrovolné. Stejně tak je dobré znát trasu. Zatáčky mohou být prudší, než se zdají, nebo se nebezpečně svažují. Tuto sezonu už v horách musel několikrát zasahovat vrtulník.

Reklama

Doporučované