Hlavní obsah

Hygiena se dohodla s policií. Izolaci a karanténu budou kontrolovat společně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček

Policie kontroluje dodržování protiepidemických opatření. Ilustrační snímek.

Reklama

Pomoc policistů má rozvázat ruce hygienikům, kteří trasují nakažené nebo kontrolují žádosti o uznání covidu jako nemoci z povolání.

Článek

Dodržování nařízené domácí izolace nebo karantény začnou kontrolovat policisté ve spolupráci s hygieniky. Oznámila to dnes hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Izolaci nařizují hygienici lidem s pozitivním testem na koronavirus. Karanténu nařizují těm, kdo se dostali do rizikového kontaktu s nakaženým.

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo s policií dohodu, podle které budou hygienické stanice denně předávat informace o izolacích a karanténách policistům, oznámila hlavní hygienička.

„Kontroly budou organizovány na krajské úrovni, řediteli krajských hygienických stanic. Minimálně jeden pracovník orgánu veřejné ochrany zdraví a jeden policista na okres budou kontrolovat osoby, které jsou rozhodnutím orgánu ochrany veřejného zdraví dány do karantény či do izolace,“ uvedla Svrčinová na tiskovém brífinku ministra zdravotnictví k aktuální epidemické situaci.

„Rozváže to ruce trasujícím hygienikům“

Porušení karantény budou hygienici řešit jako přestupek. U lidí v izolaci, tedy s potvrzenou nákazou covid-19, už se ale jedná o trestný čin. „Pokud je to osoba, která je v karanténě, tak bude celý případ došetřován krajskou hygienickou stanicí, jež bude tento stav řešit jako přestupek podle zákona o ochraně veřejného zdraví a přestupkového zákona,“ řekla hygienička.

„Postup po kontrole, pokud zjistíme, že osoba je v izolaci, bude řídit Policie České republiky, protože tady už se jedná o trestný čin. Orgány činné v trestním řízení budou osloveny policií,“ dodala.

Hygienici nově dohodnutou spolupráci vítají. Už nyní policie hygienikům pomáhá například tím, že rozváží rozhodnutí o nařízení karantény či izolace.

„Rozváže to trošičku ruce kontrolním pracovníkům krajských hygienických stanic, kteří jsou vytíženi nejenom trasováním, ale v poslední době i množstvím žádostí o posouzení, zda byly splněny podmínky pro posouzení choroby z povolání v souvislosti s covidovým onemocněním, zejména u zdravotnických pracovníků,“ popsala Svrčinová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kromě dodržování nařízené karantény či izolace apeluje na respektování protiepidemických opatření o velikonočních svátcích, zejména při kontaktu se seniory.

„Chtěl bych vás požádat, abyste ani o Velikonocích nezapomněli dodržovat všechna opatření. Nejde o to, jestli někam jdeme, nebo nejdeme. Jde o to, abychom tam šli s respirátorem, pakliže je potřeba respirátor, s rouškou, pakliže je potřeba rouška. A zejména pokud se budete potkávat, mějte, prosím, vždy tyto ochranné pomůcky nasazeny tak, jak je potřeba. O to více, a tady bych moc prosil, budete-li se potkávat se seniory,“ vzkázal Blatný.

Reklama

Doporučované