Hlavní obsah

Hygienici kvůli Darkovu dnes přikázali dezinfikovat Karvinou a okolí

Foto: Seznam Zprávy

Situace v Darkově donutila hygieniky k vydání příkazu dezinfikovat i okolní města.

Reklama

Karvinou, ale i Bohumín, Havířov, Orlovou nebo Český Těšín nařídili ve čtvrtek ráno hygienici kvůli koronavirové krizi v karvinském Dole Darkov intenzivně dezinfikovat.

Článek

Počet nakažených v souvislosti s ohniskem nemoci covid-19 na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné překročil 300, od úterý stoupl o 26 na 302. Přibylo 16 zaměstnanců dolu, jichž bylo pozitivně testováno dohromady 217, a devět jejich příbuzných (celkem 80). V evidenci je také pět nakažených pracovníků z jiných firem, o jednoho více než v úterý.

Města a obce na Karvinsku proto musí ode dneška výrazněji dezinfikovat veřejná prostranství a místa, kde se shromažďuje více lidí. Mimořádným opatřením to na webu nařídili hygienici. Opatření má zabránit masivnímu rozšíření nákazy.

Epidemiologická situace v Dole Darkov je podle hygieniků stále nepříznivá a nákaza se odtud šíří především mezi obyvatele Karvinska. Podle hygieniků je zřejmé, že se nákaza nešíří pouze mezi pracovníky dolu, ale rovněž na další lidi, a to prakticky na celém území okresu Karviná.

Pozitivní test na covid-19 vyšel také pečovatelce v domově důchodců Nový domov Karviná. Hygienici ve středu večer nechali v domově otestovat 27 klientů a šest zaměstnanců, kteří s pracovnicí přišli do styku. Ředitelka zařízení Eva Cholewová řekla, že výsledky by mohly být dnes. Testovaní neměli příznaky onemocnění. Podle ředitelky se oddělení zavřelo, aby se personál a klienti nepotkávali s lidmi z dalších částí domova. Personálně krajské zařízení provoz zvládá a má i potřebné ochranné prostředky.

Nakažených dál přibývá.

Veřejná prostranství musí být dezinfikována prostředky s virucidním účinkem, tedy takovými, které ničí široké spektrum virů, včetně neobalených virů.

Zvýšená povinnost dezinfekce se týká měst s rozšířenou působností, tedy Karviné, Bohumína, Havířova, Orlové a Českého Těšína a obcí, pro něž tato města vykonávají rozšířenou působnost. „Účelem nařízení tohoto mimořádného opatření na území zasaženého okresu Moravskoslezského kraje je ochrana veřejného zdraví obyvatelstva a zabránění přenosu a šíření původce nákazy,“ dodali hygienici.

Města a obce by podle nařízení hygieniků měly čistit zvláště zastávky MHD, vchody do obchodů, poliklinik či úřadů, místa k odpočinku, například lavičky, ale i vybavení dětských hřišť nebo sportoviště a předměty, jichž se lidé často dotýkají, jako jsou zábradlí, kliky, madla a podobně.

Reklama

Doporučované