Hlavní obsah

Iráčané dobyli zpět státní televizi v Mosulu. Usekneme hadovi hlavu, vzkázali

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Iráčané dobyli zpět státní televizi v Mosulu. Usekneme hadovi hlavu, vzkázali.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Irácké speciální jednotky se blíží k centru města, kde s islamisty rozpoutaly krvavé boje o každý metr ulice.

Článek

Iráčtí vojáci získali v Mosulu první důležitou budovu. Na východním předměstí se jim podařilo zabrat objekt státní televize.

Do města, které je označováno za centrum Islámského státu vstoupili ráno po dvou týdnech, kdy vojenská akce začala. Islamisté se postup snaží od začátku zastavit a kromě ostřelování z domů se musí vypořádat i s nastraženými bombami. Podle generála Sámího Aridího se armáda nachází pár stovek metrů od čtvrti Karáma, která leží nedaleko středu města.

Vojáci při největším iráckém tažení za posledních třináct let již úspěšně obsadili průmyslovou oblast Gogjali poblíž města. K dispozici mají těžkou techniku včetně tanků a dělostřelectva, leteckou podporu jim poskytuje aliance vedená Spojenými státy. Velitelé chtějí islamisty obklíčit ze všech stran a zabránit tak jejich případnému útěku.

Teroristé Islámského státu si toho jsou vědomi a kladou tuhý odpor. Podle iráckého premiéra Haidera al-Abadiho je v druhém největším iráckém městě kolem pěti tisíc islamistů. „Není kudy utéct, vzdejte se, nebo zemřete,“ prohlásil ve státní televizi Iraqiya TV. „Usekneme hadovi hlavu,“ dodal sebevědomě.

Vojenští experti odhadují, že boj se povede v ulicích města ztěžka, takzvaně „od domu k domu“. Zároveň se obávají situace ve městě. Předpokládá se, že islamisté naplnili auta v ulicích výbušninami, podminovali mosty a vzali si tisíce obyvatel Mosulu jako lidské štíty. Zároveň zapalují pneumatiky, aby pilotům znemožnili zaměřit cíle. Při dobývání oblasti Gogjali navíc poslali proti vojákům čtyři sebevražedné atentátníky v autech plných výbušnin – ty vojáci zlikvidovali, než stihly vybuchnout.

Premiér Abadi poprvé oficiálně uvedl, že irácké jednotky bojují bok po boku s kurdskými vojáky. Na adresu politiků vzkázal, aby zapomněli na rozdíly a proti islamistům se spojili. Armádu tak tvoří pestrá směs vojáků – Iráčané, Kurdové včetně pešmergů i křesťanské polovojenské jednotky. Všichni se spojili s cílem ukončit teror islamistů.

Úřady vyzvaly obyvatele města, aby pokud možno nevycházeli ven, současně ale premiér vyzval civilisty ke snaze zabránit islamistům v ničení infrastruktury města. Podle odhadů by mohla bitva o Mosul trvat týdny, pesimistické prognózy hovoří o měsících bojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované