Hlavní obsah

Italové se i během krize dokážou zhádat kvůli těstovinám

V prázdných regálech obchodů v severní Itálii zbyl jen jeden druh těstovin. Prý neprávem.

Reklama

Článek

To nejdůležitější

Ministerstvo zdravotnictví dnes rozšířilo vládní opatření o zákazu volného pohybu. A to o podmínku, že „pobývat na veřejně dostupných místech lze nejvýše v počtu dvou osob”.

Statistiku potvrzených případů COVID-19 v Británii rozšířil i princ Charles. Jeho zdravotní stav je dobrý, test jeho manželky Camilly byl negativní. V řadách pacientů s tzv. modrou krví je i monacký princ Albert II. I u něj má nemoc mírný průběh.

Maturity a přijímací zkoušky, ošetřovné rodičům, odpuštění odvodů OSVČ, pozastavené EET a 200miliardový schodek. Tady je přehled všech krizových novinek, které Sněmovna v režimu legislativní nouze schválila.

Vláda při schvalování změny režimu karantény místo krizového zákona použila zákon o ochraně veřejného zdraví. Kvůli malé změně ale podnikatelé přijdou o možnost náhrady škody. Na problém upozornil jako první webový portál Česká justice.

Téměř 40 tisíc respirátorů a 60 tisíc roušek nafasovaly Ředitelství silnic a dálnic a Správa železnic z „čínské“ dodávky ochranných pomůcek. Ministerstvo dopravy je přesvědčeno, že jeho lidé ochranné pomůcky potřebují stejně akutně jako zdravotníci. Prodloužení prací na D1 ale hrozí i tak.

Smrtnost onemocnění COVID-19 v Itálii už dosáhla 9,26 %. Proč je v zemi dvacetkrát vyšší smrtnost než v Německu? Podle odborníků i dostupných fakt je faktorů několik.

Od půlnoci platí v Indii třítýdenní zákaz vycházení. Chudí Indové jsou zoufalí a bojí se, že bez každodenní možnosti výdělku jejich rodiny nepřežijí. Také zhruba 70 procent obyvatel členských zemí skupiny vyspělých ekonomik G7 předpokládá, že koronavirus bude mít negativní dopad na příjem jejich domácnosti. Světové dění sledujeme online.

Pendleři nesmějí od čtvrtka jezdit za prací do Rakouska a Německa. Pokud do zaměstnání odjedou, musí tam zůstat nejméně 21 dnů a po návratu do Česka skončí na 14 dnů v karanténě. „Rozhodl jsem se zůstat v Německu. Není to snadná volba, zejména pokud má doma člověk menší děti,“ řekl Seznam Zprávám anesteziolog Otakar Kohl.

Nejohroženější skupinou v českém byznyse jsou momentálně malí živnostníci bez zaměstnanců. Právě na ně teď cílí další vládní podpůrný program malých půjček COVID 2. A pomoc slibují i některé velké firmy. Sledujte naši byznysovou poradnu.

Jiný pohled

„Při odchodu z bytu se kontroluje, jestli mám roušku a propustku. V práci je kamera podobně jako na letišti, jež měří teplotu všem, kteří vstupním koridorem vejdou dovnitř,“ popisuje aktuální čínská opatření vývojář Lukáš Codr, který žije v Čcheng-tu. Češka Pavla Smetanová, jež žije na ostrově Korfu, zase chválí, že i družní Řekové po několika dnech začali udržovat odstupy v supermarketech a někteří začali nosit roušky, které tam ale taktéž nejsou k dostání. V Irsku zase museli vymyslet, jak nově přistoupit k pohřbům, v zemi představují jednu z nejdůležitějších společenských událostí.

Doba sice zrovna nepřeje procházkám po městě, zato je docela dobrý čas načerpat nějaké informace o městech. Třeba na YouTube kanálu pražského Centra architektury a městského plánování, kde najdete inspirativní přednášky světových architektonických osobností, sérii debat Adama Gebriana s českými architekty pracujícími v prestižních zahraničních ateliérech nebo třeba přehled změn, které v nejbližších letech hlavní město čekají. Případně si můžete oddechnout v nadčasovém labyrintu pražských pasáží, jejichž půvaby zvukem a obrazem zmapoval Český rozhlas Vltava.

Když na severu Itálie nasadili na začátku března přísnou karanténu, fotky na sociálních sítích z vykoupených supermarketů vyvolaly kuriózní hádku – o těstovinách, pochopitelně. V Lombardii na pultech totiž zůstal jediný druh, penne lisce (hladké penne), zatímco penne rigate (penne s drážkami) zmizely. Milovníci hladkých penne z okolí Neapole to označili za barbarství a tvrdí, že i ony drží omáčku stejně dobře jako známý tvar s drážkami. Ne-li lépe.

Buďte zdrávi.

Vaše Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované