Hlavní obsah

Jak mizerné je býti princeznou. Meghan promluvila o myšlenkách na sebevraždu

Foto: Profimedia.cz

Styděl jsem se za svou rodinu, že není Meghan schopná pomoci, přiznal v rozhovoru princ Harry.

Reklama

Vzali mi klíče i pas. Slova vévodkyně ze Sussexu, která budou s americkým publikem rezonovat nejvíce. Co na tom, že je to v královském paláci běžné, protože každý člen rodiny má přístup k rozsáhlému servisu.

Článek

Výbušné, syrové, odhalující a velmi poškozující pověst Buckinghamského paláce, tak hodnotí královský korespondent BBC Jonny Dymond dvouhodinové interview, ve kterém zpovídala prince Harryho a jeho ženu Meghan americká hvězdná moderátorka Oprah Winfreyová.

„Oba v něm působili velice uvolněně a sympaticky. Velká změna oproti tomu, jak Harry vypadal nešťastně poslední rok v Británii,“ dodal Dymond.

Pár v mocně propagovaném otevřeném rozhovoru promluvil o důvodech, proč před rokem přišlo nečekané rozhodnutí. Vzdát se rolí seniorních členů královské rodiny a odjet za oceán. Některé příběhy, o něž se podělili, přímo zasahují členy královské rodiny, většina však zůstává v rovině neadresných obvinění. A princ Harry několikrát zdůraznil, že má nadále velmi hezký vztah se svou babičkou – královnou Alžbětou II. „Je pořád můj velící důstojník,“ dodal veterán z bojů v Afghánistánu.

Co tedy pár odhalil tak výbušného?

Nejvíce rezonuje přiznání vévodkyně Meghan, že pomýšlela na sebevraždu. A to kvůli neustálým útokům bulvárních médií. „V jednom období po svatbě to bylo natolik k nevydržení, že jsem měla utkvělou myšlenku, že už nechci žít.“ A ačkoliv žádala v paláci o pomoc, nepřišla. „Vyjadřovali mi sympatie s tím, že ty útoky jsou extrémní, ale ačkoliv jsem skutečně říkala, že se obávám o své duševní zdraví, jejich postoj byl, že pro mě nic udělat nemohou,“ popsala své pocity.

Nemohla jsi jít do nemocnice, vyhledat lékaře, přeptala se Winfreyová, která byla hostem na Meghanině a Harryho svatbě. „Víte, do paláce si jen tak nezavoláte taxi. Když se stanete členem rodiny, přijdete o klíče, řidičský průkaz, pas…“

Tohle je mimochodem pasáž, jež bude s americkým publikem, kterému byl rozhovor určen především, rezonovat nejvíce. „Není to rozhodně šokující, ale bude to tu rezonovat nejvíc. Z místního hlediska je to jako popis života v pekle,“ dodává k tomu severoamerický korespondent BBC Peter Bowes. Členové rodiny skutečně cestují málokdy sami, většinou je kolem toho někdo ze zaměstnanců paláce.

Když se Harry v druhé části pořadu připojil k Meghan a Oprah, potvrdil, že to byl moment, kdy se za svou rodinu styděl. Ale věděl, že tak to prostě je. Palác takto funguje.

Druhá „bomba“, která vyplynula z rozhovoru, byl již dříve propíraný rasismus, kterému údajně musela Meghan čelit. Podle jejích slov se řešilo, jak moc tmavou pleť bude mít její a Harryho dítě – neboli malý Archie. Což měl být prý i důvod, proč on jako sedmý v pořadí na trůn, nedostal titul prince. Kdo vedl tyto řeči, nechtěla Meghan říct, protože by to bylo „velice devastující pro tyto osoby“. Harry se o tom odmítl bavit úplně.

Co naopak možná až překvapivě otevřeně řekl, je, že jeho vztah s otcem princem Charlesem není vůbec dobrý. „V jednu chvíli se mnou přestal úplně mluvit. Nečekal bych to od někoho, kdo si prošel velmi podobnou zkušeností s rodinou jako já,“ uvedl Harry s poukazem na to, že právě Charlesovi rodina zakázala udržovat vztah s Camillou Parker Bowlesovou a dotlačila jej do sňatku s princeznou Dianou. Nyní už je prý jejich vztah lepší, ale stále je to něco, na „čem musíme pracovat“, popsal Harry.

Pár potom popsal také to, jak je rodina „finančně odřízla“, což pro ně znamená, že nyní žijí zejména z dědictví po princezně Dianě. A proto se také pustili do projektů se Spotify nebo Netflixem, které prý nebyly podle nich úplně v plánu. Jen pro připomenutí, o tom, že chtějí žít nezávisle na rodině, a to i finančně, mluvili sami ve svém prohlášení, když před rokem zveřejnili svůj záměr stáhnout se z královské rodiny.

Reklama

Doporučované